Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Βενεζουέλα: H κυβέρνηση επαναλαμβάνει την πρόθεσή της για διάλογο ως ο μόνος δρόμος για την ειρήνη

Καράκας, 19 Ιανουαρίου – Η Εθνική Κυβέρνηση επικύρωσε την περασμένη Πέμπτη την πρόθεσή της για διάλογο με τους τομείς της αντιπολίτευσης, εκφραζόμενη από τον πρόεδρο το 2016, προκειμένου να εδραιωθεί η ειρήνη στη χώρα.
   Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής της κυβέρνησης, Jorge Rodriguez, ο οποίος σημείωσε ότι η μόνη οδός που στηρίζει η κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί η ειρήνη είναι ο διάλογος.

«Ο μόνος δρόμος είναι ο γόνιμος εποικοδομητικός διάλογος (...) Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι με αυτή την πρωτοβουλία η ειρήνη της Δημοκρατίας έχει εξασφαλιστεί, ειδικά όταν νικήθηκαν αυτές οι δυσοίωνες φωνές που ζητούσαν τη βία», δήλωσε από το Μέγαρο Μιραφλόρες, στο Καράκας, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Nicolas Maduro, το Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Νοτιοαμερικανικών Εθνών (Unasur), Ernesto Samper και εκπροσώπους των διαπραγματεύσεων.

Σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τη βενεζουελάνικη τηλεόραση, ο Rodriguez σημείωσε ότι οι συμμετέχοντες παρουσίασαν μια νέα οδό που θα πρέπει να μελετηθεί, για να επανεργοποιήσει τις συνομιλίες το συντομότερο δυνατό.

«Έχουμε λάβει μια πρόταση αυτές τις ημέρες για έναν εποικοδομητικό διάλογο», δήλωσε επίσης ο δήμαρχος του Καράκας, ενώ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση του αρχηγού του κράτους για διατήρηση της διαδικασίας διαλόγου για την ειρήνη στη Βενεζουέλα.

Σε αυτό το πλαίσιο, προέτρεψε τους τομείς της αντιπολίτευσης να απέχουν από κάθε βίαιη ενέργεια που δημιουργεί αποσταθεροποίηση και χάος στο έθνος και να επανέλθουν στον εθνικό διάλογο. «Όλα εντός του συντάγματος και του διαλόγου», δήλωσε ο Rodriguez.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της Unasur, Ernesto Samper, δήλωσε ότι οι πρώτες συνομιλίες, οι οποίες ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2016, έχουν καταφέρει να διατηρηθεί η ειρήνη στο έθνος.

«Πιστεύουμε ότι ο διάλογος προχωράει με τον ρυθμό του και έχει ήδη δείξει τα αποτελέσματά του, όπως την παραίτηση των πολιτικών από οποιαδήποτε μορφή βίας και πολιτικού προσηλυτισμού, και έχει δημιουργήσει χώρο εμπιστοσύνης ενώπιον των πολιτικών αρχών», δήλωσε ο Samper, ενώ ταυτόχρονα ενημέρωσε ότι θα συναντηθεί με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης για να παρουσιάσει τον οδικό χάρτη για την επανεργοποίηση των διαδικασιών.

«Έχουμε παρουσιάσει στον πρόεδρο μια πρόταση για να επαναφέρει τον διάλογο που υπήρξε ο δίαυλος μέσω του οποίου έχουμε εργαστεί κατά τους τελευταίους αυτούς μήνες, η λύση για τις διαφορετικού τύπου προτάσεις και τις ανάγκες που σήμερα αντιμετωπίζουν οι Βενεζουελάνοι. Εκτός από το πολιτικό κομμάτι, ο διάλογος έχει επίσης να κάνει με την επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων της Βενεζουέλας», πρόσθεσε.

Επίσης, ο Αποστολικός Νούντσιος Aldo Giordano, που αντιπροσωπεύει την Αγία Έδρα επανέλαβε την ανάγκη να διατηρηθεί ο μηχανισμός με σκοπό την ειρήνη στη χώρα.

Τον Οκτώβριο του 2016 η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας αποδέχθηκε την πρόσκληση του Προέδρου να εργαστούν μαζί σε ένα τραπέζι διαλόγου για την ειρήνη στη χώρα.

Μετά την πρώτη συνάντηση σχηματίστηκαν τέσσερις θεματικοί άξονες:

1. Ειρήνη, σεβασμός του κράτους δικαίου και της εθνικής κυριαρχίας 2. Αλήθεια, Δικαιοσύνη, Ανθρώπινα Δικαιώματα, Αποκατάσταση των Θυμάτων και Συμφιλίωση, 3. Οικονομικά και Κοινωνικά 4. Δημιουργία Εμπιστοσύνης και Εκλογικό Χρονοδιάγραμμα.