Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

Πρώην υπουργός του Μοράλες βγήκε από το σπίτι του με φορείο λόγω πολιορκίας

Πηγή: telesurtv.net

Ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών της Βολιβίας, Κάρλος Ρομέρο, εγκατέλειψε το σπίτι του την Παρασκευή με ασθενοφόρο, μετά την πολιορκία της κατοικίας του από ομάδα, η οποία αυτοαποκαλείται "La Resistencia" («Η Αντίσταση»), και σχετίζεται με την de facto κυβέρνηση που συγκροτήθηκε μετά το πραξικόπημα κατά του Έβο Μοράλες. 


Σύμφωνα με τοπικές πηγές, ο Ρομέρο τοποθετήθηκε σε φορείο από ομάδα τραυματιοφορέων και αστυνομικών, που μπήκαν στο σπίτι του στην Ακισαμάνια, στη Λα Πας, και στη συνέχεια τον μετέφεραν σε ασθενοφόρο. Ο πρώην Υπουργός της Κυβέρνησης του Προέδρου Μοράλες είχε το σώμα του καλυμμένο με σεντόνια και φορούσε μάσκα οξυγόνου. 

Ο Romero μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Caja Petrolera, που βρίσκεται στην περιοχή Ομπράχες, επειδή παρουσίαζε υπέρταση, άγχος και μερική αφυδάτωση. 

Την Πέμπτη, μέλη της συλλογικότητας "La Resistencia", η οποία υπερασπίζεται την de facto κυβέρνηση της Τζανίνε Άνιες, εγκαταστάθηκαν έξω από το σπίτι του πρώην υπουργού για να ζητήσουν τη σύλληψή και την δίωξη του. 

Από την εξορία του στην Αργεντινή, ο Πρόεδρος Μοράλες κατήγγειλε την Παρασκευή ότι ο Ρομέρο είχε «περισσότερο από 48 ώρες χωρίς νερό ή φαγητό». 

Μέσω των νόμιμων αντιπροσώπων του, ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών κατέθεσε καταγγελία κατά του Φράνκο Γιάνιες, θεωρούμενου ηγέτη της ομάδας La Resistencia, για την παρεμπόδιση στην ελεύθερη μετακίνηση και τον περιορισμό της πρόσβασης σε τρόφιμα. 

Ωστόσο, το Εφετείο της Λα Πας αποφάνθηκε κατά της καταγγελίας του Ρομέρο, επιτρέποντας στον Γιανέζ να διατηρήσει τη θέση του μπροστά στο σπίτι του πρώην υπουργού.