Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Προβάδισμα 18% για τον Μαδούρο σύμφωνα με δημοσκόπηση

Πηγή: Cubadebate

53% των ψηφορόρων της Βενεζουέλας είναι έτοιμο να ψηφίσει υπέρ του Νικολάς Μαδούρο στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρίας δημοσκοπήσεων Hinterlaces, που διενεργήθηκε επί αντιπροσωπευτικού δείγματος 1.100 ενηλίκων ατόμων απ' όλες τις πολιτείες της χώρας μεταξύ 11 και 16 Μαρτίου.

Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα "Ποιόν θα ψηφίζατε αν οι εκλογές γίνονταν την επόμενη Κυριακή", 53% απάντησε υπέρ του μέχρι πρόσφατα αντιπροέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο και 35% υπέρ του βασικότερου συνδιεκδικητή Ενρίκε Καπρίλες. Η διαφορά των 18 ποσοστιαίων μονάδων είναι διευρυμένη κατά τέσσερις σε σχέση με παρόμοια έρευνα προ ενός μηνός περίπου, όταν τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν Μαδούρο 50% - Καπρίλες 36% και παρά την επιθετική εκστρατεία του κυβερνήτη της Μιράντα από τις 8 Μαρτίου. Στο ερώτημα σχετικά με την "παράσταση νίκης", 61% εκτιμά νίκη του Μαδούρο έναντι μόλις 21% του Καπρίλες.


Στο ερώτημα σχετικά με τη συνολική αξιολόγηση της κυβέρνησης του Ούγκο Τσάβες, 69% των ερωτώμενων έκφρασε θετική γνώμη και 27% αρνητική. Παρόμοια ήταν και η αναλογία απαντήσεων στο ερώτημα "Θα  λέγατε ότι η Μπολιβαριανή Επανάσταση έχει βοηθήσει ή ζημιώσει τη Βενεζουέλα;": 70% τάχθηκε θετικά και 25% αρνητικά.

Στο μεταξύ τεταμένο γίνεται το κλίμα 25 περίπου ημέρες πριν τις εκλογές της 14ης Απριλίου, μετά τις καταγγελίες για σχέδιο δολοφονίας των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ κατά του υποψηφίου της αντιπολίτευσης, τις δηλώσεις αμφισβήτησεις της υφυπουργού του State Department, Roberta Jacobson, για την εγκυρότητα της εκλογικής διαδικασίας της Βενεζουέλας,καθώς και την εκατέρωθεν αποπομπή διπλωματών μεταξύ των δύο χωρών.