Κυριακή 19 Απριλίου 2020

19 Απριλίου 2020 - Παγκόσμια Ημέρα Δράσης Αλληλεγγύης με τη Βενεζουέλα


Καλούμε τους λαούς του κόσμου να σταματήσουν την πολεμική τρέλα του ιμπεριαλισμού στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική και να υπερασπιστούν το δικαίωμα του λαού της Βενεζουέλας για αυτοδιάθεση και ειρήνη.

Σήμερα, 19 Απριλίου 2020, ημέρα της 210ης επετείου της κραυγής ανεξαρτησίας του λαού της Βενεζουέλας ενάντια στην κυριαρχία της πρώην ισπανικής αυτοκρατορίας, υψώνουμε τη φωνή αλληλεγγύης προς τον λαό της Βενεζουέλας που σήμερα είναι θύμα μιας βάναυσης πολιορκίας και κυρώσεων από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Εκφράζουμε τη σταθερή υποστήριξή μας στους αγώνες του λαού της Βενεζουέλας να διατηρήσει την ανεξαρτησία του και να ασκήσει το δικαίωμά τους στην κυριαρχία και την αυτοδιάθεση. 

Σε αυτό το πλαίσιο, επαναδιατυπώνουμε την ενεργητική καταδίκη οποιασδήποτε απόπειρας παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις του λαού της Βενεζουέλας, καθώς και όλων των δρομολογούμενων σχεδίων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με στόχο την επιβολή βίαιης αλλαγής κυβέρνησης σε αυτήν τη χώρα. Σε αυτούς τους σχεδιασμούς εντάσσεται και ο πρόσφατος ελιγμός της κυβέρνησης των ΗΠΑ με το λεγόμενο «Σχέδιο για τη μετάβαση στη Βενεζουέλα», στο οποίο συντάχθηκαν αυτόματα οι σύμμαχοί τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ορισμένες κυβερνήσεις της Νότιας Αμερικής. 

Αυτό το σχέδιο επιδιώκει την κλιμάκωση των παρεμβατικών και επιθετικών ενεργειών κατά της Βενεζουέλας και στοχεύει -εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας- να δικαιολογήσει μέτρα που αποσκοπούν στην εντατικοποίηση του αποκλεισμού και των παράνομων μονομερών κυρώσεων, που μπορεί να επιδεινώσουν τις επιπτώσεις της παγκόσμιας πανδημίας στον λαό της Βενεζουέλας. 

Για αυτόν τον λόγο, καταγγέλλουμε ότι η διατήρηση και η εντατικοποίηση των μονομερών και εξωεδαφικών καταναγκαστικών μέτρων είναι έγκλημα κατά του λαού της Βενεζουέλας. Απαιτούμε την άμεση άρση των παράνομων κυρώσεων από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης εναντίον της Βενεζουέλας, και την επιστροφή των χρηματοοικονομικών πόρων που ανήκουν στη Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας και παρακρατούνται παράνομα σε διεθνείς τράπεζες, έτσι ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν για τις πιεστικές ανάγκες της χώρας στον αγώνα κατά του COVID-19 και την εθνική παραγωγική ανάπτυξη. 

Τέλος, προειδοποιούμε τους λαούς του κόσμου για τη σοβαρή απειλή στρατιωτικής επέμβασης και ιμπεριαλιστικού πολέμου κατά της Βενεζουέλας. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προετοιμάζει ένα ευνοϊκό διεθνές σενάριο για έναν πόλεμο στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Η ενέργειες του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εναντίον του Προέδρου της Βενεζουέλας και υψηλών αξιωματούχων της Μπολιβαριανής κυβέρνησης, η ασυνήθιστη αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Κολομβία, οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ- Κολομβίας κοντά στα σύνορα της Βενεζουέλας και η πρόσφατη στρατιωτική ανάπτυξη των ΗΠΑ στη θάλασσα της Καραϊβικής με πρόσχημα την υποτιθέμενη καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών,αποτελούν σαφείς ενδείξεις για τα επικίνδυνα βήματα του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ για την πρόκληση πολέμου εναντίον της Βενεζουέλας. 

Καλούμε τους λαούς του κόσμου να σταματήσουν την πολεμική τρέλα του ιμπεριαλισμού στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική και να υπερασπιστούν το δικαίωμα του λαού της Βενεζουέλας για αυτοδιάθεση και ειρήνη.



* Το Prensa Rebelde αναδημοσιεύει όλες τις αναρτήσεις του blog της Ελληνικής Επιτροπής Αλληλεγγύης"Todos somos Venezuela" προς διευκόλυνση της διάδοσης των δημοσιεύσεων της επιτροπής στα κοινωνικά δίκτυα, της οποίας το blog είναι μόνιμα μπλοκαρισμένο στο fb.