Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Περισσότεροι από 1,1 εκατ. επισκέπτες από τις ΗΠΑ στην Κούβα το 2017

Foto: Reuters
Πηγή: Cubadebate.cu

Οι αφίξεις στην Κούβα από τις Ηνωμένων Πολιτειών διπλασιάστηκαν μέσα στο 2017, όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της διεύθυνσης Ηνωμένων Πολιτειών του κουβανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Χοσεφίνα Βιδάλ.

Το 2017 έφθασαν στην Κούβα 1.173.428 ταξιδιώτες από ΗΠΑ, μια αύξηση 191% σε σχέση με τους 619.523 που ήρθαν το 2016, έγραψε η Βιδάλ στο λογαριασμό της στο Twitter. 



Από τους παραπάνω επισκέπτες, οι 619.523 είναι πολίτες ΗΠΑ (αύξηση 217%) και οι υπόλοιποι 453.905 Κουβανοί κάτοικοι Ηνωμένων Πολιτειών (αύξηση 138%), σύμφωνα με τη διπλωμάτη.

Η αύξηση των αφίξεων καταγράφηκε παρά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από την Ουάσινγκτον στους πολίτες της, οι οποίοι δεν μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα στο νησί ως συνέπεια του αποκλεισμού που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ.

Η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων τον Ιούλιο του 2015 είχε ως συνέπεια μια αύξηση στις επισκέψεις από τις ΗΠΑ στην Κούβα, όπου το προηγούμενο έτος καταγράφηκε ένα ιστορικό ρεκόρ 4,7 εκατομμυρίων ξένων παραθεριστών.

Από τα μέσα του προηγούμενου έτους, οι δύο χώρες βιώνουν μια σημαντική οπισθοδρόμηση στις σχέσεις τους, αφότου η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την απόσυρση όλων σχεδόν των υπαλλήλων της πρεσβείας στην Αβάνα εξαιτίας του κινδύνου να εκτεθούν σε υποτιθέμενες ακουστικές επιθέσεις που αναφέρθηκαν από το προσωπικό των ΗΠΑ.

Αρχής γενομένης από αυτά τα γεγονότα, που δεν κατέστη δυνατό ακόμα να ξεκαθαριστούν, η Ουάσινγκτον εξέδωσε προειδοποίηση στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στην Κούβα και το Νοέμβριο έθεσε νέους περιορισμούς στα ταξίδια για προσωπικούς λόγους.