Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Περισσότεροι από 30.000 κρατούμενοι σε απεργία πείνας στην Καλιφόρνια

Για δεύτερη ημέρα απείχαν από το συσσίτιο τους την Τρίτη οι κρατούμενοι σε 20 τουλάχιστον από τις 33 συνολικά φυλακές της πολιτείας της Καλιφόρνιας, καθώς και σε άλλες 4 φυλακές εκτός πολιτείας, διατεθειμένοι να προβούν σε απεργία πείνας διαρκείας διεκδικώντας πιο ανθρώπινες συνθήκες κράτησης και μια ουσιαστική μεταρρύθμιση του σοφρωνιστικού συστήματος. Συνολικά εκτιμώνται σε πάνω από 30.000 οι συμμετέχοντες στην μεγαλύτερη διαμαρτυρία αυτού του είδους στην ιστορία της πολιτείας.
Τα κυριότερα αιτήματα των κρατουμένων είναι η κατάργηση του μακροχρόνιου εγκλεισμού σε καθεστώς απομόνωσης, η κατάργηση της ομαδικής τιμωρίας, βελτίωση της σίτισης και καλύτερα προγράμματα εκπαίδευσης και επανένταξης.

Η διαμαρτυρία ξεκίνησε από ομάδα κρατουμένων στις πολιτειακές φυλακές υψίστης ασφαλείας Pelican Bay στη Βόρεια Καλιφόρνια, που δηλώνουν αποφασισμένοι να λιμοκτονήσουν αν το υπουργείο Σωφρονισμού και Επανένταξης της πολιτείας της Καλιφόρνιας (CDCR) δε δεχτεί να συμμετάσχει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.



Σύμφωνα με κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα Αλληλεγγύης στην Απεργία Πείνας Φυλακισμένων (prisonerhungerstrikesolidarity.wordpress.com):

Οι κύριοι αντιπρόσωποι των φυλακισμένων από τα κελιά απομόνωσης της πολιτειακής φυλακής Pelican Bay «Κίνημα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Κολεκτίβα Μικρός Διάδρομος», γνωστοποιούμε δημόσια ότι η μη βίαιη ειρηνική διαμαρτυρία μας σαν αντίδραση σε δεκαετίες απεριόριστης επιβολής βασανιστηρίων από την πολιτεία, μέσω μακροχρόνιου εγκλεισμού σε απομόνωση, θα ξαναρχίσει σήμερα… με απεργία πείνας και αποχή από την εργασία απροσδιόριστης διάρκειας μέχρι το υπουργείο [CDCR] να υπογράψει μια νομικά δεσμευτική συμφωνία που να ικανοποιεί τα αιτήματά μας, η καρδιά των οποίων απαιτεί ένα τέλος στην μακροχρόνια απομόνωση (μαζί με άλλες σημαντικές μεταρρυθμίσεις).

Το σημαντικότερο αίτημα των φυλακισμένων είναι η κατάργηση της πολιτικής των πολιτειακών αρχών να διατηρούν κρατούμενους – ιδιαίτερα όσους συνδέονται, με αρκετά ασαφή κριτήρια, με εγκληματικές συμμορίες – σε απομόνωση για απεριόριστο χρονικό διάστημα, μέχρι να αναγνωρίσουν και να καταγγείλουν άλλα μέλη συμμοριών που διαφεύγουν.

Οι έγκλειστοι σε καθεστώς απομόνωσης κρατούνται σε μικροσκοπικά κελιά, τα οποία αποκαλούνται στην ορολογία των φυλακών κατ’ ευφημισμόν «μονάδες στέγασης ασφαλείας» (Security Housing Units – SHU) επί 22 ώρες την ημέρα και με ελάχιστη επαφή με τους συγκρατούμενους τους.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των επικεφαλής της διαμαρτυρίας, περίπου 12.000 κρατούμενοι παραμένουν σε αυστηρή απομόνωση σε ολόκληρη την Καλιφόρνια. Οι Los Angeles Times αναφέρουν περί τους 4.500 τρόφιμους σε τέσσερις μόνο φυλακές, από τους οποίους πάνω από 1.000 στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Pelican Bay, όπου ξεκίνησε η διαμαρτυρία.

Υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες κρατούμενοι με πάνω από 10 χρόνια στην απομόνωση, μεταξύ των οποίων κάποιες δεκάδες με ακόμα και πάνω από 20 χρόνια! Ειδικά στις φυλακές Pelican Bay, και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της πολιτείας της Καλιφόρνιας για το 2011, περισσότεροι από 500 κρατούμενοι παρέμεναν σε απομόνωση για πάνω από 10 χρόνια.

Ο Γκαμπριέλ Ρέγιες εκτίει ποινή 25 χρόνων για διάρρηξη. Λόγω «σχέσεων με συμμορίες», όπως το ορίζουν στη φυλακή, έχει περάσει 16 χρόνια σε κελί SHU, επί 22,5 ώρες την ημέρα. Σε γράμμα του που δημοσιεύτηκε πρόσφατα γράφει: «Καταλαβαίνω ότι παραβίασα το νόμο, και έχω χάσει ελευθερίες εξαιτίας αυτού. Αλλά σε κανέναν, ασχέτως του τι έχει κάνει, δεν πρέπει να του αρνούνται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα όταν αυτή η άρνηση έρχεται με τη μορφή τέτοιου βασανιστηρίου».

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ σχετική με τα βασανιστήρια, ο εγκλεισμός σε καθεστώς απομόνωσης, ακόμα και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ψυχολογικές βλάβες. Γι’ αυτό το λόγο επιτρέπεται η απομόνωση μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και για το μικρότερο δυνατό διάστημα.

Η προηγούμενη μεγάλη διαμαρτυρία έγινε τον Ιούλιο του 2011, ξεκινώντας και πάλι από τη φυλακή Pelican Bay. Επεκτάθηκε σε συνολικά 12 φυλακές με συμμετοχή άνω των 6.000 κρατουμένων. Αν και η διαμαρτυρία έλαβε αρκετή δημοσιότητα τόσο στις ΗΠΑ όσο και διεθνώς κατά τις 20 ημέρες που διήρκεσε, δεν πέτυχε ουσιαστικές παραχωρήσεις από τις πολιτειακές αρχές της Καλιφόρνιας.

Σημειωτέον ότι η τελευταία κινητοποίηση έχει ενώσει μαύρους, λευκούς και ισπανόφωνους κρατούμενους, ακόμα και μέλη αντίπαλων συμμοριών, που έχουν αντιληφθεί ότι το κοινό συμφέρον τους είναι σημαντικότερο από τις φυλετικές διαφορές και τις ρατσιστικές προκαταλήψεις.


Πηγές: The Guardian, RT.com, Telesur