Σάββατο 1 Ιουλίου 2017

Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, 20 χρόνια από την επιστροφή του



Aβάνα, Κούβα – Σύμφωνα με ομολογία ενός απόστρατου Βολιβιάνου στρατηγού, το πτώμα του Τσε και μιας ομάδας συντρόφων του στο αντάρτικο, είχαν θαφτεί στον παλιό διάδρομο του αεροδρομίου του Βιγιαγκράντε , στο δήμο Σάντα Κρους στη Βολιβία.

Εκεί έφτασε μια κουβανική ομάδα επιστημόνων, αποτελούμενη από έναν ιατροδικαστή, έναν ανθρωπολόγο, έναν αρχαιολόγο , έναν γεωφυσικό και μία ιστορικό και ύστερα από μεγάλες προσπάθειες, προκλήσεις και προστριβές, ανακαλύφτηκε ένας ομαδικός τάφος με επτά λείψανα, ανάμεσά τους και του κομαντάντε Ερνέστο Γκεβάρα.

Πολλοί θυμόμαστε στην συγκλονιστική είδηση που συγκλόνισε τις καρδιές των κουβανών:
Βρέθηκαν τα λείψανα του Τσε!

Ήταν 28 Ιουνίου 1997, όταν λίγο μετά τις 9 το πρωί ανακαλύφτηκε ο ομαδικός τάφος. Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην ανακάλυψη, λένε ότι δεν ήταν δύσκολο να αναγνωρίσουν το λείψανο του Τσε γιατί όπως ήταν ήδη γνωστό του είχαν κόψει τα χέρια.

Ανίκητοι μαχητές

Μαζί με του Τσε ανακαλύφτηκαν τα λείψανα των κουβανών διεθνιστών Ρενέ Μαρτίνες Ταμάγιο, Αλμπέρτο Φερνάντες Μόντες ντε Όκα και Ορλάντο Παντόχα Ταμάγιο καθώς και των βολιβιάνων ανταρτών Σιμεόν Κούβα και Ανισέρτο Ρεινάγα και του Περουβιανού Πάμπλο Τσανγκ.

Κατά την διάρκεια της τελετής απόθεσης των λειψάνων του Τσε και των συντρόφων του στο Μνημείο που φέρει το όνομά του στην Σάντα Κλάρα στην Κούβα, ο Φιντέλ είπε:

Δεν ήρθαμε για να αποχαιρετήσουμε τον Τσε και τους ηρωικούς του συντρόφους, ήρθαμε για να τους υποδεχτούμε. Βλέπω στο Τσε και στους ηρωικούς συντρόφους του μια προσπάθεια, ένα απόσπασμα ανίκητων μαχητών [...] Βλέπω επίσης τον Τσε ως έναν γίγαντα ηθικής που αυξάνεται κάθε μέρα, του οποίου η εικόνα, του οποίου η δύναμη και η επιρροή πολλαπλασιάζονται σε όλο τον κόσμο”.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, η ξεχωριστή ισχύς του Τσε εξακολουθεί να μας καλεί να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις, να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί και παραγωγικοί και να συνεχίσουμε την κληρονομιά του Φιντέλ.