Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Δεν επέτρεψαν στο Λούλα να πάει στην κηδεία του αδελφού του

Πηγή: pagina12.com.ar

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δεν μπόρεσε να πει το τελευταίο αντίο στον αδελφό του. Μετά από την κατηγορηματική άρνηση της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας και της Περιφερειακής Ομοσπονδιακής Δικαιοσύνης, και είκοσι λεπτά πριν από την έναρξη της κηδείας, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο πρώην πρόεδρος μπορεί να ταξιδέψει στο Σάο Πάολο για να δει την οικογένειά του, αλλά όχι για παραστεί στην τελετή.

"Αγαπητέ μου αδελφέ, σύντροφε και φίλε, η λαμπρότητα του άστρου σου να φέρει ειρήνη στις καρδιές μας. Η νοσταλγία που ένιωσα ήδη, σφίγγει τώρα το στήθος μου. Ο Θεός μαζί σου. Λούλα", έγραφε το μήνυμα πάνω στο στεφάνι που έστειλε ο πρώην πρόεδρος στην κηδεία. Ο Ζενιβάλ Ινάσιο ντα Σίλβα, πιο γνωστός ως Βαβά, μεγαλύτερος αδελφός του Λούλα, πέθανε την προηγούμενη Τρίτη, σε ηλικία 79 ετών, θύμα καρκίνου του πνεύμονα.


Μόλις έμαθαν το νέο, οι δικηγόροι του πρώην προέδρου υπέβαλαν αίτηση προς την δικαιοσύνη για να επιτραπεί προσωρινή έξοδος, όπως προβλέπεται στο άρθρο 120 του βραζιλιάνικου ποινικού νόμου. Η νομοθεσία υποδεικνύει ότι οι φυλακισμένοι έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν έξοδο για να παραστούν στην κηδεία συγγενούς, με την προϋπόθεση η έξοδος να γίνει με αστυνομική συνοδεία και η άδεια να χορηγηθεί από τον διευθυντή του σωφρονιστικού ιδρύματος, με άλλα λόγια είναι καθημερινή πρακτική.

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία, η δικαστής της ποινικής δίωξης και το δευτεροβάθμιο δικαστήριο κώφευσαν στο δικαίωμα του πρώην προέδρου. Αργά την Τρίτη, ο περιφερειακός επιθεωρητής της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, Λουσιάνο Φλόρες ντε Λίμα, αρνήθηκε να εγκρίνει την έξοδο και την μετακίνηση του Λούλα στο Σαν Μπερνάντο ντο Κάμπο (Σάο Πάολο), όπου θα λάμβανε χώρα η τελετή. Ο Φλόρες ντε Λίμα επικαλέστηκε έλλειψη διαθέσιμης αερομεταφοράς για να δικαιολογήσει την απόφασή του, γιατί, όπως είπε, τα ελικόπτερα χρησιμοποιούνταν για την υποστήριξη της διάσωσης των θυμάτων της τραγωδίας στο ορυχείο Μπρουμαντίνιο, στην πολιτεία Μίνας Ζεράις. Επιπλέον, δικαιολόγησε την άρνησή του λόγω έλλειψης αστυνομικών για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια τόσο του πρώην προέδρου όσο και των ίδιων και των ανθρώπων γύρω του. Η απόφαση του επιθεωρητή επικυρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες από την υπεύθυνη της ποινικής δίωξης του Λούλα, την δικαστή Καρολίνα Λέμπος. Μετά ήρθε η σειρά της δευτεροβάθμιας δικαιοσύνης. Ο Λεάντρο Πόλσεν, δικαστής του 4ου Ομοσπονδιακού Περιφερειακού Δικαστηρίου, συμφώνησε με τα επιχειρήματα της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, προσθέτοντας ότι η κίνηση στο Σαν Μπερνάντο ντο Κάμπο συνεπάγεται μεγάλα έξοδα για το κράτος.


Ο Λούλα (2ος από αριστερά) στην κηδεία της μητέρας του το 1980
Η υπεράσπιση του Λούλα προσέφυγε, τότε, στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο. Είκοσι λεπτά πριν ο Βαβά ταφεί στο κοιμητήριο, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ντίας Τοφόλι, παραχώρησε ένα habeas corpus για να επιτρέψει την έξοδο του πρώην προέδρου για να δει την οικογένειά του, αλλά όχι για να παραστεί στην κηδεία. Αντιμέτωπος με την αδυναμία συμμετοχής στην τελετή, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος αρνήθηκε να ταξιδέψει και να συναντήσει την οικογένειά του στην Κουριτίμπα.

Περισσότεροι από 400 δικηγόροι και ακαδημαϊκοί υπέγραψαν σημείωμα καταγγελίας για την απόφαση του δικαστηρίου. "Η απόφαση βλάπτει το δίκαιο και ενισχύει το συμπέρασμα ότι η υπόθεση κατά του Λούλα είναι μια διαδικασία με πολιτικά κίνητρα", αναφέρει η δήλωση. Οι επιστήμονες υπενθύμισαν επίσης ότι ακόμη και ως κρατούμενο κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας, το 1980, είχε επιτραπεί στον τότε μεταλλουργό ηγέτη να παραστεί στην κηδεία της μητέρας του.