Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Ο διάλογος με την αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα

Στις 7/2 η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας σαμποτάρισε για άλλη μια φορά τη συμφωνία με την κυβέρνηση, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων με διεθνή υποστήριξη.


Ο πρώην πρόεδρος Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο απέστειλε επιστολή προς τα μέλη της αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης εκφράζοντας έκπληξη για την άρνησή τους την τελευταία στιγμή να υπογράψουν το έγγραφο που εκπονήθηκε από τους διαμεσολαβητές και ζητώντας τους να αναθεωρήσουν υποστηρίζοντας ότι το έγγραφο ανταποκρίνεται στους βασικούς όρους που συζητήθηκαν εδώ και μήνες (συναίνεση σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών, εκλογικές εγγυήσεις, θέση σχετικά με τις κυρώσεις, τους όρους της Επιτροπής Αλήθειας, συνεργασία απέναντι στις κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις, δέσμευση για θεσμική εξομάλυνση και εγγυήσεις για τη συμμόρφωση με τη συμφωνία).


Ο δομινικανός πρόεδρος, Ντανίλο Μεδίνα, δήλωσε ότι στις 31/1 τα μέρη βρέθηκαν στο Καράκας ουσιαστικά για να συμφωνήσουν για την ημερομηνία των προεδρικών εκλογών, η κυβέρνηση πρότεινε να γίνουν στις 8 Mαρτίου και η αντιπολίτευση στις 10 Ιουνίου «αναζητήσαμε μια ενδιάμεση λύση και συμφωνήθηκε να γίνουν στις 22 Απριλίου».

Αν και η αντιπολίτευση δεν υπέγραψε τη συμφωνία, η Εκλογική Εξουσία της Βενεζουέλας ανακοίνωσε το εκλογικό χρονοδιάγραμμα για τις προεδρικές εκλογές, υιοθετώντας τη συμφωνηθείσα ημερομηνία: 22 Απριλίου του 2018. Θα ενημερωθεί το Εκλογικό Μητρώο μεταξύ 10/2 και 20/2. Το τελικό μητρώο θα είναι έτοιμο στις 4/3. Θα περιέχει όλες τις εγγυήσεις, όσον αφορά τους ελέγχους και την παρατήρηση.

Από το 2014 που η αντιπολίτευση άρχισε να αυξάνει τις βίαιες δράσεις, προκαλώντας δεκάδες θανάτους, ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο απηύθυνε περισσότερες από 300 εκκλήσεις για διάλογο.

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας αποδεικνύει ακόμα περισσότερο την ανευθυνότητα της προς τη χώρα με την απροθυμία της να καταλήξει σε συμφωνία, επιδεικνύοντας τον αντιδημοκρατικό της χαρακτήρα της και την προτίμησή τους στη χρήση βίας και όπως επίσης και στον αποκλεισμό και τη διεθνή οικονομική και χρηματοπιστωτική παρενόχληση για να επιχειρήσει να υποτάξει το λαό Βενεζουέλας.

Δεν είναι τυχαίο ότι η άρνησή της να υπογράψει μια συμφωνία συμβαίνει όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ καλεί για ανατροπή της κυβέρνησης και απειλεί με εμπάργκο πετρελαίου, και η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει λόγο για «άσκηση μεγαλύτερης πίεσης».

Η κυβέρνηση και ο λαός της Βενεζουέλας καταγγέλλουν στον κόσμο αυτή την ανεύθυνη και αντιδημοκρατική συμπεριφορά της αντιπολίτευσης και απαιτούν να μπει ένα τέλος στην ξένη παρέμβαση και να γίνει σεβαστό το δικαίωμα των βενεζουελάνων να επιλύουν τα προβλήματά τους και να αποφασίζουν για το μέλλον τους κυρίαρχα και με ειρήνη.