Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017

Περισσότεροι από 30.000 αγνοούμενοι στο Μεξικό, καταγγέλλει ο ΟΗΕ


Πηγή: www.cubadebate.cu

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης  Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Μεξικό Χάν Χαράμπ, δήλωσε ότι τα τελευταία χρόνια “ο αριθμός των αγνοούμενων στο Μεξικό, ξεπερνά τις 30.000 άτομα και πολλοί περισσότεροι δεν καταγράφονται στις στατιστικές. Μιλάμε για πολλούς περισσότερους”.

Γι αυτό, θεωρεί απαραίτητο “να υιοθετήσει (το Κογκρέσο της Ένωσης) ένα γενικό νόμο κατά της αναγκαστικής εξαφάνισης”. Πρότεινε επίσης να υπάρξει αποκατάσταση της βλάβης, κάτι που δεν συμβαίνει ιδιαίτερα στη χώρα.

Ο Χαμ Χαράμπ πήρε μέρος στο Φόρουμ κατά της αναγκαστικής εξαφάνισης,“Ο πόνος και ο φόβος:μια κραυγή ελπίδας”, που ξεκίνησε την Τρίτη στο Τσιπαντσίγκο και οργανώθηκε από το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του όρους Τλατσινογιάν. Στο Φόρουμ όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στην ανάγκη να εγκρίνει το Κογκρέσο της Ένωσης το νόμο για την αναγκαστική εξαφάνιση.
Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ επεσήμανε ότι οι συνθήκες ανασφάλειας και ατιμωρησίας που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση την τελευταία δεκαετία μαζί με τους παράνομους (ομαδικούς) τάφους,είναι από τα πιο σοβαρά θέματα που έχει μπροστά του ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Αξιολόγησε ως “πολύ σοβαρό το ζήτημα των εξαφανίσεων, καθώς και των παράνομων τάφων που ανακαλύφθηκαν, για τα οποία δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία”. Σημείωσε επίσης ότι η Πολιτεία Γκερέρο έχει μια σοβαρή παρέμβαση σε αυτά τα θέματα, στα πλαίσια της 3ης επετείου της εξαφάνισης των 43 φοιτητών της Αγιοτσινάπα στην πόλη Ιγουάλα.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Λουίς Ραούλ Γκονζάλες Πέρες, τόνισε ότι η πολιτεία Γκερέρο είναι η πολιτεία με έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς εξαφανίσεων και κατέχει την πρώτη θέση στην ανακάλυψη παράνομων τάφων (195), ακολουθούμενη από τις πολιτείες Νουέβο Λεόν και Βερακρους (191), Ζακατέκας (83), Κοαχίλα (51), Κολίνα (31), Σαν Λουίς Ποτόσι (34), Ντουράγκο (18), Χαλίσκο (17) και Σονόρα (12).

Κάνοντας μια ιστορική αναφορά στην ιστορία των βίαιων εξαφανίσεων την δεκαετία του 70, τόνισε “δεν θα επιτρέψουμε την ατιμωρησία και την λήθη, στόχος μας είναι η δικαιοσύνη”.

Η Μπλάνκα Μαρτίνες, εκπρόσωπος του Επισκοπικού Κέντρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα “Fray Juan de Larios”, στη δική της παρέμβαση μίλησε για το ρόλο των γυναικών, η οποία έχει βάλει τη σφραγίδα της στην αναζήτηση των εξαφανισμένων και ζήτησε από το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Coridh) “να βάλει το Μεξικό στο κέντρο της προσοχή του για το θέμα των εξαφανίσεων”