Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Συνελήφθη ο Εντουάρντο Κούνια, βουλευτής που πρωτοστάτησε στην αποπομπή της Ντίλμα Ρούσεφ

Eduardo Cunha
Πηγή: RT.com

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Βραζιλίας συνέλαβε την προηγούμενη Τετάρτη στην Μπραζίλια τον Εντουάρντο Κούνια, βουλευτή που πρωτοστάτησε στην αποπομπή (impeachment) της πρώην προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Κούνια ήταν ένας από τους πολιτικούς που συμμετείχε στην ανατροπή της Ρούσεφ μέσω ενός κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος. Ήταν επίσης ο δεύτερος τη τάξει για να την αντικαταστήσει ως πρόεδρο αν άφηνε το αξίωμά της.


Μέχρι πρότινος πρόεδρος της Κάτω Βουλής του Κοινοβουλίου της Βραζιλίας, ο Εντουάρντο Κούνια καθαιρέθηκε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο από την έδρα του λόγω υποψιών διαφθοράς.

Ο Κούνια κατηγορείται για "έλλειψη κοινοβουλευτικής ευπρέπειας", έχοντας πει σε κοινοβουλευτική ερευνητική επιτροπή σχετικά με την κρατική πετρελαϊκή εταιρία Petrobras ότι δεν έχει τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό, πληροφορία που διαψεύστηκε αργότερα. Σύμφωνα με έγγραφα που έστειλε η ελβετική δικαιοσύνη, ο Κούνια είχε λογαριασμούς αξίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ελβετία, όπου φέρεται ότι μετέφερε κεφάλαια από την υπόθεση διαφθοράς της Petrobras. 
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας ανέστειλε τη θητεία του Κούνια τον προηγούμενο Μάιο. Αργότερα, στις 23 Ιουνίου, το δικαστήριο άνοιξε νέα ποινική υπόθεση εναντίον του. Στις 7 Ιουλίου, ο Κούνια παραιτήθηκε από πρόεδρος του σώματος, αλλά όχι από την έδρα του.