Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Κούβα: Ειδική Ζώνη Ανάπτυξης Μαριέλ, ένα χειροπιαστό παράδειγμα εκσυγχρονισμού (Μέρος Β)

Πηγή: www.granma
Η Ειδική Ζώνη Ανάπτυξης του Μαριέλ [Zona Especial de Desarrollo Mariel (ZEDM)], αφήνοντας πίσω της σε ικανοποιητικό βαθμό το αρχικό στάδιο ανάπτυξής της σε έργα υποδομής, μετατρέπεται σε ένα παραγωγικό και τεχνολογικό κέντρο με διοικητικές δομές. Προτίθεται δε, να γίνει ένα από τα σημεία με εξαιρετικές προδιαγραφές παγκοσμίως για επιχειρηματική δραστηριότητα. 

ΜΕΡΟΣ Β    ΜΕΡΟΣ Α

Για το εργατικό δυναμικό και άλλες προοπτικές

Δεν είναι λίγα αυτά που έλκουν, καθώς και τα μοναδικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η ZEDM  στους κουβανούς και ξένους επενδυτές κατά την εγκατάστασή τους σαν εταιρείες ή αντιπρόσωποι.

Αυτή η τελευταία διαδικασία, εξηγεί η διευθύντρια, γλυτώνει τους επιχειρηματίες από γραφειοκρατικές διαδικασίες, διότι συνοδεύεται από ένα σύστημα με μοναδικές διατάξεις που είναι υπεύθυνο για την αδειοδότηση που απαιτείται για την εγκατάστασή τους.


Κατ’ αυτόν τον τρόπο, «εκπληρώνονται οι όροι που ορίζει ο νόμος για την αξιολόγηση και την έγκριση των επιχειρηματικών δράσεων, που κυμαίνεται μεταξύ 35 και 65 ημερών, ανάλογα με το κρατικό διοικητικό επίπεδο που εγκρίνει την αντίστοιχη άδεια: η Γενική Διευθύντρια της Ζώνης ή το Συμβούλιο των Υπουργών», προσθέτει η Ιγκάρσα.

Η προνομιακή γεωγραφική θέση της ZEDM, μαζί με το συγκεκριμένο πλαίσιο κανονισμών που τη διέπει και το ανθρώπινο δυναμικό  υψηλής εξειδίκευσης, το οποίο αφομοιώνει με ταχύτητα τις νέες τεχνολογίες, έχει δώσει τη δυνατότητα να συμπεριληφθούν κουβανικές επιχειρήσεις, καθώς και η παρουσία κάθε είδους ξένης επένδυσης, αλλά και μια ποικιλία από χώρες από τις οποίες προέρχονται οι επενδύσεις.

Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές που εγκαθίστανται στη Ζώνη θα μπορούν να επωφεληθούν από τις 17 συμφωνίες για τους δασμούς που έχουν υπογραφεί μεταξύ Κούβας και άλλων χωρών της περιοχής, «οι οποίες επιτρέπουν τη μείωση του κόστους για την απόκτηση πρώτων υλών και κάνουν πιο ανταγωνιστικές τις εξαγωγές σε αυτούς τους προορισμούς» διαβεβαιώνει η Ιγκάρσα.

Όσον αφορά το εργατικό δυναμικό των προγραμμάτων της ZEDM, η Ιγκάρσα δηλώνει ότι πέντε γραφεία έχουν επιφορτιστεί με τις  προσλήψεις, καθώς και με ένα σύνολο υπηρεσιών που σχετίζονται με τους ανθρώπινους πόρους. Τα εν λόγω γραφεία πρόσληψης είναι: Almacenes Universales S.A., BIOCUBAFARMA, CUBATABACO, TECNOSIME και Empresa Empleadora de la Construcción.

Στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη δημοσιεύτηκε η Απόφαση Νο.21/2016, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία καθιερώνει ότι μόνο ένα 15% μάξιμουμ ξένο προσωπικό μπορεί να προσληφθεί από τους χρήστες και τους αντιπροσώπους που δρουν στη Ζώνη, διότι παίρνει υπόψη την υψηλή εξειδίκευση του κουβανικού εργατικού δυναμικού και την δυνατότητά του τάχιστης αφομοίωσης  των νέων τεχνολογιών.

Ο κόμβος των Αμερικών

Ένας από τους καλύτερους φυσικούς κόλπους με βαθιά νερά είναι το Μαριέλ, το οποίο βρίσκεται εντός της ZEDM και φιλοξενεί τον σύγχρονο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερ) του Μαριέλ [Terminal de Contenedores de Mariel (TCM)], κουβανική μονάδα που διευθύνεται από της εταιρεία PSA International της Σιγκαπούρης, σχεδιασμένη και εξοπλισμένη για να δεχτεί τα πλοία που μεταφέρουν κοντέινερ της εταιρείας Neo Panamax.

Από τότε που εγκαινιάστηκε, τον Γενάρη του 2014, ο TCM έχει αυξήσει την κίνησή του σημαντικά και προχωρά στη μετατροπή του σε ένα σημαντικό κόμβο επιμελητειακής υποστήριξης στην περιοχή. Είναι έτοιμος να δεχτεί πλοία μήκους 296 μέτρων και, στο κοντινό μέλλον, πλοία μήκους 366 μέτρων.

Επίσης, το 2016 έχουν ξεκινήσει την επενδυτική τους διαδικασία πολυεθνικές όπως η Unilever και η British American Tobacco. Άλλες εταιρείες βρίσκονται στην προετοιμασία σημαντικών προγραμμάτων που απευθύνονται στην εσωτερική και εξωτερική αγορά.

Σήμερα περισσότερα από 20 προγράμματα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο προετοιμασίας των απαραίτητων εγγράφων, ώστε να προσκομίσουν το σύνολο των εγγράφων που απαιτούνται. Αυτές οι πρωτοβουλίες, επίσης ανταποκρίνονται στις τεχνολογικές και κλαδικές προτεραιότητες της Ζώνης, αντικαθιστούν εισαγωγές ή διευρύνουν ελλειμματικές υπηρεσίες στη χώρα, με ευνοϊκό επακόλουθο αντίκτυπο στην εθνική οικονομία, δηλώνει η Ιγκάρσα.

Η κουβανική πλευρά

Αν και εκτιμάται μια μικρή αύξηση της παρουσίας κουβανικών μονάδων μεταξύ των χρηστών και των προγραμμάτων που προετοιμάζονται, «θεωρούμε πως υπάρχει ακόμα ένα ευρύ δυναμικό που μπορεί να προσελκυστεί. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από αυτό που έχουμε πετύχει και είναι στις προθέσεις μας να συνεχίσουμε τη δουλειά με τις κουβανικές επιχειρήσεις, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη ωφέλεια από τις επιλογές συμμετοχής που η Ζώνη προσφέρει», θεωρεί η διευθύντρια.

Σε αυτό το καθήκον, προσθέτει, «είναι σημαντική η προετοιμασία των κουβανικών επιχειρηματικών γκρουπ, ώστε να εξακριβώσουν τις ευκαιρίες της απευθείας επένδυσης, να δραστηριοποιηθούν  επιχειρήσεις καθαρά κουβανικών κεφαλαίων, ή ακόμα και συνεργατικών. Να επεξεργαστούμε και να συμπεριλάβουμε στο Πακέτο Ευκαιριών προγράμματα που αναζητούν χρηματοδότηση, τεχνολογία και αγορές. Να εδραιώσουμε την ικανότητα της επιχειρηματικής δράσης με τους πιθανούς συνεργάτες».

Στα τρία χρόνια από τη σύσταση της ZEDM, η Ιγκάρσα θυμάται ότι ένας από τους στόχους είναι να προωθήσουμε παραγωγικές συνδέσεις μεταξύ των χρηστών της Ζώνης και νομικών προσώπων εγκατεστημένων στο νησί, εντός και εκτός του Μαριέλ, μέσω της προμήθειας πρώτων υλών ή την παροχή υπηρεσιών.

Επίσης, τραβά την προσοχή το γεγονός ότι οι εξαγωγές που γίνονται από τη Ζώνη εξαιρούνται της πληρωμής τελωνειακών δασμών και ότι, μέχρι σήμερα, έχουν συνάψει συμβάσεις 4 επιχειρήσεις αμιγώς κουβανικές, 4 μικτές και 11 με κεφάλαιο 100% ξένο.