Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Οι Υπουργοί της Ινδίας και της Βενεζουέλας αναθεωρούν την ατζέντα συνεργασίας μεταξύ των δύο εθνών




Καράκας, 18 Αυγούστου 2016 (MPPRE).- αυτήν την Πέμπτη, η υπουργός Λαϊκής Εξουσίας για τις Διεθνείς Σχέσεις της Βενεζουέλας, Delcy Rodríguez Gómez, είχε συνάντηση στο Νέο Δελχί με την ομόλογό της από την Ινδία, Sushma Swaraj, προκειμένου να αναθεωρήσουν την ατζέντα αμοιβαίας συνεργασίας πάνω στην υγεία, την ενέργεια, την επιστήμη και την τεχνολογία, η οποία ισχύει μεταξύ των δύο χωρών.

«Επιβεβαιώνουμε τους εξαιρετικούς δεσμούς φιλίας με την Ινδία, μια χώρα εκ των Brics, με την οποία μοιραζόμαστε το όραμα ενός πολυπολικού και πολυκεντρικού κόσμου», δήλωσε η υπουργός Rodríguez.



Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι υπουργοί Εξωτερικών της Βενεζουέλας και της Ινδίας εξέτασαν επίσης τις προκλήσεις του πολυμερούς συστήματος των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Συζήτησαν, επίσης, την επέκταση της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών που διατηρεί η Κοινής Αγορά του Νότου (Mercosur) με την Ινδία.

«Συμφωνήσαμε την ενίσχυση και επέκταση της συνεργασίας μας σε όλους τους τομείς. Καλούμε τις ινδικές εταιρείες να επενδύσουν στην Μπολιβαριανή Οικονομική Ατζέντα», δήλωσε η επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της Βενεζουέλας, η οποία συνοδευόταν από τον Υπουργό Λαϊκής Εξουσίας για το Πετρέλαιο, Eulogio Del Pino.

Στο πλαίσιο αυτό, η Rodriguez Gomez είπε ότι φέτος θα λάβει χώρα η Μικτή Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου Ινδίας-Βενεζουέλα. Η πρώτη σύνοδος της Μικτής Επιτροπής μεταξύ των δύο χωρών, πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2005 στο Καράκας.

Τέλος και με την ευκαιρία της συνάντησης αυτής, η Rodríguez παρέδωσε εξ ονόματος του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, πρόσκληση προς τον Πρωθυπουργό της Ινδίας, Narendra Modi, να συμμετάσχει στην 18η σύνοδο κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων, που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στην πολιτεία της Nueva Esparta.