Πηγή - teleSUR
Ο αρχηγός του κουβανικού κράτους δήλωσε: «Πριν ήταν η Γάζα, ο Λίβανος, το Ιράν. Σήμερα είναι η Κούβα. Αύριο μπορεί να είναι οποιαδήποτε άλλη χώρα».
Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ, μιλώντας αυτή την Κυριακή στην Εθνική Κεντρική Εκδήλωση για την 26η Ιουλίου, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Πινάρ ντελ Ρίο, στο δυτικό άκρο της χώρας, κατήγγειλε ότι «η Κούβα είναι θύμα μιας ψυχρά υπολογισμένης γενοκτονίας».
Ο Ντίας-Κανέλ δήλωσε ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών «έχει σχεδιάσει και εφαρμόσει συνειδητά μια πολιτική μέγιστης οικονομικής ασφυξίας εναντίον του κουβανικού λαού», με έναν ενεργειακό και χρηματοοικονομικό αποκλεισμό που έχει προκαλέσει μια βαθιά κρίση στο εθνικό ηλεκτροενεργειακό σύστημα.
«Η μόνη πραγματική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και για την ανθρώπινη ζωή είναι η πολιτική επιθετικότητας που προκαλεί λιμούς, εξαθλίωση, άτακτες μεταναστεύσεις, χάος, αστάθεια και δεκάδες χιλιάδες θανάτους», δήλωσε.
Ο πρόεδρος περιέγραψε λεπτομερώς τις συνέπειες του αποκλεισμού: διακοπές ρεύματος που διαρκούν πάνω από μία ημέρα, παράλυση των βιομηχανιών, θάνατοι λόγω έλλειψης φαρμάκων που παλαιότερα η χώρα παρήγαγε και διένειμε δωρεάν ή με επιδότηση, καθώς και πάνω από 100.000 χειρουργικές επεμβάσεις που αναβλήθηκαν λόγω της αδυναμίας προστασίας των νοσοκομείων από τις διακοπές ρεύματος.
Πριν ήταν η Γάζα, ο Λίβανος, το Ιράν· σήμερα είναι η Κούβα
αρχηγός του κουβνικού κράτους δήλωσε: «Πριν ήταν η Γάζα, ο Λίβανος, το Ιράν. Σήμερα είναι η Κούβα. Αύριο μπορεί να είναι οποιαδήποτε άλλη χώρα».
Ο πρόεδρος της Κούβας απηύθυνε επείγουσα έκκληση προς τη διεθνή κοινή γνώμη από το Πινάρ ντελ Ρίο: «Μην γίνετε συνεργοί σε μια άλλη γενοκτονία. Ο αποκλεισμός των Ηνωμένων Πολιτειών λειτουργεί μόνο με τη συνενοχή όσων φοβούνται τη δύναμη της Ουάσιγκτον περισσότερο από την κρίση της ιστορίας».
Ο Ντίας-Κανέλ προειδοποίησε ότι «κάθε φορά που μια κυβέρνηση αποδέχεται τις παράνομες κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, υπονομεύεται η αρχή της μη παρέμβασης. Κάθε φορά που μια επιχείρηση εγκαταλείπει τις επενδύσεις της στην Κούβα από φόβο για αντίποινα, ενισχύεται η οικονομική δικτατορία μιας και μόνο υπερδύναμης».
«Η υπεράσπιση της Κούβας από τη σκληρότητα των θυτών της της δεν είναι κάτι που μπορεί να περιμένει. Η υπεράσπιση της Κούβας με δύναμη και επείγοντα χαρακτήρα σημαίνει να αναχαιτίσουμε την εξάπλωση των ιδεών της υπεροχής, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του ελιτισμού, του αποκλεισμού και των ιδεών που είναι εχθρικές προς την αληθινή ελευθερία», δήλωσε.
Ξεκινώντας την ομιλία του στην Κεντρική Εκδήλωση για την 73η επέτειο της έφοδου στα στρατόπεδα Μονκάδα και Κάρλος Μανουέλ ντε Σέσπεντες, ο Ντίας-Κανέλ μετέφερε στους κατοίκους της Πινάρ ντελ Ριο τα συγχαρητήρια του Αρχηγού του Στρατού Ραούλ Κάστρο.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, οηγέτης επανέλαβε ότι «αγωνιζόμαστε πεισματικά για την ελευθερία και την κυριαρχία που κατακτήσαμε» και υπενθύμισε ότι αυτή είναι η πρώτη εορταστική εκδήλωση της Ημέρας της Εθνικής Εξέγερσης χωρίς την παρουσία του Κομαντάντε της Επανάστασης Ραμίρο Βαλντές Μενέντες, ο οποίος συμμετείχε σε εκείνη την ένδοξη ενέργεια του 1953.
Επίσης, αναφέρθηκε στις απειλές των εχθρών της Επανάστασης, οι οποίοι επιβάλλουν συνεχώς επαίσχυντες κυρώσεις σε οργανισμούς και άτομα.
🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Telegram