Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

Καταγγέλει ο Κορέα σκευωρία για να μη συμμετέχει στις επόμενες εκλογές στο Εκουαδόρ



Ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα κατήγγειλε σήμερα σκευωρία που μεθοδεύτηκε για να αποτρέψει τη συμμετοχή του στις γενικές και βουλευτικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί σε αυτήν τη χώρα της Νότιας Αμερικής τον Φλεβάρη του 2021.

Σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου από το Βέλγιο, όπου διαμένει μαζί με την οικογένειά του από το τέλος της δεύτερης θητείας του, το 2017, ο πρώην πρόεδρος αποκάλυψε νέες λεπτομέρειες στο πλαίσιο του εν εξελίξει σχεδίου εναντίον του και επίσης εναντίον όλων των εκπροσώπων του λεγόμενου ‘Correísmo’.

Όπως εξήγησε την προηγούμενη μέρα σε συνέντευξη, ο πρώην περιφερειάρχης της επαρχίας Ασουάι, Αζουάι, Πάουλ Καράσκο, διαβεβαίωσε ότι έλαβε κλήση από τον Λουίς Βερδεσότο, μέλος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE), για να υποστηρίξει το αίτημα για καθυστέρηση των εκλογών και να δοθεί χρόνος για την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης δωροδοκίας 2012-2016, όπου ο Κορέα είναι ένας από τους κατηγορούμενους.

Αυτή η ενέργεια θα απέκλειε τον πρώην πρόεδρο να υποβάλει υποψηφιότητα για οποιαδήποτε αξίωμα, εκτός από αυτό του προέδρου, για το οποίο δεν μπορεί πλέον να είναι υποψήφιος, βάσει νόμου.

«Αυτό που ζητούν είναι να με εμποδίσουν να συμμετάσχω στις επόμενες γενικές εκλογές. Αυτό είναι ένα κοινό μυστικό», τόνισε.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι σε αυτήν την προσπάθεια, δεν τους απασχόλησε να εμπλέξουν αθώους στην ίδια υπόθεση, και με την ευκαιρία ανέφερε τη Μαρία ντε λος Άνχελες Ντουάρτε (πρώην Υπουργό Μεταφορών και Δημοσίων Έργων, Κοινωνικής Ένταξης, Αστικής Ανάπτυξης και Στέγασης), τον Αλέξις Μέρα (πρώην νομικό γραμματέα της προεδρίας) και την Βιβιάνα Μπονίγια (βουλευτή).

Στη συγκεκριμένη διαδικασία, η ακρόαση της έφεσης, μετά από μια πρωτόδικη καταδίκη, αναβλήθηκε χθες, χωρίς να δοθεί νέα ημερομηνία.

Ο Κορέα διευκρίνισε επίσης ότι εναντίον του εκκρεμούn 31 ποινικές δικές και 25 διοικητικές και αστικές, της Γενικής Επιθεώρησης του Κράτους.

Στη συγκεκριμένη περίσταση, προειδοποίησε ότι επιχειρείται τώρα να σβηστεί από το εκλογικό μητρώο το Κίνημα Κοινωνικής Δέσμευσης (Movimiento Compromiso Social), στο οποίο εντάχθηκε η Επανάσταση Πολιτών (Revolución Ciudadana) και με το οποίο τα μέλη του έχουν ήδη κερδίσει θέσεις σε προηγούμενες εκλογές.

Tην ενέργεια αυτή υποστήριξε έκθεση, που παρουσιάστηκε στο CNE, στην οποία ζητείται να διαγραφούν από το μητρώο τέσσερις πολιτικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ‘Κοινωνικής Δέσμευσης’, η οποία απορρίφθηκε από την πλειοψηφία στην ολομέλεια της οντότητας, της οποίας η πρόεδρος, Ντιάνα Αταμάιντ, και δύο μέλη, οι Εστέλα και Χοσέ Καμπρέρα, αντιμετωπίζουν αιτήματα αποπομπής για τη στάση τους.

Κατά τη γνώμη του, με αυτήν τη στάση, η οντότητα αναλαμβάνει εξουσίες που δεν της έχουν ανατεθεί και αντικαθιστά το κράτος δικαίου.

«Ας αντιδράσουμε, δεν κάνουν ζημιά σε εμάς ... κάνουν ζημιά στην πατρίδα», τόνισε και αναρωτήθηκε πού βρίσκονται η δημοκρατία και οι ελεύθερες εκλογές μετά από τέτοια συμπεριφορά.