Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

61 χρόνια από την επίθεση στο στρατόπεδο Μονκάδα: Ο Κουβανικός λαός τιμά την 26η Ιούλη

Πηγές: Telesur, Radio Rebelde

Ήταν 61 χρόνια πριν, στις 26 Ιούλη 1953, όταν ο Φιντέλ Κάστρο και μια μικρή ομάδα ανταρτών επιτέθηκαν στο στρατόπεδο Μονκάδα στο Σαντιάγο ντε Κούβα. Η επίθεση δεν στέφθηκε απο επιτύχια καθώς περισσότεροι απ τους μισούς αντάρτες σκοτώθηκαν ενώ οι υπόλοιποι, συμπεριλαμβανομένου του Φιντέλ, συνελήφθησαν. Αποτέλεσε όμως την σημαδιακή ημερομηνία έναρξης της Κουβανικής Επανάστασης η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στο νησί.
Παρουσία του προέδρου Ραούλ Κάστρο, περίπου 8000 άτομα παρακολούθησαν τους εορτασμούς στην επαρχία Artemisa, νοτιο-δυτικά της κουβανικής πρωτεύουσας. Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο αντιπρόεδρος της Επαναστατικής κυβέρνησης Ραμίρο Βαλντές, εκ των πρωταγωνιστών της επίθεσης το 1953 στο στρατόπεδο Μονκάδα και ηγετικό στέλεχος του Κινήματος της 26ης Ιούλη. Στην ομιλία του, ο Βαλντές σημείωσε ότι η επιχείρηση του 1953 οδήγησε στην απελευθέρωση του κουβανικού λαού, προσθέτοντας: "οι πρώτες μου λέξεις είναι γι' αυτούς που πραγματοποίησαν αυτήν την επανάσταση, γι' αυτούς που έχυσαν το αίμα τους για μια ανεξάρτητη Κούβα". Ο Βαλντές αναφέρθηκε στην συμμετοχή του, στο πλευρό του Φιντέλ Κάστρο, στην επίθεση στη Μονκάδα λέγοντας πως εκείνες τις μέρες "ονειρεύονταν να αλλάξει την καταθλιπτική πραγματικότητα" που επικρατούσε στο νησί.

 Ο Ραμίρο Βαλντές στο βήμα της εκδήλωσης.
"Για δεκαετίες η πραγματική δύναμη ήταν η πρεσβεία των Γιάνκηδων" ανέφερε ο αντιπρόεδρος Βαλντές, σημειώνοντας πως "στην Κούβα, η μάχη δεν τελείωσε, η αυτοκρατορία αναζητά νέους τρόπους να μας καταστρέψει". 
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, αντιπρόσωποι οργανώσεων αλληλεγγύης στην Κουβανική Επανάσταση καθώς και εκπρόσωποι κοινωνικών και πολιτιστικών συλλόγων από κάθε γωνιά της χώρας.