Michael Townly |
Πηγή: Telesur
Ενώ συνεχίζεται η ιατροδικαστική έρευνα πάνω στη σορό του νομπελίστα ποιητή Πάμπλο Νερούδα, για να προσδιοριστεί η πραγματική αιτία θανάτου του μετά από 40 χρόνια, νέα στοιχεία έρχονται στο φως για τη σκοτεινή αυτή υπόθεση.
Σύμφωνα με την κατάθεση του οδηγού του ποιητή, Μανουέλ Αράγια, ο μυστυριώδης γιατρός που έκανε τη δηλητηριώδη ένεση στο νοσηλευόμενο τότε για καρκίνο του προστάτη Πάμπλο Νερούδα ήταν ο αμερικανός Μάικλ Τάουνλι, πρώην πράκτορας της CIA και εμπλεκόμενος επίση στις δολοφονίες του στρατηγού Κάρλος Πρατς (1974) και του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Ορλάντο Λετελιέρ (1976), αμφότεροι στενοί συνεργάτες του Σαλβαδόρ Αλιέντε.
"Ο γιατρός Σέρχιο Ντράπερ κατηγορεί τον Πράις και εξαιτίας των φυσικών χαρακτηριστικών του (1.80 ύψος, ξανθός) πρέπει να ήταν ο Μάικλ Τάουνλι αυτός που έκανε το κακό κατά του Νερούδα, και άλλοι δύο που έχουν ήδη αναγνωριστεί στην έρευνα που κάνει ο δικαστής Μάριο Καρόσα", δήλωσε ο Αράγια στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.
Ο Τάουνλι, αμερικανός παντρεμένος με την χιλιανή συγγραφέα Μαριάνα Καγιέχας, ήταν στρατολογημένος το 1973 στο ακροδεξιό κίνημα "Πατρίδα και Ελευθερία", ενάντιο στην κυβέρνηση του Σαλβαδόρ Αλιέντε (1970-1973), και οπαδός της δικτατορίας του στρατηγού Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990). Όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, μετά το πραξικόπημα εντάχθηκε στις μυστικές υπηρεσίες του στρατιωτικού καθεστώτος και στο σπίτι του "πειραματιζόταν" με το δηλητηριώδες αέριο σαρίν και άλλες χημικές ουσιές που εισάγονταν σε πολίτες που ήταν αντίθετοι προς τη χούντα.
Ο Αράγια πρόσθεσε ότι μέσα στις επόμενες βδομάδες θα γίνουν γνωστά τα ονόματα δύο ακόμα γιατρών που εμπλέκονται στο θάνατο του μεγάλου, στρατευμένου με την αριστερά, ποιητή. Είπε ακόμα ότι αναμένονται τα αποτελέσματα των ειδικών εξετάσεων που γίνονται στις ΗΠΑ, μεταξύ αυτών της εξέτασης DNA της Μαρία Μαλβίνα, κόρης του ποιητή που δεν βρίσκεται πλέον εν ζωή. Τέλος, φάνηκε πεπεισμένος ότι "βρισκόμαστε σε καλό δρόμο" γιατί έχουν βρεθεί "περισσότερα ασυνήθιστα πράγματα" σχετικά με την 23η Σεπτέμβρη, ημερομηνία του θανάτου του ποιητή.
Στις 19 Σεπτεμβρίου 1973, 8 ημέρες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε το σοσιαλιστή πρόεδρο Αλιέντε, ο Νερούδα, ο οποίος έπασχε από καρκίνο του προστάτη, εισήχθη επειγόντος στην ιδιωτική κλινική Σάντα Μαρία του Σαντιάγο, όπου πέθανε 4 ημέρες αργότερα.
Η επίσηση αιτία θανάτου ήταν καρκίνος, ωστόσο πριν δύο χρόνια ο Αράγια κατήγγειλε ότι ο ποιητής δολοφονήθηκε με θανατηφόρο ένεση και μαζί με συγγενείς του Νερούδα ζήτησαν τη δικαστική αναψηλάφηση της υπόθεσης. Το αίτημα έγινε δεκτό από τη δικαιοσύνη που είχε ως αποτέλεσμα της εκταφή της σορού του ποιητή στις 8 Απριλίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια κλινική πέθανε κάτω από ύποπτες συνθήκες και ο πρώην πρόεδρος - προκάτοχος του Αλιέντε - Εντουάρντο Φρέι Μοντάλβα (1964-1970). Το 2006 αποκαλύφθηκε ότι δολοφονήθηκε με δηλητηριώδη αέρια.
Ο δε Τάουνλι, έχει διωχθεί ποινικά και για τις δολοφονίες του στρατηγού Κάρλος Πρατς και της συζύγου του στο Μπουένος Άιρες (1974), του υπουργού Λετελιέρ στην Ουάσινγκτον (1976) καθώς και για την απόπειρα κατά του πρώην αντιπροέδρου Μπερνάρντο Λέιτον στη Ρώμη. Από την προηγούμενη δεκαετία ζει ελεύθερος και με νέα άγνωστη ταυτότητα, σε αντάλλαγμα για υποτιθέμενη "συνεργασία" του με την δικαιοσύνη των ΗΠΑ.
Σχετική ανάρτηση:
Έγινε η εκταφή της σορού του Πάμπλο Νερούδα