Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Πέθανε στην Αβάνα ο επαναστάτης καναδός δημοσιογράφος Jean-Guy Allard

Πηγές: Cubadebate, Telesur

Πέθανε την Τρίτη (16/8) σε ηλικία 68 ετών ο καναδός δημοσιογράφος Jean-Guy Allard, ο οποίος ζούσε και εργαζόταν στην Κούβα από το 2000. Ο θάνατός του αποτελεί μεγάλη απώλεια για την επαναστατική δημοσιογραφία.

Ο Αγιάρ είχε γεννηθεί στο Σαουίνιγκαν του Κεμπέκ το 1948. Aπό το 1971 έως το 2000 εργαζόταν στις καναδικές εφημερίδες Le Journal de Montréal και Le Journal de Québec.

Το 2000 ο Αγιάρ εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κούβα και εργάστηκε αρχικά ως μεταφραστής και αργότερα ως δημοσιογράφος, στην ομάδα της διεθνούς έκδοσης της εφημερίδας Γκρανμα (Granma Internacional).



Όπως έχει πει ο ίδιος για τον εαυτό του χαρακτηριστικά, "είμαι ένας τουρίστας που ερωτεύτηκε την Κούβα και αποφάσισα να μείνω στην Αβάνα, με την βοήθεια του Γκαμπριέλ Μολίνα", του τότε διευθυντή της Granma Internacional.

Ο Αγιάρ ειδικεύτηκε στην έρευνα της αντεπανάστασης και των προσπαθειών αποσταθεροποίησης κατά της Κούβας. Επί σειρά ετών ερευνούσε τη δράση του αρχιτρομοκράτη Λουίς Ποσάδα Καρίγιες, και κατέθεσε ουσιαστικά στοιχεία εναντίον του στη δίκη του Παναμά.

Ως ειδικός επί τέτοιων των θεμάτων συμμετείχε σε προγράμματα της κουβανικής τηλεόρασης και έγραψε διάφορα βιβλία, τα οποία σύμφωνα με τον Ντανιέλ Μαλάρντ, φωτογράφο που συνεργαζόταν μαζί του, επαινέθηκαν από τον ιστορικό ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο.

Συνεργαζόταν επίσης με τα ενημερωτικά διαδικτυακά μέσα επαναστατικού χαρακτήρα Rebelión, Cubadebate, Aporrea και TeleSur, μεταξύ άλλων.

Η γνωριμία του καναδού δημοσιογράφου με την Κουβανική Επανάσταση ήταν πολύ παλιά. Συγκεκριμένα, ο Ζαν Γκι ήταν έφηβος μαθητής όταν ο Φιντέλ επισκέφτηκε για πρώτη φορά τον Καναδά και το έσκασε από το σχολείο για να δει τους γενειοφόρους κουβανούς επαναστάτες. Είχε την τύχη μάλιστα να σφίξει το χέρι του Φιντέλ και από τότε γεννήθηκε το πάθος του για την Κούβα, σύμφωνα με το 12χρονο γιο του Σεμπαστιάν, καρπό ενός γάμου με την νεαρή κουβανή Ταμάρα.

Ο Σεμπαστιάν θα περιμένει την άφιξη του αδερφού του Τιερί Χαβιέρ από τον Καναδά, για να οργανώσουν την κηδεία του πατέρα τους και να αναλάβουν το τεράστιο αρχείο του, μοναδικής αξίας ιδιαίτερα για θέματα τρομοκρατίας και αντεπανάστασης.

Τους τελευταίους μήνες ο Ζαν Γκι Αγιάρ έπασχε από γενικευμένη ρευματοειδή αρθρίτιδα, και από το Μάρτιο σταμάτησε να γράφει σε έντυπα και στο διαδίκτυο.