Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Η κυβέρνηση Μάκρι κόβει αναπηρικές συντάξεις στην Αργεντινή

Πηγή: Telesurtv.net

Η κυβέρνηση του Μαουρίσιο Μάκρι διέταξε την κατάργηση των συντάξεων ανηλίκων και ατόμων με αναπηρία.

Το Εθνικό Γραφείο Αναπηρίας επιχειρηματολόγησε ότι το μέτρο για ανηλίκους και άτομα με μειωμένη κινητικότητα οφείλεται στο ότι «δεν έχουν εργασιακή ανικανότητα». Το μέτρο θα επηρεάσει περίπου 20.000 άτομα.


Η προσαρμογή εφαρμόζεται από τις 25 Ιανουαρίου αυτού του έτους, μέσω εγγράφου με το οποίο οι αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους υπαλλήλους τους για τη νέα τροποποίηση με την οποία πρέπει να διακανονίζουν τους φακέλους σε εκκρεμότητα.

Είναι γνωστό ότι θα απαιτούνται περισσότερες προϋποθέσεις για συντάξεις σε ενηλίκους με σύνδρομο Down, καρκίνο, HIV, Parkinson και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, μεταξύ άλλων.

Το μέτρο υποβάλει σε επανεξέταση τουλάχιστον 20.000 συντάξεις, οι οποίες είχαν εγκριθεί και αποδοθεί τους προηγούμενους μήνες. Αυτές θα καταργηθούν σύμφωνα με τα νέα κριτήρια.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Nuestras Voces («οι φωνές μας»), από το Γραφείο παραδέχτηκαν ότι αυτοί οι φάκελοι «για την ώρα θα αναμένουν νέες διευκρινίσεις» αλλά στο μεταξύ οι νεότεροι που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία δε θα λάβουν άλλες συντάξεις γιατί «δεν έχουν εργασιακή ανικανότητα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Nuestras Voces μεταξύ των νέων προϋποθέσεων για τα άτομα με κάποιου είδους αναπηρία, αυτά θα πρέπει να προσκομίσουν μοναδικό πιστοποιητικό αναπηρίας, επίσημο ιατρικό πιστοποιητικό μαζί με την υπογραφή νευρολόγου, ψυχιάτρου ή νομικού.

Όσο αφορά τα άτομα που υποφέρουν από ασθένειες όπως το HIV ή ο καρκίνος επίσης πρέπει να περάσουν από ιατρική επανεξέταση με πιθανότητα να παύσουν να λαμβάνουν την παροχή αν δεν αποδείξουν ότι κινδυνεύουν να πεθάνουν.

Το νέο μέτρο διατάχθηκε από την κυβέρνηση 11 μήνες αφότου το Υπουργείο Κοινωνικής Ανάπτυξης της Αργεντινής προσπάθησε να στερήσει από 170.000 άτομα αυτές τις παροχές.