Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Εκλογικό θρίλερ στην Ονδούρα με σοβαρές ενδείξεις βίας και νοθείας

Πηγές: Telesurtv.net, tse.hn

Το εκλογικό θρίλερ συνεχίζεται στην Ονδούρα, τέσσερις ολόκληρες μέρες αφότου έκλεισαν οι κάλπες. Παρόλο που τα πρώτα αποτελέσματα έδειχναν να έχει προβάδισμα ο υποψήφιος του αριστερού συνασπισμού, τα τελευταία αποτελέσματα δείχνουν την κατάσταση να ανατρέπεται υπέρ του νυν δεξιού προέδρου και ενώ το Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE) δεν έχει ακόμα ανακοινώσει τον τελικό νικητή.


Τα πρώτα αποτελέσματα τα ξημερώματα της Δευτέρας, μέχρι περίπου το 50% της ενσωμάτωσης των εκλογικών τμημάτων, έδιναν τον Σαλβαδόρ Νασράλα, επικεφαλής της κεντροαριστερής Συμμαχίας της Αντιπολίτευσης κατά της Δικτατορίας (Alianza) να έχει προβάδισμα της τάξης του 5% επί του Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, υποψηφίου του δεξιού Partido Nacional και εν ενεργεία προέδρου. 

Παρόλα αυτά, το TSE δεν έδωσε επίσημα αποτελέσματα παρά μόνο το απόγευμα της Τρίτης, με πολύ αργό ρυθμό ενσωμάτωσης και με τη διαφορά των δύο πρώτων σταδιακά να μειώνεται ενώ το ποσοστό των υπόλοιπων 7 υποψηφίων να παραμένει πρακτικά αμετάβλητο.

Ο πρόεδρος του TSE, Νταβίντ Ματαμόρος, είχε δεσμευτεί ότι μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης (τοπική ώρα) θα ανακοίνωνε τον τελικό νικητή, ωστόσο μέχρι το απόγευμα αυτό δεν έγινε. Σημειώνουμε ότι πρόκειται για χώρα με πληθυσμό 9 εκατομμυρίων και περίπου 6 εκατομμύρια ψηφορόρους.

Τα τελευταία αποτελέσματα, στο 92,6% της ενσωμάτωσης, δείχνουν την αρχική κατάσταση να ανατρέπεται με τον Ερνάντες να προηγείται με 42,92% έναντι 41,43% του Νασράλα. 

Τα παραπάνω εγείρουν σοβαρές υποψίες αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος με αποτέλεσμα εκατοντάδες οι υποστηρικτές του Νασράλα να έχουν βγει στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, συναντώντας την δυναμική καταστολή της αστυνομίας, με ρίψη δακρυγόνων και συλλήψεις.

Το 2009 είχε ανατραπεί με πραξικόπημα στην Ονδούρα ο εκλεγμένος πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια, ενώ στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές του 2013 επικράτησε ο νυν πρόεδρος Ερνάντες επί της συζύγου του Σελάγια, Ξιομάρα Κάστρο, σε μια εκλογή όπου υπήρξαν και πάλι διαμαρτυρίες για βία και νοθεία.