Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Η Κούβα αποχαιρετά τον Αρμάντο Χαρτ

Πηγή: Cubadebate.cu

Ο πρόεδρος των Συμβουλίων του Κράτους και των Υπουργών της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, πρωτοστάτησε στην τελετή αποχαιρετισμού του εξέχοντα επαναστάτη διανοούμενου Αρμάντο Χαρτ, που έλαβε χώρα στο Κέντρο Σπουδών Μαρτί όπου εργάστηκε μέχρι τις τελευταίες ημέρες του.

Μια πολυπληθής και συγκινητική αντιπροσώπευση του κουβανικού λαού στην οποία συμμετείχαν πολλοί φοιτητές και νέοι έσπευσε από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας να καταθέσει την αγάπη και το θαυμασμό του στον αδιάλλακτο αγωνιστή, μέλος της Ιστορικής Γενιάς της Επανάστασης, ο οποίος πέθανε την Κυριακή από αναπνευστική ανεπάρκεια και ο οποίος έδειξε ιδιαίτερη προσοχή τα τελευταία χρόνια στη διαμόρφωση των νέων βλαστών, παίρνοντας ως βάση τον αγνό αντιιμπεριαλισμό του, και τις ιδέες του Φιντέλ και του Μαρτί.


«Αληθινό ιδρυτή» τον χαρακτήρισε ο Πρώτος Αντιπρόεδρος των Συμβουλίων του Κράτους και των Υπουργών, Μιγέλ Ντίας-Κανέλ, ο οποίος εκφώνησε την κεντρική ομιλία στη σεμνή τελετή που σφράγισε ένα ξημέρωμα πένθους στο Κέντρο Σπουδών Μαρτί, όπου είχε τοποθετηθεί η σορός του Χαρτ.

Ο Ντίας-Κανέλ ξεχώρισε την «προσωπική ανδρεία» που έδειξε ο Χαρτ κατά τη διάρκεια του αγώνα της παρανομίας κατά του τυραννικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα και ως μέλος της Εθνικής Διεύθυνσης του Κινήματος της 26ης Ιούλη, κάτι που του στοίχισε την φυλάκισή του από τη δικτατορία και τον εγκλεισμό του στην παλιά Φυλακή Μοδέλο της τότε Νήσου των Πεύκων.

Θύμισε επίσης τις αρετές του ως πρώτου Υπουργού Παιδείας της Επαναστατικής Κυβέρνησης και αργότερα ως Υπουργού Πολιτισμού, καθώς και τα σημαντικά καθήκοντα που ανέλαβε στην πρώτη γραμμή του Κόμματος και, αργότερα, στη διάδοση του έργου και της ζωής του Χοσέ Μαρτί, ως διευθυντής του Γραφείου του Προγράμματος Μαρτί και του Πολιτιστικού Συλλόγου που φέρει επίσης το όνομα του Αποστόλου.

Τιμητική φρουρά από συντρόφους του στον αγώνα κατά της τυραννίας και από νεότερα στελέχη της Επανάστασης αποτέλεσαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου Χοσέ Ραμόν Ματσάδο Βεντούρα (δεύτερος γραμματέας), Μιγέλ Ντίας-Κανέλ, ο κομαντάντε Ραμίρο Βαλντές, και οι Εστέμπαν Λάσο, Μερσέδες Λόπες Ασέα και Ουλίσες Γκιλάρτε ντε Νασιμέντο.

Του απέτισαν επίσης φόρο τιμής ο κομαντάντε Χοσέ Ραμόν Φερνάντες, οι υπουργοί Πολιτισμού και Παιδείας, Αμπέλ Πριέτο και Ένα Έλσα Βελάσκες, αντίστοιχα, ο αγαπημένος διανοούμενος Εουσέμπιο Λεάλ, ο πρόεδρος της Ένωσης Συγγραφέων και Καλλιτεχνών Κούβας (UNEAC), Μιγέλ Μπαρνέτ, στελέχη του Κόμματος και του Κράτους, προσωπικότητες της κουβανικής τέχνης και των γραμμάτων, καθώς και μέλη των μαζικών οργανώσεων.

Δεκάδες άνθρωποι του λαού, παιδιά από γειτονικά σχολεία και νέοι φοιτητές της ιατρικής σχολής ELAM, απέτισαν επίσης τον ύστατο φόρο τιμής στον Χαρτ.