Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Πρόεδρος Έβο Μοράλες: Ο αγώνας δεν τελειώνει εδώ

Πηγή: www.telesurtv.net

Ο βολιβιανός πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του βλέποντας τον πόνο των οικογενειών που έχουν χάσει ένα αγαπημένο πρόσωπο από τη βίαιη καταστολή της ντε φάκτο κυβέρνησης, τονίζοντας επίσης ότι “ο αγώνας δεν τελειώνει εδώ”, μετά το πραξικόπημα της 10ης Νοεμβρίου και την επιβολή της ντε φάκτο κυβέρνησης στη χώρα.  Οι δηλώσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τους φοιτητές του Πανεπιστημιακού Προγράμματος Μελετών Διαπολιτισμικής Πολιτιστικής Διαφορετικότητας του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού (PUIC-UNAM), στην οποία ο Πρόεδρος συμμετείχε μαζί με τον Αντιπρόεδρο Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα και την υπουργό Υγείας Γκαμπριέλα Μοντάνιο. 

“Πονάει να βλέπεις πόσες πολλές οικογένειες χάθηκαν και πώς καταστρέφουν αυτό που έχουμε οικοδομήσει για την οικονομική απελευθέρωση”, είπε εκφράζοντας τη λύπη του για το θάνατο περισσότερων από 30 ανθρώπων, καθώς και για τις δεκάδες τραυματίες, από την βίαιη καταστολή της Αστυνομίας και του Στρατού.
Ο Μοράλες υπενθύμισε ότι, όταν ανέλαβε την Προεδρία, η Βολιβία είχε ένα υψηλό ποσοστό ακραίας φτώχειας, οι βασικές υπηρεσίες ήταν σχεδόν εξολοκλήρου ιδιωτικοποιημένες και η οικονομική ανάπτυξη δεν ήταν τόσο προηγμένη και η πλειοψηφία του πληθυσμού δεν είχε αγοραστική δύναμη.

Στην ομιλία του σημείωσε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας ήταν 9 δις δολάρια όταν κέρδισε τις εκλογές για πρώτη φορά και μέχρι σήμερα έχεις ξεπεράσει τα 49 δις δολάρια, πράγμα που επέτρεψε την καλύτερη ανακατανομή του πλούτου ώστε να μπορέσουν να εγγυηθούν τα δικαιώματα των Βολιβιανών.


"Στα 13 χρόνια που βρισκόμασταν στη κυβέρνηση, η Βολιβία ήταν έξι χρόνια πρώτη στην οικονομική ανάπτυξη" στην περιοχή, δήλωσε ο πρόεδρος.

Επιπλέον, επανέλαβε ότι οι παραιτήσεις μελών του υπουργικό του συμβουλίου ήταν αποτέλεσμα πιέσεων, καθώς απειλήθηκε η ζωή συγγενών και αγαπημένων τους προσώπων, με την δική του δε παραίτηση, επιδίωξε να σταματήσει τη βία της αντιπολίτευσης, αλλά οι επιθέσεις συνεχίστηκαν.

Ο Μοράλες κατήγγειλε τα νεοφιλελεύθερα συμφέροντα των πολιτικών ηγετών που οδήγησαν το πραξικόπημα, οι οποίοι δεν αντιπροσωπεύουν το κίνημα των ιθαγενών και είναι υποχείρια της πολιτικής της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών (ΗΠΑ) ,τονίζοντας χαρακτηριστικά: "H Δεξιά δεν συγχωρεί".