Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2026

Η Κούβα ανακοινώνει την άφιξη στην Αβάνα πλοίου του μεξικανικού ναυτικού με βοήθεια

Πηγή   - teleSUR

Τα πλοία Papaloapan και Huasteco απέπλευσαν από το λιμάνι  της Βερακρους την Τρίτη με συνολικό φορτίο άνω των χιλίων τόνων τροφίμων.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Τζοσεφίνα Βιδάλ, επιβεβαίωσε αυτό το Σάββατο την είσοδο στον κόλπο της Αβάνας ενός πλοίου του Μεξικανικού Ναυτικού με ανθρωπιστική βοήθεια που στάλθηκε από την κυβέρνηση και τον λαό του Μεξικού για τον λαό της Κούβας.

Μέσα από τον λογαριασμό της στο κοινωνικό δίκτυο X, η αναπληρώτρια επικεφαλής της διπλωματίας της μεγαλύτερης των Αντιλλών χαιρέτισε την άφιξη του πλοίου, η οποία εντάσσεται στην απάντηση που ανακοίνωσε το αζτέκικο έθνος εν μέσω ενός σύνθετου πλαισίου για το νησί, χαρακτηριζόμενο από την επιδείνωση του οικονομικού αποκλεισμού και της ενεργειακής πίεσης που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

«Αυτή τη στιγμή, πλοίο του Μεξικανικού Ναυτικού εισέρχεται στην Αβάνα με βοήθεια από την κυβέρνηση και τον αδελφό λαό του Μεξικού για τον λαό της Κούβας», έγραψε η Βιδάλ στην ανάρτησή της, ενώ ευχαρίστησε ταυτόχρονα  για τη χειρονομία αλληλεγγύης του Μεξικού.

 


Τα πλοία Papaloapan και Huasteco του Μεξικανικού Ναυτικού απέπλευσαν από το λιμάνι της Βερακρούς την Τρίτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Η ενέργεια αυτή πραγματοποιήθηκε μετά από οδηγίες της προέδρου  Καλούντια Σεινμπάουμ.  

Το πλοίο ARM Papaloapan, πρόσθεσε, μεταφέρει στο φορτίο του 1,078 τόνους φασόλια και γάλα σε σκόνη, που είναι απαραίτητα τρόφιμα. Από την άλλη, το ARM Huasteco μεταφέρει 92 τόνους φασόλια και 23 τόνους άλλα τρόφιμα. 

Η κυβέρνηση της Πόλης του Μεξικού προσέφερε την υποστήριξή της σε πολλές κοινωνικές οργανώσεις για την παράδοση 23 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας στο κέντρο συλλογής που ιδρύθηκε στο Ιστορικό Κέντρο, οι οποίοι ήταν μέρος της πρώτης αποστολής, και επιβεβαίωσε ότι «ο λαός του Μεξικού διατηρεί ζωντανή την παράδοση της αλληλεγγύης του με τους λαούς της Λατινικής Αμερικής και ιδιαίτερα με τον λαό της Κούβας. Η χώρα μας παρείχε πάντα βοήθεια σε αδελφούς λαούς που τη χρειάζονται».

Προηγουμένως, δύο πλοία με συνολικά 800 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας από το Μεξικό έφτασαν στην Κούβα, ως μέρος της ενίσχυσης των δεσμών αλληλεγγύης μεταξύ των δύο κυβερνήσεων μπροστά στην περίπλοκη κατάσταση στην πραγματικότητα της Κούβας. 

Το Μεξικό έχει εκφράσει πολλές φορές την υποστήριξή του στην κυριαρχία της Κούβας, απορρίπτοντας πολιτικές που παραβιάζουν αυτήν την αρχή και που προάγουν εχθρότητα προς το νησί.



🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Telegram 

                             👉 https://t.me/prensarbeldegr