Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Μπρους Σπρίνγκστιν αποδίδει φόρο τιμής στον Βίκτορ Χάρα (video)

Πηγή: Cubadebate

Ο διάσημος αμερικανός τραγουδιστής Μπρους Σπρίνγκστιν απέδωσε φόρο τιμής στον χιλιανό τραγουδοποιό Βίκτορ Χάρα, ο οποίος βασανίστηκε και δολοφονήθηκε από τη δικτατορία του Πινοτσέτ πριν 40 χρόνια, κατά τη διάρκεια της πρώτης συναυλίας του στη Χιλή το βράδυ της Πέμπτης.

"Αν είσαι πολιτικοποιημένος μουσικός, ο Βίκτορ Χάρα συνεχίζει να είναι μια μεγάλη έκφραση. Είναι τιμή να βρίσκομαι εδώ", είπε τo "Αφεντικό" [Boss όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του], μπροστά σε ένα κατάμεστο ακροατήριο στο Movistar Arena του Σαντιάγο, όπου ξεκίνησε την περιοδεία του στη Χιλή.


Ο Σπρίνγκστιν, ένας θρύλος του αμερικάνικου ροκ γνωστός για τον ακτιβισμό και την πολιτική του στράτευση, θύμισε τη συναυλία της Διεθνούς Αμνηστείας στη Μεντόσα της Αργεντινής το 1988, όταν η Χιλή ακόμα βρισκόταν κάτω από τη δικτατορία του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990). "Γνωρίσαμε (στη Μεντόσα) πολλές οικογένειες αγνοουμένων και μας έδειξαν φωτογραφίες των αγαπημένων τους προσώπων. Ήταν μια στιγμή που μου έμεινε για πάντα", πρόσθεσε ο τραγουδιστής. 

Σαν φόρο τιμής προς τον Χάρα, ο Σπρίνγκστιν ερμήνευσε στο τέλος της συναυλίας που διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες, το γνωστό του τραγούδι Manifiesto, ένα από τα πιο εμβληματικά θέματα του Νέου Χιλιανού Τραγουδιού [Nueva Canción Chilena], ενός μουσικού και κοινωνικού κινήματος που αναπτύχθηκε κατά τη δεκαετία του 60 και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 70.

Ο Βίκτορ Χάρα συνελήφθη, βασανίστηκε και κομματιάστηκε από 44 σφαίρες λίγες μέρες μετά το πραξικόπημα της 11ης Νοεμβρίου 1973 κατά του σοσιαλιστή προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε, που κατέληξε σε μια δικτατορία 17 χρόνων, με περισσότερους από 3.000 νεκρούς και 38.000 βασανισθέντες. Στις 16 Σεπτέμβρη συμπληρώνονται 40 χρόνια από το θάνατο του Χάρα, και ακόμα παραμένει ανοιχτή η δικαστική υπόθεση που προσπαθεί να διαλευκάνει τις συνθήκες και τους υπεύθυνους της δολοφονίας του.