Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

45 ημέρες απεργία πείνας στο Γκουαντάναμο


Παρά τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να υποβαθμίσει το γεγονός η απεργία πείνας των κρατουμένων στη φυλακή-βάση του Γκουαντάναμο έφθασε ήδη τις 45 ημέρες. Ξεκίνησε στις 6 Φλεβάρη από 6 κρατούμενους και σήμερα οι απεργοί έφτασαν τους 25.

Η αμερικάνικη ναυτική βάση παραμένει στο κουβανικό έδαφος παρά την θέληση των αρχών και του λαού της Κούβας και από το 2001 μετατράπηκε σε φυλακή στην οποία κρατούνται χωρίς δίκη όποιος θεωρείται ύποπτος για τρομοκρατία. Οι 166 που παραμένουν ακόμα στο Γκουαντάναμο έχουν συλληφθεί εκτός ΗΠΑ και σχεδόν όλοι  είναι φυλακισμένοι 11 χρόνια στο κολαστήριο.


Σύμφωνα με τον Omah Farah – δικηγόρο μερικών απεργών πείνας – η απεργία ξεκίνησε σαν διαμαρτυρία  στην επιβολή αυστηρών πειθαρχικών μέτρων, όπως ο επ’ αόριστον περιορισμός των κρατουμένων, η συνεχής καταγραφή των προσωπικών τους αντικειμένων και ειδικά όταν κατασχέθηκαν αντίγραφα του Κορανίου, του ιερού βιβλίου των μουσουλμάνων, ενέργεια που αποτελεί βεβήλωση της θρησκευτικής πίστης των κρατουμένων ειδικά αυτών που προέρχονται από αραβικές χώρες.

Ο  Farah χαρακτήρισε ανεύθυνη την στάση των αμερικανικών αρχών που υποτιμούν το γεγονός και προειδοποίησε ότι το μόνο που καταφέρνει είναι να θέτει σε κίνδυνο  τη ζωή και την υγεία των κρατουμένων, οι οποίοι  καθώς  γνωρίζουν ότι η αμερικάνικη διοίκηση της βάσης  προσπαθεί να υποβαθμίζει την ειρηνική τους διαμαρτυρία, το μόνο που τους μένει είναι να την κλιμακώσουν.

Παράλληλα, ο  εκπρόσωπος της ναυτικής βάσης λοχαγός Robert Durand δήλωσε ότι δύο απεργοί νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της βάσης με σοβαρή αφυδάτωση και σε άλλους οκτώ χορηγείται ειδικό μίγμα υγρών θρεπτικών ουσιών για να αποφευχθεί η παραπέρα επιδείνωση της υγείας τους από την υπερβολική απώλεια βάρους, ενώ και ο επικεφαλής της  διοίκησης  της αμερικάνικης στρατιωτικής βάσης-φυλακής παραδέχθηκε ότι οι κρατούμενοι «άρχισαν την νηστεία» απογοητευμένοι από την αποτυχία του Λευκού Οίκου να κλείσει το κέντρο.

Όπως είναι γνωστό, ο αμερικάνος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε υποσχεθεί ότι θα κλείσει το κέντρο κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2008, υπόσχεση που δεν τήρησε κατά την πρώτη του θητεία αλλά ούτε  επανέφερε το θέμα μετά την επανεκλογή του.

Το  κέντρο κράτησης στο Γκουαντάναμο θεωρείται από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις σύγχρονο στρατόπεδο συγκέντρωσης, στο οποίο η μέθοδος σωφρονισμού των κρατουμένων είναι διάφορες μορφές βασανιστηρίων όπως η απομόνωση σε ακραίες θερμοκρασίες και το δέσιμο σε εμβρυακή στάση για πάνω από 24ώρες χωρίς τροφή.

Παρόλες τις κατά καιρούς δεσμεύσεις της Ουάσινγκτον για το κλείσιμο του κολαστηρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα των Νew York Times η Νότια Διοίκηση του Στρατού των ΗΠΑ σχεδιάζει την κατασκευή μιας νέας φυλακής στον Κόλπο του Γκουαντάναμο, προϋπολογισμού 49 εκ. δολαρίων, η οποία θα αντικαταστήσει την πτέρυγα 7 όπου κρατούνται οι κρατούμενοι "υψηλής αξίας" για τη CIA. Επιπλέον 196 εκ. δολάρια έχει ζητήσει ο στρατός για τη βελτίωση των υπαρχουσών υποδομών στην βάση του Γκουαντάναμο.