Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Σημαντικές συμφωνίες υπέγραψαν οι πρόεδροι Βενεζουέλας και Νικαράγουας


Πηγή: Telesur

Επέκταση και διεύρυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ Νικαράγουας και Βενεζουέλας επιτεύχθηκε μετά την υπογραφή συμφωνιών κοινωνικού και αμυντικού κυρίως χαρακτήρα από τους προέδρους Ντανιέλ Ορτέγα και Νικολάς Μαδούρο την Κυριακή.

Η συνεργασία περιλαμβάνει τα συστήματα δημόσιας παιδείας και υγείας, την εκπαίδευση γιατρών και νοσηλευτών, την ενίσχυση των φτωχών στις λαϊκές γειτονιές (barrios) και την αδελφοποίηση των νεολαιών των δύο χωρών, στα πλαίσια του προγράμματος Misión Jóvenes de Nuestra Patria (Νέοι της Πατρίδας μας) που ξεκινάει αυτή τη βδομάδα στη Βενεζουέλα.


Ο Ν. Μαδούρο εγκωμίασε επίσης από τη Μανάγκουα το θετικό ρόλο του διεθνούς δικτύου Telesur - με έδρα το Καράκας που εκπέμπει σε όλη τη Λατινική Αμερική και μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου - στην ενημέρωση. (Με το Telesur) «είμαστε πιο ελεύθεροι, γιατί είμαστε καλύτερα ενημερωμένοι και δεν μπορούν να μας εξαπατήσουν», σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Ο Μαδούρο δήλωσε κατά την επίσημη επίσκεψή του στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής ότι η πεποίθησή του είναι ότι «η μοίρα της Αμερικής Μας είναι μια αληθινή πατρίδα, μεγάλη και ενωμένη», ενώ τόνισε τη σημασία των περιφερειακών οργανισμών όπως η CELAC, η Unasur, η Caricom, η ALBA και η Petrocaribe προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε σχέση με την άμυνα, οι δύο πρόεδροι  συμφώνησαν ότι η Λατινική Αμερική πρέπει να παραμείνει ειρηνική, χωρίς πυρηνικά όπλα και ελεύθερη από την κηδεμονία ξένων δυνάμεων, αναφερόμενοι στην πρόσφατη πρόθεση της κυβέρνησης της Κολομβίας να εντάξει τη χώρα στο ΝΑΤΟ. Επίσης, κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στο λιμάνι Σαλβαδόρ Αλιέντε (επί της λίμνης Νικαράγουα), απέδωσαν φόρο τιμής στον εκλιπόντα ηγέτη της Μπολιβαριανής Επανάστασης, Ούγκο Τσάβες, για τη συμβολή του στην αποδέσμευση της Λατινικής Αμερικής από την επικυριαρχία των ΗΠΑ και των άλλων μεγάλων δυνάμεων.