Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Το Ιράν εκδίδει ένταλμα σύλληψης κατά του Προέδρου των ΗΠΑ

Πηγή: www.cubadebate.cu

.Foto: Showtime
Η Τεχεράνη εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ  Σουλεϊμανί , ο οποίος πέθανε στις 3 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια επίθεσης των ΗΠΑ στο Ιράκ, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Ο εισαγγελέας της Τεχεράνης,  Αλί Αλγασιμέχρ , δήλωσε ότι ο Τραμπ, μαζί με 35 άλλα πρόσωπα - τους οποίους κατηγορεί το Ιράν ότι εμπλέκεται στην προαναφερθείσα επίθεση - αντιμετωπίζουν "κατηγορίες δολοφονίας και τρομοκρατίας", μετέδωσε το πρακτορείο  ISNA.

Ο Αλγασιμέρχ δεν έδωσε τα ονόματα των άλλων ατόμων που συμπεριλαμβάνονται στο ένταλμα σύλληψης, πέρα από τον  ένοικο του Λευκού Οίκου. Ο εισαγγελέας τόνισε επίσης ότι σκοπεύει να αποδώσει δικαιοσύνη ακόμη και μετά την αποχώρηση του Τραμπ από τη θέση του προέδρου των ΗΠΑ.

Το Ιράν ανέφερε επίσης ότι ζήτησαν τη βοήθεια της Ιντερπόλ για τη σύλληψη του Τραμπ και των άλλων κατηγορουμένων.

Συγκεκριμένα, η Τεχεράνη ζήτησε να εκδοθεί «κόκκινη ειδοποίηση» για τον πρόεδρο των ΗΠΑ και σε 35 άλλους κατηγορούμενους, την υψηλότερου επιπέδου ειδοποίηση που εκδίδει η Ιντερπόλ. 


Σε περίπτωση έγκρισης, η Ιντερπόλ θα μπορούσε να απαιτήσει από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου άλλων χωρών να διευκολύνουν την αναζήτηση και σύλληψη των υπόπτων που ζητήθηκαν.

Η δολοφονία Σουλεϊμανί

Ο Ιρανός στρατηγός πέθανε σε πυραυλική επίθεση που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα του Ιράκ Βαγδάτη. Ένα άλλο θύμα του βομβαρδισμού ήταν ο αρχηγός των Λαϊκών Δυνάμεων Κινητοποίησης (FMP) και ο διοικητής της πολιτοφυλακής. 

Το Πεντάγωνο ισχυρίστηκε ότι η επίθεση είχε ως στόχο να «αποτρέψει μελλοντικά σχέδια ιρανικών επιθέσεων» και κατηγόρησε τον Σουλεϊμανί ότι «αναπτύσσει ενεργά σχέδια επίθεσης σε διπλωμάτες και μέλη των υπηρεσιών των ΗΠΑ στο Ιράκ και σε ολόκληρη την περιοχή».

Σε απάντηση, το Ιράν επιτέθηκε σε δύο ιρακινές αεροπορικές βάσεις που στέγαζαν αμερικανικά στρατεύματα στις 8 Ιανουαρίου. Ο βομβαρδισμός άφησε δεκάδες τραυματίες του αμερικανικού στρατού.

(Με πληροφορίες από την RT)