Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Νικαράγουα και Βενεζουέλα: To ίδιο μοντέλο αποσταθεροποίησης, ο ίδιος εχθρός

Πηγή: www.diario90.com


Oι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα, που είχαν σαν σημαία τους την βία, μοιάζουν να ακολουθούν το ίδιο σενάριο. Ας δούμε τις βασικές ομοιότητες:




1. Παρέμβαση των ΗΠΑ


Το 1986, το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε τις Ηνωμένες Πολιτείες να πληρώσουν αποζημίωση στη Νικαράγουα για τη χρηματοδότηση του πολέμου κατά της επαναστατικής κυβέρνησης της Σαντινίστας. Το 2018, οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν την υποτιθέμενη «υπερβολική χρήση βίας» από την κυβέρνηση της Νικαράγουα και τάχθηκαν υπέρ ενός «πιο δημοκρατικού μέλλοντος» για αυτή τη χώρα, το ίδια δήλωση που έκανε το 2017 κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα.

Ο βορειοαμερικανός φιλόσοφος Τζιν Σαρπ, ιδρυτής της ΜΚΟ “Άλμπερτ Αϊνστάιν”, δημοσίευσε στο βιβλίο του “Από την δικτατορία στη δημοκρατία” τα πέντε μαλακά χτυπήματα, τα οποία εκδηλώθηκαν επακριβώς στις περιπτώσεις της Βενεζουέλας κια την Νικαράγουα: Zύμωση, όξυνση στο δρόμο, συνδυασμών “μορφών πάλης” και θεσμικό χτύπημα.

2.Βία στις διαδηλώσεις
Και στη Βενεζουέλα και στη Νικαράγουα, στις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης χρησιμοποιήθηκαν μη συμβατικά όπλα, όπως αυτοσχέδιες βόμβες, για να προκαλέσουν και να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις ασφαλείας, έτσι ώστε τα ΜΜΕ να καταγγείλουν την καταστολή, ενώ στην πραγματικότητα επρόκειτο για απόκρουση των επιθέσεων.
3. Παραπληροφόρηση στα κοινωνικά δίκτυα
 Μαζική διάδοση πληροφοριών από τα κοινωνικά δίκτυα που υποδηλώνει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση, σε τέτοια έκταση ώστε να μοιάζει αλήθεια . Αυτό χρησιμοποιήθηκε τόσο στη Βενεζουέλα όσο και στη Νικαράγουα με τη φήμη της υποτιθέμενης χρήσης χημικών όπλων από τις δυνάμεις ασφαλείας.

4. Καταστροφή περιουσιών
Οι βανδαλισμοί σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία είναι ένα αποσταθεροποιητικό σενάριο που χρησιμοποιήθηκε τόσο δτη Νικαράγουα, όσο και στη Βενεζουέλα. Οι φωτιές και οι εμπρησμοί είναι μέρος αυτής της δραστηριότητας.

5.Πολιτική χρήση των νεκρών
Δεν εξετάζονται οι συνθήκες υπό τις οποίες πέθανε ο κάθε άνθρωπος στις βίαιες διαδηλώσεις. Όλοι οι νεκροί χρησιμοποιούνται από την εγχώρια και την διεθνή δεξιά, ως πολιτικό μέσο κατά της κυβέρνησης.

Αναδημοσίευση από Al Mayadeen