Τρίτη 15 Μαΐου 2018

55 νεκροί Παλαιστίνιοι στις διαδηλώσεις κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ



“Η κυβέρνηση Τραμπ προκαλεί διεθνή αναρχία υποστηρίζοντας το Ισραήλ και τις κατάφωρες και συστηματικές παραβιάσεις των αποφάσεων διεθνούς νομιμότητας”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Saeb Erekat.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εξέφρασαν τη Δευτέρα την καταδίκη τους για τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, στα σύνορα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ, όπου οι συγκρούσεις άφησαν 55 νεκρούς και περισσότερους από 2.771 τραυματίες.


Ο Anas Qudieh , 21 ετών, ήταν ο πρώτος που πέθανε από σφαίρα πυροβόλου όπλου, ώρες πριν το άνοιγμα της πρεσβείας, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας στη Γάζα, Ashraf al Qedra.

Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται επίσης οι νεαροί Hamdan Qadeh, 12,ετών, Izaldin Musa Al Samak , 14 ετών, και Izaldin Nahid al Aweiti, 23 ετών και ο αριθμός των νεκρών συνέχισε να να ανεβαίνει σταθερά.

Ανάμεσα στους τραυματίες, πολλοί από τους οποίους είναι από πυροβόλα όπλα, υπάρχουν και τρεις δημοσιογράφοι.

Στο πλαίσιο των διαδηλώσεων της Μεγάλης Πορείας Επιστροφής και την παραμονή του εορτασμού της 70ης επετείου της Νάκμπα (Καταστροφή), που οδήγησε στην εξορία περισσότερων από 700.000 Παλαιστινίων με τη δημιουργία του Κράτους του Ισραήλ, οι κάτοικοι της Γάζα επανήλθαν, εκφράζοντας την καταδίκη τους στην απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Η κυβέρνηση Τραμπ προκαλεί διεθνή αναρχία υποστηρίζοντας το Ισραήλ και τις κατάφωρες και συστηματικές παραβιάσεις των αποφάσεων διεθνούς νομιμότητας”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Saeb Erekat, αναφερόμενος ότι το Ισραήλ παραβίασε την απόφαση 181 του ΟΗΕ, σε σχέση με την Ιερουσαλήμ.

Ενώ ο Πρωθυπουργός της Παλαιστίνης, Rami Hamdala, θεωρεί ότι "η επιλογή μιας τραγικής ημέρας στην παλαιστινιακή ιστορία" για τη μεταφορά στην Ιερουσαλήμ "δείχνει μεγάλη αναισθησία και έλλειψη σεβασμού στις βασικές αρχές της ειρηνευτικής διαδικασίας ".

Καταδίκασε επίσης την Γουατεμάλα και την Παραγουάη, που ακολουθώντας τα βήματα των ΗΠΑ, θα είναι οι επόμενες που θα ανοίξουν πρεσβείες στην Ιερουσαλήμ. Κατά την γνώμη του, “διάλεξαν την λάθος πλευρά της ιστορίας”.