Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

18η Πανευρωπαϊκή Συνάντηση κινημάτων αλληλεγγύης με την Κούβα - Σλοβενία 23-25/11/2018

Με τη συμμετοχή 65 αντιπροσώπων, 33 οργανώσεων από 24 χώρες ( Σλοβενία, Ελλάδα, Τουρκία, Σερβία, Ρουμανία, Ρωσία, Μεγ.Βρετανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Δανία, Σουηδία, Ελβετία, ΛΔ του Ντομπάς, κ.α) πραγματοποιήθηκε στη Σλοβενία η 18η Συνάντηση των κινημάτων αλληλεγγύης με την Κούβα. 


Μια συνάντηση που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια (η προηγούμενη έγινε στη Στοκχόλμη το 2016) ενώ ενδιάμεσα γίνονται και περιφερειακές συναντήσεις, όπως πέρσι  των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στη Βουλγαρία .

Στην συνάντηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του Κουβανικού Ινστιτούτου Φιλίας των Λαών (ICAP), η πρεσβεία της Κούβας στην Αυστρία (που καλύπτει επίσης τη Σλοβενία και την Κροατία), ενώ την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο   Πολιτιστικός Σύλλογος "Χοσέ Μαρτί" - Αλληλεγγύη με την Κούβα , ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμός Φιλίας & Αλληλεγγύης Καλαμάτας "Venceremos"  και το δίκτυο blogger "La Red Solid@ria Griega" . 

Σκοπός αυτών των συναντήσεων είναι η ανταλλαγή απόψεων και ο συντονισμός δράσης των κινημάτων αλληλεγγύης με την Κούβα. Την δεύτερη ημέρα της συνάντησης, εγκρίθηκε το  Τελικό Ψήφισμα και το Πρόγραμμα Δράσης (θα δημοσιοποιηθούν στα ελληνικά τις επόμενες ημέρες) και την Κυριακή 25 Νοέμβρη, 2η επέτειο του θανάτου του  Φιντέλ Κάστρο, πραγματοποιήθηκε πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση τιμής στον ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης. 

Τέλος, αποφασίστηκε η επόμενη (19η) Πανευρωπαϊκή Συνάντηση να πραγματοποιηθεί στη Ρωσία το 2020.