Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

3η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ - ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

    Εμείς, οι αντιπρόσωποι των Οργανώσεων και των Συνδέσμων Φιλίας και Αλληλεγγύης με την Κούβα, από 22 χώρες της Ευρώπης, που συμμετείχαμε στην ΙΙΙ Διεθνή Συνάντηση Αλληλεγγύης των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με αυτήν την αδελφή χώρα και που συγκλήθηκε στην Σόφια της Βουλγαρίας από τις 17 έως τις 19 Νοέμβρη του 2017, ολοκληρώνοντας τις εργασίες της συνάντησης, υιοθετήσαμε την παρακάτω Τελική Διακήρυξη:

  • Εμείς, οι αντιπρόσωποι των Οργανώσεων και των Συνδέσμων Φιλίας και Αλληλεγγύης με την Κούβα, από 22 χώρες της Ευρώπης, που συμμετείχαμε στην ΙΙΙ Διεθνή Συνάντηση Αλληλεγγύης των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με αυτήν την αδελφή χώρα και που συγκλήθηκε στην Σόφια της Βουλγαρίας από τις 17 έως τις 19 Νοέμβρη του 2017, ολοκληρώνοντας τις εργασίες της συνάντησης, υιοθετήσαμε την παρακάτω Τελική Διακήρυξη: 
  • Εμείς, οι συναγωνιστές που συμμετέχουμε στο μόνιμο και σταθερό κίνημα αλληλεγγύης με την Κούβα στην Ευρώπη, συναντηθήκαμε εδώ με στόχο να συνεχίσουμε την ενίσχυση της δουλειάς της αλληλεγγύης με την Κούβα, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, για την υπεράσπιση της Κουβανικής Επανάστασης, μέσω της μόνιμης καταδίκης του αποκλεισμού και της διάδοσης της πραγματικότητας, των αξιών και των επιτευγμάτων της. 
  • Επαναδιατυπώνουμε τη συνολική καταδίκη μας στον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό, ο οποίος με παράνομο και απάνθρωπο τρόπο συνεχίζει να πλήττει τον κουβανικό λαό για περισσότερα από 50 χρόνια. Καθήκον που βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του κινήματος αλληλεγγύης με την Κούβα. 
  • Απαιτούμε την άμεση επιστροφή του κουβανικού εδάφους που κατέχεται παράνομα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την Ναυτική-Στρατιωτική Βάση στο Γκουαντάναμο και που έχει μετατραπεί για περισσότερα από 10 χρόνια σε διεθνές κέντρο βασανιστηρίων. 
  • Χαιρετίζουμε και υποστηρίζουμε την καταγγελία της διεθνούς κοινότητας για τον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό, που εκφράστηκε με την πρόσφατη ψηφοφορία υπέρ της Κουβανικής Απόφασης στην 72ης Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. 
  • Υποδεχόμαστε με ευχαρίστηση την υπογραφή και την μεταβατική εφαρμογή της Πολιτικής Συμφωνίας και Συμφωνίας Συνεργασίας Κούβας-ΕΕ, που κατήργησε την «Κοινή Θέση». Γι’ αυτό και καλούμε τις κυβερνήσεις μας να διευρύνουν και να ενισχύσουν τις πολιτικές-διπλωματικές, οικονομικές-εμπορικές σχέσεις, καθώς και τις σχέσεις συνεργασίας με την Κούβα σε όλους τους τομείς. 
  • Απαιτούμε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αντιταχθούν συγκεκριμένα στις επιδράσεις των νόμων του αποκλεισμού εκτός του εδάφους της Κούβας, που επιβάλλουν κυρώσεις σε κάθε φυσικό πρόσωπο ή επιχείρηση που εμπλέκεται με αυτούς τους νόμους, όπως προβλέπει ο ευρωπαϊκός κανονισμός. 
  • Καταγγέλλουμε την εχθρική και επεμβατική πολιτική της Διοίκησης του Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ, μια πολιτική που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, καθώς και τις ανυπόστατες κατηγορίες για δήθεν επιθέσεις με υπερηχητικά όπλα ενάντια σε διπλωματικούς υπαλλήλους των ΗΠΑ. Καταγγέλλουμε ακόμα, τα πρόσφατα μέτρα που επιβλήθηκαν και που πλήττουν, όχι μόνο τον ηρωικό λαό της Κούβας, αλλά και τους λαούς της βόρειας Αμερικής και του κόσμου. 
  • Καταδικάζουμε την χρηματοδότηση ανατρεπτικών σχεδίων ενάντια στην Κουβανική Επανάσταση και ειδικότερα ενάντια στην νεολαία της, αλλά και τις εκστρατείες παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης της πραγματικότητάς της. 
  • Αναγνωρίζουμε την εκφρασμένη θέληση και απόφαση της κυβέρνησης και του λαού της Κούβας να συνεχίσουν την διαδικασία ομαλοποίησης των διπλωματικών σχέσεων και των σχέσεων συνεργασίας με τις ΗΠΑ, στη βάση της ισότητας, του αμοιβαίου σεβασμού, της μη επέμβασης στα εσωτερικά θέματα της κάθε χώρας, χωρίς όρους. 
  • Στηρίζουμε της διαδικασία επικαιροποίησης του κουβανικού πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου, που έχει σαν στόχο την ισχυροποίηση του σοσιαλισμού και την επίτευξη μιας οικονομίας βιώσιμης, αποτελεσματικής και ορθολογικής. 
  • Χαιρετίζουμε την επίκαιρη διαδικασία εκλογών στην Κούβα, μια διαδικασία με χαρακτήρα συμμετοχικό και χωρίς αποκλεισμούς. 
  • Αναγνωρίζουμε την προσπάθεια που κατέβαλε ο λαός και η κυβέρνηση της Κούβας στην διαδικασία αποκατάστασης της χώρας, έπειτα από το πέρασμα του τυφώνα «Ίρμα» και υπογραμμίζουμε τις χειρονομίες ηθικής και υλικής αλληλεγγύης του Κινήματος Αλληλεγγύης με την Κούβα σε ολόκληρο τον κόσμο και τους καλούμε να συνεχίσουν να τις προωθούν. 
  • Προτρέπουμε τους φίλους και τις φίλες της Κούβας να συνταχθούν με τις καμπάνιες αλληλεγγύης με την Κούβα, μέσω της ενεργητικής συμμετοχής στις Διεθνείς Μπριγάδες Εθελοντικής Εργασίας, αλλά και σε άλλα προγράμματα αλληλεγγύης, που επιτρέπουν την γνωριμία με την κουβανική πραγματικότητα και τα ανθρωπιστικά και αλληλέγγυα χαρακτηριστικά της. 
  • Απευθύνουμε κάλεσμα για την καλύτερη χρήση των κοινωνικών δικτύων και των εναλλακτικών μέσων πληροφόρησης, ώστε να επιτευχθεί μια μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση. 
  • Δεσμευόμαστε για την ενίσχυση του επιπέδου συντονισμού, επικοινωνίας και συνολικής δουλειάς μεταξύ μας. 
  • Να συνεχίσουμε να εντάσσουμε νέους, εκπροσώπους των πιο διαφορετικών τμημάτων, κυρίως του εργατικού κινήματος, προς όφελος αυτής της υπόθεσης, αλλά και κάθε δίκαιης υπόθεσης στον κόσμο, ειδικότερα με την Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας. 
  • Στα πλαίσια της 50ης επετείου από το θάνατο στη μάχη του Ηρωικού Επαναστάτη, Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα και παραμονές της Πρώτης Επετείου από τον φυσικό θάνατο του Ιστορικού Ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο Ρους, επαναλαμβάνουμε την εμπιστοσύνη μας ότι η Κούβα θα αντισταθεί και θα συνεχίσει να είναι πιστή στην παρακαταθήκη αυτών των δύο παγκόσμιων εικόνων και επαναβεβαιώνουμε την δέσμευσή μας για αλληλεγγύη στον αγώνα για έναν κόσμο ειρήνης, δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας.