Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Ο Ν. Μαδούρο επιβεβαίωσε ότι ο Σνόουντεν ζήτησε άσυλο από τη Βενεζουέλα

Πηγή: Telesur

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα του δέχτηκε επίσημα αίτηση ασύλου από τον πρώην πράκτορα της CIA, Έντουαρντ Σνόουντεν. «Μας έχει φτάσει ήδη η επιστολή της αίτησης ασύλου […] Πρέπει να αποφασίσει πώς θα πετάξει, αν αποφασίσει οριστικά ότι θα ταξιδεψει προς τα εδώ», διαβεβαίωσε ο Μαδούρο από το Μέγαρο Μιραφλόρες, την προεδρική κατοικία στο Καράκας.

Βγαίνοντας από συνάντηση με τον ομόλογό του πρόεδρο του Παναμά, Ρικάρντο Μαρτινέλι, ο αρχηγός του κράτους της Βενεζουέλας επανέλαβε ότι μπορεί να δεχτεί τον Εντουαρντ Σνόουντεν. «Λέμε σ’ αυτό το νέο που τον καταδιώκει η Αυτοκρατορία, να έρθει από δω».


Αν και ακόμα δεν είχε δεχτεί επίσημο αίτημα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είχε ήδη ανακοινώσει από την Παρασκευή ότι η κυβέρνησή του ήταν διατεθημένη να προσφέρει άσυλο στο νεαρό αμερικανό. «Στο όνομα της αξιοπρέπειας της Αμερικής, θέλω να ανακοινώσω ότι ως αρχηγός του κράτους και της κυβέρνησης της Βενεζουέλας έχω αποφασίσει να δώσω ανθρωπιστικό άσυλο στο νέο Έντουαρντ Σνόουντεν, για να μπορέσει να έρθει στην πατρίδα του Τσάβες και του Μπολίβαρ», είπε τότε ο Μαδούρο.

Ο Μαδούρο τόνισε ακόμα ότι με αυτή την απόφαση, η Βενεζουέλα καταδικάζει τις προσπάθειες κάποιων κυβερνήσεων να μετατρέψουν τους λαούς της Αμερικής σε αποικίες: «Ο λαός καταδικάζει τη δειλία αυτής της αυτοκρατορίας όπου χώρες μετατρέπονται σε αποικίες. Ξέσπασε η τρέλα καταδίωξης εναντίον των κυβερνήσεων του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ίδιων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων».

Ο πρώην πράκτορας της CIA, κατηγορείται για κατασκοπία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή έχει αποακαλύψει ένα μυστικό πρόγραμμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης που διαθέτουν οι ΗΠΑ. Ο 29χρονος Σνόουντεν βρίσκεται στη ζώνη μετεπιβιβάσεων  του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας, από τις 23 Ιουνίου.
 
Θεωρώντας ότι στη χώρα του είναι αδύνατο να έχει μια δίκαιη δίκη, ζήτησε αρχικά άσυλο από το Εκουαδόρ, χώρα που φάνηκε δεκτική και υποσχέθηκε να εξετάσει την πιθανότητα να του το χορηγήσει. Κατόπιν, άλλες χώρες όπως η Νικαράγουα και η Βενεζουέλα προσφέρθηκαν να του δώσουν άσυλο αν το αιτούνταν. Από την πρωτεύουσα της Ρωσίας, ο Σνόουντεν έχει ζητήσει άσυλο από 27 χώρες.