Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Tις κατηγορίες κατά του προέδρου Τέμερ για διαφθορά, παρουσιάζει η γενική εισαγγελία της Βραζιλίας την επόμενη εβδομάδα



Ο γενικός εισαγγελέας της Βραζιλίας Ροντρίγκο Χάνοτ, θα παρουσιάζει την επόμενη εβδομάδα τις κατηγορίες για διαφθορά κατά του προέδρου της χώρας Μίτσελ Τέμερ. Όπως δήλωσε στο Reuters μία πηγή με άμεση γνώση της υπόθεσης, οι κατηγορίες θα παρουσιάζονται μία κάθε φορά και όχι όλες μαζί, ως μια στρατηγική που στοχεύει στην αποδυνάμωση της υπεράσπισης του Τέμερ.

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος αντιμετωπίζει κατηγορίες για λήψη δωροδοκίας, εκβιασμό και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τον βραζιλιάνικο νόμο, κάθε κατηγορία εναντίον του προέδρου για να οδηγηθεί σε δίκη στο Ανώτατο Δικαστήριο, θα πρέπει να εγκριθεί με πλειοψηφία δύο τρίτων από την Κάτω Βουλή του Κογκρέσου.



Η πλευρά Τέμερ μέσω του δικηγόρου του Αντόνιο Μαρίς, αρνήθηκε να σχολιάσει την εξέλιξη. Υπενθυμίζεται ότι ο Τέμερ έχει αρνηθεί επανειλημμένα όλες τις κατηγορίες και δηλώνει αθώος.

Αυτή η έρευνα αναμένεται να επηρεάσει την ικανότητα του προέδρου να προωθήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στο Κογκρέσο.

Βουλευτές της συμμαχίας που στηρίζει τον Τέμερ, δήλωσαν ανώνυμα στο Reuters ότι θα αφήσουν στην άκρη τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό, αν αναγκαστούν να ψηφίσουν την ποινική δίωξη του προέδρου.

Δήλωσαν επίσης ότι δεν θα προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, αν δεν εγκριθούν οι νομοθετικές αλλαγές στο εργασιακό.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τέμερ αποτελεί αντικείμενο έρευνας για μια σειρά πολιτικές δωροδοκίες που αφορούν την JBS SA, την μεγαλύτερη εταιρεία διακίνησης κρέατος στον κόσμο.

(Με πληροφορίες από το Reuters)