Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Το Ιράν δεν θα ανεχθεί πράξεις θαλάσσιας πειρατείας από τις ΗΠΑ

Πηγή:  www.telesurtv.net

Η ιρανική κυβέρνηση προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα απαντήσει σθεναρά σε απειλές που θα παρεμποδίσουν την κυκλοφορία των πετρελαιοφόρων.

Ο υπουργός Άμυνας του Ιράν Αμίρ Χατάμι ανέφερε την Τετάρτη ότι η χώρα θα απαντήσει σθεναρά στις απειλές των ΗΠΑ ότι προτίθεται να εμποδίσουν τη διέλευση δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν καύσιμα στη Βενεζουέλα.


Oι κυρώσεις των ΗΠΑ ενάντια στο Ιράν και τη Βενεζουέλα, εμποδίζουν οποιαδήποτε εταιρεία να πουλήσει εξαρτήματα για την παραγωγή βενζίνης και παραγώγων πετρελαίου στη χώρα της Νότιας Αμερικής.

Από την πλευρά του, το Ιράν χαρακτήρισε  οποιοδήποτε παρεμπόδιση εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών. στη διέλευση των πετρελαιοφόρων ως "πράξη θαλάσσιας πειρατείας" και προειδοποίησε ότι θα δώσουν μια κατηγορηματική απάντηση:

"Η πολιτική μας είναι ξεκάθαρη και έχουμε ήδη δηλώσει με σαφήνεια ότι δεν ανεχόμαστε καμία παρέμβαση. Οι Αμερικανοί και οι άλλοι γνωρίζουν ότι σίγουρα δεν θα διστάσουμε να αντιδράσουμε καθοριστικά σε αυτό το ζήτημα.   Εάν οι ενοχλήσεις συνεχιστούν και κλιμακωθούν, αναμφίβολα θα αντιμετωπίσουν μια σταθερή απάντηση".  

Κατά τον ίδιο τρόπο, ο Χατάμι προέτρεψε τους διεθνείς οργανισμούς να πάρουν θέση  ενάντια στον εκφοβισμό των ΗΠΑ, καθώς κάθε ενέργεια που σχετίζεται με τον αποκλεισμό της κυκλοφορίας αποτελεί παραβίαση των κανόνων και της ασφάλειας των θαλάσσιων οδών.

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατήγγειλε τις συνεχιζόμενες  επιθέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες. στην οικονομία, καθώς εμποδίζουν το δικαίωμα συμμετοχής της χώρας στο ελεύθερο εμπόριο.