Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Η Καμίλα Βαγιέχο υποστηρίζει το αίτημα της Βολιβίας να της δώσει η Χιλή πρόσβαση στη θάλασσα

Πηγή: www.emol.com/
Σαντιάγκο – Μετά την ανακοίνωση της Βολιβίας ότι θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την θαλάσσια διεκδίκησή της, η πρώην ηγέτης των φοιτητών και βουλευτής σήμερα του Κομμουνιστικού Κόμαμτος Χιλής Καμίλα Βαγιέχο, τάχθηκε υπέρ του αιτήματος της Βολιβίας να αποκτήσει κυρίαρχη πρόσβαση στη θάλασσα: “Είναι λυπηρό ότι έχουμε φτάσει εκεί, όμως συμφωνώ με την κυρίαρχη έξοδο της Βολιβίας στη θάλασσα, στα πλαίσια μιας πολιτικής ενοποίησης (της ηπείρου)”, δήλωσε η Βαλιέχο στο ραδιόφωνο Bio Bio”.

Κατανοώ επίσης τις εθνικιστικές θέσεις που υπερασπίζεται σήμερα η κυβέρνηση, όμως πιστεύω επίσης στην σημασία των πολιτικών της λατινοαμερικάνικης ενοποίησης”, προσέθεσε. 

Σε αυτό το πνεύμα, η Βαλιέχο τάχθηκε υπέρ της παραχώρησης εδάφους σε αντάλλαγμα με ενέργεια που θα μπορούσε να παράγει η Βολιβία. “Εδώ δεν πρόκειται να χαρίσουμε τίποτα, το ζήτημα δεν έχει να κάνει ότι, εκεί έχουν θάλασσα και κάνουν ότι θέλουν και εμείς δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, αλλά με το ότι θα πρέπει να καθοριστούν στρατηγικές. Για παράδειγμα, η Βολιβία είναι μία χώρα που έχει αρκετή ανάπτυξη στον ενεργειακό τομέα και εμείς υποτίθεται ότι βρισκόμαστε σε ενεργειακή κρίση. Γιατί λοιπόν να μην επιλυθούν αυτά τα ζητήματα με μια πολιτική ενοποίησης και αμοιβαίας αλληλεγγύης”, δήλωσε η βουλευτής του ΚΚ Χιλής.


Σχετικές αναρτήσεις: