Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Επίσκεψη του κινέζου προέδρου στο στρατόπεδο Μονκάδα και συναντήσεις με τοπικές αρχές


Πηγή: Cubadebate

Ο κινέζος πρόεδρος, Ξι Γινπίνγκ, έκλεισε την Τετάρτη την περιοδεία του στη Λατινική Αμερική με μια συμβολική επίσκεψη στο στρατόπεδο Μονκάδα, όπου ο ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, ξεκίνησε ένοπλο αγώνα το 1953.

"Αισθάνομαι το ίδιο για την Κίνα και την Κούβα, χώρες σοσιαλιστικές, είμαστε στενά ενωμένοι από τα ίδια οράματα, ιδανικά και αγωνιστικούς στόχους", δήλωσε ο Ξι αφού ο κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο τον παρασημοφόρησε με το παράσημο Χοσέ Μαρτί την Τρίτη.

Σε μια περιοδεία επικεντρωμένη στην οικονομία, ο Ξι άπλωσε το χέρι στο νησί της Καραϊβικής με την υπογραφή 29 διμερών συμφωνιών, που περιλαμβάνουν από πίστωση για τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού του Σαντιάγο μέχρι την ανάπτυξη τουστιστικών υποδομών στο νησί. Υπέγραψε επίσης συνθήκες σχετικές με τα χρηματοοικονομικά, τη γεωργία, τη βιομηχανία, τη βιοτεχνολογία, το πετρέλαιο, την ενέργεια, το περιβάλλον, την εκπαίδευση, τις τηλεπικοινωνίες, τη χρήση του κυβερνοχώρου και την ψηφιακή τηλεόραση. Άλλες συμφωνίες αφορούν δωρέες σε κουβανικές οντότητες και κανονισμούς για την ποιότητα του καπνού και της ζάχαρης που το νησί εξάγει στην Κίνα.

O κινέζος πρόεδρος, ο οποίος μετά τη Βραζιλία και τη Βενεζουέλα, επισκέπτεται για δεύτερη φορά την Κούβα, πρώτη όμως ως πρόεδρος, πρόσθεσε ότι "Η κινεζική πλευρά είναι γεμάτη εμπιστοσύνη για τη μελλοντική ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στη χώρα μας και την Κούβα, και θα είμαστε πάντα καλοί φίλοι, σύντροφοι και αδέλφια της Κούβας".
 
Ο Ξι ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του την Τετάρτη στο Σαντιάγο της Κούβας, 900 χλμ ΝΑ της Αβάνας, από όπου πρόκειται να επιστρέψει στο Πεκίνο, λίγες μέρες μετά την περιοδεία στη Λατινική Αμερική του ρώσου προέδρου Βλαδιμίρ Πούτιν.


Στην ατζέντα του κινέζου πρόεδρου στο Σαντιάγο της Κούβας περιλαμβάνονταν συνταντήσεις με τους επικεφαλής των τοπικών αρχών και επισκέψεις σε τόπους ιστορικού ενδιαφέροντος, όπως τη "Σχολική Πόλη 26 Ιουλίου", που καταλαμβάνει το χώρο του παλιού στρατώνα Μονκάδα, και το κοιμητήριο Σάντα Ιφιχένια, τόπο ταφής του Χοσέ Μαρτί.
 
Το σάββατο συμπληρώνονται 61 χρόνια από την επίθεση στη Μονκάδα, όταν ο ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης εξεγέρθηκε ένοπλα εναντίον της δικτατορίας του Φουλχένσιο Μπατίστα.