Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Διήμερο Λατινοαμερικάνικου Ντοκιμαντέρ στο στέκι της Λ.Σ Γκύζη - Πολυγώνου

Δευτέρα 9/12  και Τρίτη 10/12 - ώρα: 19:00

Switch off (Χιλή, 2005, 82΄)
Η ισπανική εταιρία ENDESA έχει κατασκευάσει ένα γιγάντιο υδροηλεκτρικό φράγμα ιδιοποιούμενη τα νερά του Bío-Bío, ενός από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Χιλής και πλημμυρίζοντας τα εδάφη όπου κατοικεί εδώ και οι αιώνες ο λαός Μαπούτσε. Από το 1997 η συντριπτική πλειονότητα των κοινοτήτων Μαπούτσε είχε εναντιωθεί σε αυτά τα έργα, ψάχνοντας δικαίωση στο Νόμο Περί Ιθαγενών. Ποια ήταν η τύχη, αφενός όσων υπέκυψαν στις πιέσεις να πουλήσουν τη γη τους και, αφετέρου, όσων πρωτοστάτησαν στον αγώνα εναντίον του κράτους και της ENDESA;

• Αφιέρωμα στην Μπέρτα Κάσερες (Ονδούρα, 2017, 33΄)
Οι τελευταίες εικόνες από την Μπέρτα Κάσερες, λίγο πριν από τη δολοφονία της το 2016. Η δολοφονία της Μπέρτα, ηγετικής μορφής του κινήματος ενάντια στα υδροηλεκτρικά έργα, αποτελεί ορόσημο, καθώς στρέφει την παγκόσμια προσοχή στους αγώνες των υπερασπιστών της γης και των φυσικών αγαθών.

• Μπάχο Αγουάν: Κραυγή για τη Γη (Ονδούρα, 2012, 27΄)
Μία σύγκρουση που έχει τις ρίζες της στη συγκέντρωση της καλλιεργήσιμης γης στα χέρια λίγων γαιοκτημόνων. Η επιβολή των καλλιεργειών αφρικανικού φοίνικα στην περιοχή Μπάχο Αγουάν της Ονδούρας και η καταστολή εναντίον του αγροτικού κινήματος που εναντιώνεται σε αυτή την εξάπλωση, κορυφώνεται μετά το πραξικόπημα του 2009.