Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

27 χρόνια από τη δολοφονία του Λουίς Κάρλος Γκαλάν στην Κολομβία


Foto: vanguardia.com
   Πηγή: www.telesurtv.net/

Η δολοφονία του Λουίς Κάρλος Γκαλάν, που αντιπροσώπευε τότε μια εναλλακτική λύση για την συντριπτική πλειοψηφία των Κολομβιάνων αποτέλεσε ένα ορόσημο στην πολιτική ιστορία της χώρας.

Η πολιτική στην Κολομβία είναι μια επιλογή υψηλού κινδύνου, καθώς είναι αμέτρητες οι ιστορίες πολιτικών ηγετών, δημόσιων λειτουργών, δικαστών, δημοσιογράφων και κοινωνικών ακτιβιστών που έχασαν την ζωή τους εξ αιτίας του γεγονότος ότι έδρασαν από την πλευρά του λαού.

Στις 18 Αυγούστου 1989, ο υποψήφιος Πρόεδρος και ηγέτης του κόμματος “Νέος Φιλελευθερισμός” (Nuevo Liberalismo) δολοφονήθηκε κατά την διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην πόλη Σοάτσα της κεντρικής Κολομβίας.

Ο Λουίς Κάρλος Γκαλάν ήταν ένα ακόμα θύμα του καρτέλ των ναρκωτικών και των πολιτικών τους συμμάχων. Η δολοφονία του διατάχτηκε από τον αρχηγό του καρτέλ του Μεντεγίν, Πάμπλο Εσκομπάρ ενώ οι εγκέφαλοι του εγκλήματος ήταν οι Γκονζάλο Ροντρίγκες Γκάτσα και Αλμπέρτο Σαντοφίμιο Μποτέρο.

Την στιγμή της δολοφονίας του, ο Γκαλάν ήταν ο διαφαινόμενος νικητής των Προεδρικών εκλογών του 1990 και μετά τον θάνατό του ο Σέζαρ Γκαβίρια κάνοντας χρήση των ιδεών του, εξελέγη Πρόεδρος της Κολομβίας.

Η πολιτική κληρονομιά του Γκαλάν δεν εξαφανίστηκε με την φυσική του εξόντωση, τα ιδανικά του ενσωματώθηκαν στο “Σύνταγμα του 91”. Το λεγόμενο “Σύνταγμα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου” αναγνωρίζοντας την εθνοτική, πολιτιστική και θρησκευτική ποικιλομορφία της χώρας, έδωσε μια σαφή κοινωνική εντολή στο κολομβιανό κράτος, εκλαμβανόμενο ως “Κοινωνικό Κράτος Δικαίου”.

Ο κολομβιανός γερουσιαστής Χουάν Μανουέλ Γκαλάν, αναφερόμενος στη μνήμη του πατέρα του, δήλωσε ότι ήταν ένθερμος υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να ζήσουμε την αναζωπύρωση του πολέμου.

Οι Κολομβιάνοι εκείνοι που είδαν στον φιλελεύθερο πολιτικό μία ελπίδα κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής, θυμούνται ακόμα τον θάνατο του Λουίς Κάρλος Γκαλάν πριν 27 χρόνια.