Σάββατο 19 Ιουλίου 2025

Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην πολυμέρεια

Luiz Inácio Lula da Silva *
Πηγή –NODAL
Το έτος 2025 θα πρέπει να είναι μια περίοδος εορτασμού, αφιερωμένη στην 80ή επέτειο της ύπαρξης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Αλλά κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία ως η χρονιά κατά την οποία κατέρρευσε η διεθνής τάξη που οικοδομήθηκε από το 1945 και μετά.

Οι ρωγμές ήταν ήδη ορατές. Μετά τις εισβολές στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, την επέμβαση στη Λιβύη και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ορισμένα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ευτελίζουν την παράνομη χρήση βίας. 

Η αποτυχία να δράσουν μπροστά στη γενοκτονία στη Γάζα αποτελεί άρνηση των πιο θεμελιωδών αξιών της ανθρωπότητας. Η αδυναμία υπέρβασης των διαφορών τροφοδοτεί μια νέα κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή, το πιο πρόσφατο κεφάλαιο της οποίας περιλαμβάνει την επίθεση στο Ιράν.

Το δίκαιο του ισχυρότερου απειλεί επίσης το πολυμερές εμπορικό σύστημα. Οι μαζικοί δασμοί διαταράσσουν τις αλυσίδες αξίας και ρίχνουν την παγκόσμια οικονομία σε ένα σπιράλ υψηλών τιμών και στασιμότητας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έχει αποψιλωθεί και κανείς δεν θυμάται πια τον Γύρο Ανάπτυξης της Ντόχα.

Η χρηματοπιστωτική κατάρρευση του 2008 αποκάλυψε την αποτυχία της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, αλλά ο κόσμος παρέμεινε δεμένος στη συνταγή της λιτότητας. Η απόφαση να διασωθούν οι υπερπλούσιοι και οι μεγάλες επιχειρήσεις εις βάρος των απλών πολιτών και των μικρών επιχειρήσεων εμβάθυνε τις ανισότητες. 
Τα τελευταία 10 χρόνια, τα 33,9 τρισεκατομμύρια δολάρια που συγκέντρωσε το πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού ισοδυναμούν με 22 φορές τους πόρους που απαιτούνται για την εξάλειψη της παγκόσμιας φτώχειας.
Ο στραγγαλισμός της ικανότητας του κράτους για δράση οδήγησε στην απαξίωση των θεσμών. Η δυσαρέσκεια έχει γίνει πρόσφορο έδαφος για εξτρεμιστικές αφηγήσεις που απειλούν τη δημοκρατία και προωθούν το μίσος ως πολιτικό πρόγραμμα.

Πολλές χώρες έχουν περικόψει προγράμματα συνεργασίας αντί να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης μέχρι το 2030. Οι πόροι δεν επαρκούν, το κόστος είναι υψηλό, η πρόσβαση είναι γραφειοκρατική και οι όροι που επιβάλλονται δεν σέβονται τις τοπικές πραγματικότητες.

Δεν πρόκειται για φιλανθρωπία, αλλά για την αποκατάσταση των ανισοτήτων που έχουν τις ρίζες τους σε αιώνες εκμετάλλευσης, παρέμβασης και βίας κατά των λαών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, της Αφρικής και της Ασίας.
Σε έναν κόσμο με συνδυασμένο ΑΕΠ άνω των 100 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι απαράδεκτο πάνω από 700 εκατομμύρια άνθρωποι να εξακολουθούν να πεινούν και να ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και καθαρό νερό.

Οι πλούσιες χώρες είναι ιστορικά οι μεγαλύτεροι συντελεστές των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά οι φτωχότερες χώρες είναι αυτές που θα υποφέρουν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Το έτος 2024 ήταν το θερμότερο έτος στην ιστορία, γεγονός που δείχνει ότι η πραγματικότητα κινείται ταχύτερα από τη συμφωνία του Παρισιού. Οι δεσμευτικές υποχρεώσεις του Πρωτοκόλλου του Κιότο αντικαταστάθηκαν από εθελοντικές δεσμεύσεις και οι δεσμεύσεις χρηματοδότησης που έγιναν στην COP15 στην Κοπεγχάγη -προβλέποντας 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως- δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Η πρόσφατη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών που ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ καθιστά την πιθανότητα αυτή ακόμη πιο μακρυνή.

Οι επιθέσεις κατά των διεθνών θεσμών αγνοούν τα συγκεκριμένα οφέλη που έχει επιφέρει το πολυμερές σύστημα στη ζωή των ανθρώπων. Αν σήμερα η ευλογιά έχει εξαλειφθεί, το στρώμα του όζοντος διατηρείται και τα εργασιακά δικαιώματα εξακολουθούν να προστατεύονται σε μεγάλο μέρος του κόσμου, αυτό οφείλεται στις προσπάθειες αυτών των θεσμικών οργάνων.

Σε καιρούς αυξανόμενης πόλωσης, εκφράσεις όπως η αποπαγκοσμιοποίηση έχουν γίνει κοινός τόπος. Αλλά είναι αδύνατο να αποπαγκοσμιοποιήσουμε την κοινή μας ζωή. Δεν υπάρχουν τείχη αρκετά ψηλά για να διατηρήσουν νησιά ειρήνης και ευημερίας που περιβάλλονται από βία και δυστυχία.

Ο σημερινός κόσμος είναι πολύ διαφορετικός από εκείνον του 1945. Νέες δυνάμεις έχουν εμφανιστεί και νέες προκλήσεις έχουν προκύψει. Αν οι διεθνείς οργανισμοί φαίνονται αναποτελεσματικοί, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η δομή τους δεν αντικατοπτρίζει πλέον τη σημερινή πραγματικότητα. Οι μονομερείς και αποκλειστικές ενέργειες επιδεινώνονται από ένα κενό συλλογικής ηγεσίας. Η λύση στην κρίση της πολυμέρειας δεν είναι η εγκατάλειψή της, αλλά η ανοικοδόμησή της σε μια πιο δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς βάση.

Αυτή είναι η αντίληψη που κατέδειξε η Βραζιλία –της οποίας η αποστολή υπήρξε πάντοτε η συμβολή στη συνεργασία μεταξύ των εθνών– κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στην Ομάδα των Είκοσι (G-20) πέρυσι, και συνεχίζει να επιδεικνύει φέτος στις προεδρίες των BRICS και της COP30: ότι είναι δυνατόν να βρεθούν συγκλίσεις ακόμη και σε αντίξοα περιβάλλοντα.

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να επιμείνουμε στη διπλωματία και να ανοικοδομήσουμε τις δομές μιας πραγματικής πολυμέρειας, ικανής να ανταποκριθεί στις κραυγές μιας ανθρωπότητας που φοβάται για το μέλλον της. Μόνο έτσι θα πάψουμε να είμαστε παθητικοί μάρτυρες της αυξανόμενης ανισότητας, των παράλογων πολέμων και της καταστροφής του ίδιου μας του πλανήτη.

 

* Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Βραζιλίας



     🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας  στοTelegram   👉