Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

ΚΟΣΜΟΕΙΔΗΣΕΙΣ από την "Δική μας Αμερική" στην ΕΡΤ Οpen

Αναδημοσίευση από το αποκλεισμένο somosvenezuelagr.blogspot.com

Η Μαρία Καλύβα-Πρίφτη , η Λουκία Κωνσταντίνου και ο Παναγιώτης Παπαδομανωλάκης με καλεσμένους τον Δημήτρη Καλτσώνη και τον Ρωμανό Αγγελή.

Του κόσμου oi ειδήσεις / Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου  / ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

ΚΟΥΒΑ 
Fuente: crisol de la nacionalidad cubana

Η Κούβα διαψεύδει ότι ο Χοσέ Ντανιέλ Φερέρ είναι πολιτικός κρατούμενος ή ότι έχει πέσει θύμα κακομεταχείρησης. Ο Χοσέ Ντανιέλ Φερέρ, αρχηγός μιας ομάδας με έδρα την ανατολική επαρχία της χώρας, συνελήφθη για εγκλήματα κοινού ποινικού δικαίου, μετά από καταγγελία άλλου πολίτη για απαγωγή και πληρωμένη επίθεση, την 1η Οκτώβρη. Σε ευρύ ρεπορτάζ δημοσιογράφου στην εθνική τηλεόραση, αναφέρεται ότι ο συγκεκριμένος χαίρει άκρας υγείας και απολαμβάνει όλα του τα δικαιώματα στο σωφρονιστικό κέντρο όπου κρατείται, περιμένοντας τη δίκη του. 

Με βάση αυτό το γεγονός, προσωπικότητες των ΗΠΑ, κουβανοαμερικάνοι πολιτικοί με έδρα τη Φλόριντα, αντικουβανικά μέσα επικοινωνίας, ακόμα και ο Λουίς Αλμάγρο, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, έχουν προωθήσει μια καμπάνια δυσφήμισης ενάντια στην Επανάσταση και τους θεσμούς της, επικαλούμενοι υποτιθέμενη κακοποίηση αυτού του ατόμου, της κατάστασης υγείας του, την παράνομη κράτησή του και την παραβίαση των δικαιωμάτων του.

Η Κούβα καταγγέλλει ότι όλο αυτό γίνεται ως μέρος των εχθρικών ενεργειών που συντελούνται ενάντια στην χώρα και μέσα στα πλαίσια της αύξησης της επιθετικότητας της αυτοκρατορίας, όχι μόνο ενάντια στην Κούβα, αλλά και ενάντια στην Βενεζουέλα και την Νικαράγουα, καθώς και των ενεργειών που έλαβαν χώρα στη Βολιβία και κατέληξαν στο πραξικόπημα ενάντια στον Έβο Μοράλες.

Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ, ο Φερέρ Γκαρσία συνελήφθη μετά από καταγγελία του πολίτη Σέρχιο Γκαρσία Γκονσάλες στις αρχές για αυτόν και άλλους 3 πολίτες, για απαγωγή και σοβαρή σωματική επίθεση όπου τον έκανε να καταλήξει στο νοσοκομείο.

Επίσης, το ρεπορτάζ καταγγέλλει πως χειραγωγήθηκε αυτή η υπόθεση από διπλωμάτες των ΗΠΑ, από τον ίδιο τον Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ακόμα και την Μάρα Τεκάτς, εμπορικό ακόλουθο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αβάνα, η οποία επισκέφθηκε το σπίτι του Φερέρ Γκαρσία στο Σαντιάγκο, έδωσε οδηγίες στην οικογένεια του και είχε έντονη δραστηριότητα για το θέμα, παραβιάζοντας τους όρους της Συνθήκης της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις. Εικόνες δείχνουν τον Φερέρ σε επίσκεψη με την οικογένεια και τους συγγενείς του στην φυλακή όπου κρατείται, ενώ η βορειοαμερικανή διπλωμάτης λέει ότι η οικογένειά του δεν ξέρει που βρίσκεται, δεν ξέρουν αν είναι καλά στην υγεία του και για ποιο λόγο κατηγορείται. 

Ο ίδιος το 2016, σε τηλεόραση στο Μαιάμι, σε συνέντευξή του λέει πως έχει δεχθεί χρήματα, μάλιστα πάνω από 50 χιλιάδες δολάρια. Το ίδιο τηλεοπτικό κανάλι μάλιστα τον χαρακτηρίζει μαέστρο των σόου. Εικόνες δε, μέσα από τη φυλακή στην Κούβα αποκαλύπτουν πως ο υποτιθέμενος πολιτικός κρατούμενος αυτοτραυματίζεται για να ισχυριστεί παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ως μέρος της κατασκευασμένης εκστρατείας του ενάντια στο νησί.

Εν μέσω της σταυροφορίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ, το θέμα έφτασε και στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, της πρόσφατα εκλεγμένης Τσέχας αντιπροέδρου του Κοινοβουλίου Ντίτα Τσαρανζοβά θέτοντας θέμα όχι μόνο για τη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά και γενικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κούβα. Εκεί η Νόρμα Γκοϊκοτσέα, πρέσβης της Κούβας στο Βέλγιο, Λουξεμβούργο και την Ε.Ε. σε ανοιχτή επιστολή της εξέθεσε τα επιχειρήματα που δείχνουν ότι ο συγκεκριμένος δεν είναι πολιτικός κρατούμενος και αποκάλυψε την εκστρατεία ενάντια στο νησί και όσους την προωθούν. Τελικά η απόφαση ενάντια στην Κούβα, εν μέσω σοβαρών αντιδράσεων από σημαντική μερίδα ευρωβουλευτών που την χαρακτήρισαν ως επέμβαση στα εσωτερικά στης χώρας και ξεκάθαρη παραβίαση του Διεθνούς δικαίου και των αρχών των Ηνωμένων Εθνών, πέρασε με 382 ψήφους υπέρ, 243 κατά και 42 αποχές. 

ΚΟΥΒΑ – ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ- ΗΠΑ
ABC NEWS

«Αρχίζουν να γίνονται όλο και περισσότερες οι αποδείξεις ότι γίνεται προσπάθεια από πλευράς των καθεστώτων της Κούβας και της Βενεζουέλας για την επιδείνωση των προβλημάτων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Νότια Αμερική» δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ο ειδικός σύμβουλος των ΗΠΑ για την κρίση στη Βενεζουέλα, ο πρέσβης Έλιοτ Άμπραμς. «Είναι ξεκάθαρο, πρόκειται για κάτι δημόσιο, ότι η Κούβα και η Βενεζουέλα έχουν πραγματοποιήσει πολλές εκδηλώσεις και έχουν ανεβάσει πολλά μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα, σε μια προσπάθεια να επιδεινώσουν τις διαμαρτυρίες που έγιναν τον προηγούμενο μήνα στη Νότια Αμερική και είναι προφανές, το αποδεικνύουν πολλά γεγονότα, όπως η απέλαση βενεζολάνων μετά τις διαμαρτυρίες στην Κολομβία ή η σύλληψη κουβανών με εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια στη Βολιβία», πρόσθεσε.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στην Κολομβία. Πάνω από 700 άτομα, ανάμεσά τους πολίτες και αστυνομικοί, έχουν τραυματιστεί στην Κολομβία, μετά από 10 μέρες κινητοποιήσεων, όπως ανέφεραν το περασμένο Σάββατο οι αρχές της χώρας. Σύμφωνα με την αστυνομία από τους 769 τραυματίες, οι 379 είναι αστυνομικοί και οι 390 είναι πολίτες. Υπήρξε και ένας νεκρός φοιτητής στην Μποκοτά, ο Ντίλιαν Κρους, ο οποίος δέχτηκε χτύπημα στο κεφάλι από μια αυτοσχέδια κατασκευή που του πέταξαν μέλη της Μηχανοκίνητης Μονάδας της Αστυνομίας. Η πράξη δηλώθηκε ως δολοφονία από το Ιατρικό Ινστιτούτο της Κολομβίας.

Ανάμεσα στα αιτήματα των πολιτών της Κολομβίας είναι η κατάργηση των πακέτων που ανήγγειλε η κυβέρνηση, μεγαλύτερο ποσοστό στη δημόσια εκπαίδευση, το σταμάτημα των συστηματικών δολοφονιών κοινωνικών ηγετών, ινδιάνων και αγροτών και την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που υπογράφηκαν στις Συμφωνίες Ειρήνευσης.

Μάλιστα, εχθές Κυριακή, η Εθνική Απεργιακή Επιτροπή της Κολομβίας κάλεσε σε νέα κινητοποίηση για τις 4 Δεκέμβρη. Μέλος της οργανωτικής επιτροπής διαβεβαίωσε ότι οι κινητοποιήσεις θα γίνουν σε όλη τη χώρα και θα συμμετέχουν σε αυτές οι ιθαγενείς Μίνγκα της περιοχής Κάουκα, που έχουν κατέβει στην πρωτεύουσα. Μέχρι και τις 10 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένες από την Επιτροπή σειρά κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων, όπως συναντήσεις οργανώσεων, συναυλίες κλπ.

ΒΟΛΙΒΙΑ

Ο Υπουργός Προεδρίας της ντε φάκτο κυβέρνησης της Βολιβίας δήλωσε ότι οι γενικές εκλογές θα γίνουν τον Μάρτιο του 2020. Θα μπορούν να συμμετέχουν κόμματα που έχουν συσταθεί νόμιμα, αλλά όχι πρόσωπα που έχουν ξαναεκλεγεί για 2 συνεχόμενες θητείες. Δήλωσε επίσης ότι η εθνοσυνέλευση έχει καιρό 20 ημέρες για να εκλέξει τα μέλη του Ανώτατου Εκλογικού Δικαστηρίου. Από την πλευρά του, το Κίνημα για τον Σοσιαλισμό Δήλωσε ότι μετά το πραξικόπημα ενάντια στον πρόεδρο Εβο Μοράλες, η αστυνομία με το στρατό έχουν παραταχθεί στους δρόμους για να καταστείλουν οποιαδήποτε διαμαρτυρία που ζητά την επιστροφή του συνταγματικού Προέδρου και την επιστροφή του Μοράλες στην εξουσία.

Εντωμεταξύ, αποστολή από την Αργεντινή, αποτελούμενη από ομάδα διαφόρων ειδικοτήτων, κατήγγειλε με βάση αποδείξεις και μαρτυρίες που συνέλεξε τις τελευταίες μέρες ότι η ντε φάκτο κυβέρνηση έχει διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, από τότε που ανέλαβε η Τζανίν Ανιές. Απειλές της ντε φάκτο κυβέρνησης και των ομάδων κρούσης της εμπόδισαν ώστε η αποστολή από την Αργεντινή να εμβαθύνει περισσότερο στην σημερινή παραβίαση των κοινωνικών, πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Η αποστολή δέχθηκε ανοιχτές απειλές από Υπουργό της ντε φάκτο κυβέρνησης και συνεχή παρενόχληση και καταδίωξη. Στο αεροδρόμιο ανακρίθηκε από αστυνομικούς και δέχθηκε επιθέσεις και απειλές από ομάδες διαδηλωτών της άκρας δεξιάς.

«Έχουμε μαρτυρίες για πολλαπλές επαφές ξένων αξιωματούχων με παράγοντες κλειδιά του πραξικοπήματος, ιδιαίτερα με τον Φερναντο Καμάτσο» υπογράμμισαν στην προκαταρκτική έκθεσή τους, δίνοντας λεπτομέρειες για το σε ποια πλαίσια εκτυλίχθηκαν οι παραβιάσεις. «παράγοντες που προωθούσαν το πραξικόπημα οργάνωσαν ενέργειες με στόχο να προκαλέσουν μια κατάσταση τρομοκρατίας της κοινωνίας και για να αποσταθεροποιήσουν την συνταγματική κυβέρνηση έως τις 22 Γενάρη». Να θυμίσουμε ότι η διαδικασία αυτή πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις με τις εκλογές της 20ης Οκτώβρη και με αφορμή ένα προκαταρκτικό ανακοινωθέν του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών που ριζοσπαρτικοποίησε τις θέσεις των πραξικοπηματιών και παρακίνησε την κοινωνική σύγκρουση.

Για τους παρατηρητές από την Αργεντινή, είναι ξεκάθαρο ότι στη Βολιβία έγινε πραξικόπημα που διεξήχθη από αποκαλούμενες ομάδες πολιτών, επιχειρηματικούς κύκλους, προσωπικό της αστυνομίας και υψηλούς αξιωματούχους του στρατού. 

Σύμφωνα δε, με άρθρο του ηλεκτρονικού μέσου the Gray Zone, η γκρίζα ζώνη, παραστρατιωτικοί πράκτορες αλωνίζουν την πόλη της Λα Πας, τραβώντας φωτογραφίες για να ταυτοποιήσουν τους ηγέτες των διαδηλωτών, ποιοι καλύπτουν τις διαδηλώσεις και καταγράφουν την καταστολή. Επίσης, θα θεσμοθετηθεί Ειδικό Κέντρο κατά της Τρομοκρατίας, για πιθανές ενδείξεις σύστασης ανατρεπτικών ομάδων, δήλωσε διοικητής αστυνομικής μονάδας.

Τώρα, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Πρόεδρος Έβο Μοράλες, από το Μεξικό όπου έχει δεχθεί πολιτικό άσυλο, απέρριψε την περασμένη Τετάρτη ένταλμα που εκδόθηκε από την Ιντερπόλ εναντίον του, στα πλαίσια της πολιτικής καταδίωξης που έχουν εξαπολύσει στη χώρα του, μετά και το πραξικόπημα, ύστερα από τις εκλογές της 10ης Οκτώβρη. Αυτή η γνωστοποίηση χρώματος μπλέ, από την Ιντερπόλ, κυκλοφόρησε σε Ουρουγουάη, Βενεζουέλα, Κολομβία, Εκουαδόρ και Μεξικό. Αυτή η προειδοποίηση ασφαλείας χρησιμεύει για να «εντοπίσει, ταυτοποιήσει και συλλέξει πληροφορίες σχετικά με πρόσωπο που ενδιαφέρει τις αρχές για έρευνα εγκλήματος», όπως λέει.

Ο ίδιος ο ιθαγενής αξιωματούχο, κατήγγειλε ότι η ντε φάκτο Κυβέρνηση δεν έχει κάνει διαδικασίες για να περάσει από δίκη τους υπεύθυνους για τους 30 νεκρούς που έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών. Αντίθετα καταδιώκει και κατηγορεί για πολλά εγκλήματα τα μέλη και τους οπαδούς τους ΜΑΣ, του κόμματος με τη μεγαλύτερη λαϊκή υποστήριξη.

Ο Μοράλες κατηγορείται για τρομοκρατία, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, για ένοπλη εξέγερση και άλλα εγκλήματα που σχετίζονται με τις λαϊκές διαδηλώσεις που αντιτάχθηκαν στο αντιδημοκρατικό εγχείρημα στη χώρα. Θύμισε ότι παραιτήθηκε από το αξίωμά του, ακριβώς για να αποφευχθεί η βία. Δήλωσε επίσης ότι τα κοινωνικά κινήματα αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες στο καπιταλιστικό σύστημα και ότι η κυβέρνηση ντε φάκτο δρα με ρατσιστικό τρόπο και στη λογική των διακρίσεων.

«Ο τομέας που εγώ εκπροσωπώ, που είναι το κίνημα των ιθαγενών», «ιστορικά υπήρξε πάντα ενάντια στον ρατσισμό και τις διακρίσεις» δήλωσε. Να θυμίσουμε εδώ ότι ο ιθαγενής πληθυσμός αποτελεί περίπου γύρω στο 70% της χώρας.

Και μια είδηση της τελευταίας στιγμής, νεαρός ηγέτης, εργάτης κόκας, ο Αντρόνικο Ροντρίγκες, δήλωσε ότι μπορεί να είναι υποψήφιος στις εκλογές, αν το υποστηρίξει ο Έβο Μοράλες. Κατάγεται από την Κοτσαμπάμπα και είναι αντιπρόεδρος των 6 Ομοσπονδιών της περιοχής Τρόπικο. Απόφοιτος πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου του Σαν Σιμόν.