Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Νόαμ Τσόμσκι: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πραξικόπημα ή δολοφονία του Έβο Μοράλες

Πηγή: plazademayo.info

Ο πολιτικός επιστήμονας Νόαμ Τσόμσκι καταγγέλλει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από το πραξικόπημα της αντιπολίτευσης στη Βολιβία για την ανατροπή του προέδρου Έβο Μοράλες. 

"Το πραξικόπημα προωθείται από την ολιγαρχία της Βολιβίας (...) και έχει την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, που από καιρό ήθελε να εκδιώξει τον Έβο Μοράλες και το κίνημά του από την εξουσία", δήλωσε ο διάσημος αμερικανός πολιτικός επιστήμονας.


Σε δηλώσεις που έκανε το Σάββατο, ο Τσόμσκι προειδοποίησε ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λα Πας (πρωτεύουσα της Βολιβίας), που είναι το κέντρο των επιχειρήσεων, άφησε να διαρρεύσει ότι υπάρχουν 2 σχέδια για την νοτιοαμερικανική χώρα: ΣΧΕΔΙΟ Α: Πραξικόπημα, ΣΧΕΔΙΟ Β: Δολοφονία Μοράλες.

Σύμφωνα με τον βορειοαμερικανό πολιτικό επιστήμονα, η βολιβιανή αντιπολίτευση προετοιμάζει ένα πραξικόπημα μετά την ήττα που υπέστη στις εκλογές της 20ης Οκτωmβρίου από το Κίνημα προς το Σοσιαλισμό (MAS), υπό την ηγεσία του Έβο Μοράλες.

Εξέφρασε την λύπη του, γιατί τέτοιες ενέργειες συνιστούν σοβαρή παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και όλων των διεθνών κανόνων, σημειώνοντας ότι ελπίζει ο λαός και η κυβέρνηση της Βολιβίας να αποκρούσουν την εναντίον τους συνωμοσία. 

Την Παρασκευή, ο Μοράλες ανακοίνωσε ότι τμήματα της αντιπολίτευσης επιδιώκουν να τον ανατρέψουν , με δράσεις όπως η πρόσφατη αναταραχή στην αστυνομία σε τρεις κεντρικές πόλεις της χώρας. Δεδομένης αυτής της κατάστασης, ο ιθαγενής ηγέτης κάλεσε τα πολιτικά κόμματα σε διάλογο για “την υπεράσπιση της δημοκρατίας” και την ειρήνευση στη Βολιβία.

Το Σάββατο συνεχίστηκαν οι ενέργειες πραξικοπήματος και πολιορκήθηκαν τα κτίρια δύο τηλεοπτικών καναλιών σε μια προσπάθεια φίμωσης του τύπου για να διευκολυνθεί το σχέδιο ανατροπής του Μοράλες.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Βολιβίας ανέφερε ότι οι ενέργειες ριζοσπαστικών αντιπολιτευτικών ομάδων κατά των μέσων ενημέρωσης της χώρας συνιστούν παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου και του δικαιώματος ενημέρωσης και των βασικών αρχών του κράτους δικαίου.

Fuente: hispantv