Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Ο Έβο Μοράλες προκήρυξε νέες γενικές εκλογές και καλεί σε ειρήνευση της Βολιβίας


Πηγή: www.telesurtv.net

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες προκήρυξε σήμερα νέες γενικές εκλογές και ανακοίνωσε ότι θα ανανεώσει το σύνολο των μελών του Ανώτατου Εκλογικού Δικαστηρίου, μέτρα που αποσκοπούν στην ειρήνευση της χώρας μπροστά στην επίθεση της δεξιάς αντιπολίτευσης, κατά του προέδρου. 

Αυτό ανακοινώθηκε σε συνέντευξη τύπου σήμερα, Κυριακή 10 Νοεμβρίου,όπως επίσης και ότι η Πολυεθνική Νομοθετική Συνέλευση της χώρας θα καθορίσει τη διαδικασία μέσα στις επόμενες ώρες, σε συμφωνία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. 


Ανέφερε επίσης ότι "θα διεξαχθούν νέες εθνικές εκλογές, οι οποίες θα επιτρέψουν στον βολιβιανό λαό να εκλέξει δημοκρατικά μέσω της ψήφου του  τις νέες του αρχές, ενσωματώνοντας νέους πολιτικούς παράγοντες"

“Αδερφοί, αδερφές, εκπρόσωποι του τύπου, λαέ της Βολιβίας, μετά από αυτή την απόφαση που λάβαμε θέλω να ζητήσω να μειωθεί η ένταση, όλοι και όλες έχουμε την υποχρέωση για την ειρήνευση στη Βολιβία”, δήλωσε ο αρχηγός του Κράτους, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές στις 20 Οκτωβρίου αλλά η αντιπολίτευση αρνήθηκε να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα 

Αυτό που χαρακτηρίζει ο Μοράλες πραξικόπημα σε εξέλιξη, είναι ότι η δεξιά αντιπολίτευση ξεκίνησε μια συστηματική εκστρατεία πριν τις εκλογές, καταγγέλλοντας υποτιθέμενη εκλογική νοθεία και ενώ αυτό ποτέ δεν επαληθεύτηκε εξαπέλυσε μία εκστρατεία βίας και εκφοβισμού σε όλη τη χώρα. 

Στη συνέντευξη τύπου ο Βολιβιάνος Πρόεδρος ζήτησε επίσης"τον σεβασμό μεταξύ των οικογενειών, τον σεβασμό της ιδιωτικής ιδιοκτησίας, τον σεβασμό στις αρχές, το σεβασμό για όλους τους κοινωνικούς τομείς". 

"Το μόνο που έχουμε στη Βολιβία είναι η κληρονομιά του λαού της Βολιβίας και όχι η σύγκρουση ανάμεσα σε Βολιβιάνους για να βλάψουμε ο ένας τον άλλο. Ως εκ τούτου, αυτό που ζητώ από όλους είναι να εξασφαλίσουμε την ειρηνική συνύπαρξη, να εγγυηθούμε τον τερματισμό της βίας για το καλό όλων ". 

Τις τελευταίες ώρες κλιμακώθηκαν τα κρούσματα βίας, όταν τμήματα της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν σε μέσα μαζικής ενημέρωσης σε κοινότητες που υποστηρίζουν τον Έβο Μοράλες και σε συγγενείς του προέδρου. 

Αυτή η δήλωση του αρχηγού του κράτους της Βολιβίας έρχεται τη στιγμή που ηγέτες της αντιπολίτευσης, όπως ο Λουίς Καμάτσο και ο Κάρλος Μέσα, όχι μόνο απέρριψαν τον διάλογο αλλά τις δύο τελευταίες εβδομάδες προχώρησαν σε πράξεις βίας ενορχηστρώνοντας ένα πραξικόπημα σε αυτή τη χώρα της Νότιας Αμερικής. 

Επιπλέον, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΣ), σε αντίθεση με όσα είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως με τις αρχές της Βολιβίας, επέσπευσε το πόρισμα της αποστολής του, που διενεργούσε μία αυτοψία της εκλογικής διαδικασίας και συνέστησε τη διεξαγωγή νέων εκλογών.