Πηγή - teleSUR
Η κοινωνία των πολιτών κάλεσε επειγόντως τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τη δέσμευσή τους για την εφαρμογή του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου.
Με το σύνθημα «Σταματήστε τη γενοκτονία» και παράλληλα με την έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας της Χάγης στην Μπογκοτά, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην Κολομβία κινητοποιήθηκαν για να υποστηρίξουν τον παλαιστινιακό λαό και τις δράσεις αυτής της ομάδας κατά των εγκλημάτων πολέμου που διαπράττει το Ισραήλ στην Παλαιστίνη.
Η κινητοποίηση προωθήθηκε από τη ΜΚΟ People's Health Movement και την Κοινωνία των Πολιτών της Κολομβίας μέσω των προφίλ τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στo Palacio de San Carlos, στην Μπογκοτά.
Foto: teleSUR. |
Στην έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας της Χάγης στην Μπογκοτά στις 15 και 16 Ιουλίου συμμετείχε η Φρανσέσκα Αλμπανέσε ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Η Αλμπανέζε, Ιταλίδα διεθνής δικηγόρος, υπήρξε ηγετική φωνή στην καταγγελία της γενοκτονίας που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Στην πιο πρόσφατη έκθεσή της προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, κατονόμασε τις εταιρείες που επωφελούνται από την οικονομία της γενοκτονίας και αμφισβήτησε την παθητικότητα των δυτικών κυβερνήσεων απέναντι στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στην Ομάδα της Χάγης, συμπροεδρεύουν η Κολομβία και η Νότια Αφρική, συμμετείχαν 32 χώρες, με άμεση συμμετοχή από την αρχή της Κολομβίας, της Βολιβίας, της Κούβας, της Ονδούρας, της Νότιας Αφρικής, της Μαλαισίας, της Ναμίμπια και της Σενεγάλης.
Η συνάντηση κορυφώθηκε την Τρίτη με κοινή δήλωση στην οποία ανακοινώθηκαν μέτρα για τον τερματισμό της παράνομης κατοχής της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ.
Οι δεσμεύσεις που υιοθετήθηκαν περιλαμβάνουν: την παρεμπόδιση της προμήθειας ή της μεταφοράς όπλων, πυρομαχικών, καυσίμων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο Ισραήλ, την παρεμπόδιση της διέλευσης και του ελλιμενισμού πλοίων σε οποιοδήποτε λιμάνι υπό τη δικαιοδοσία τους, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά αυτών των υλικών στο Ισραήλ, την επείγουσα επανεξέταση των δημόσιων συμβάσεων για την αποτροπή οποιασδήποτε υποστήριξης της ισραηλινής κατοχής και τη διασφάλιση της απόδοσης ευθυνών για σοβαρά εγκλήματα.
Σε μια δήλωση που διαβάστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας, η κοινωνία των πολιτών κάλεσε επειγόντως τις κυβερνήσεις να εδραιώσουν τη δέσμευσή τους για την εφαρμογή του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου.
Μεταξύ των αιτημάτων τους, ζήτησαν: τη διακοπή όλων των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων με το Ισραήλ, την εφαρμογή πλήρους στρατιωτικού εμπάργκο, την εφαρμογή αποτελεσματικού βέτο και κυρώσεων στις εξαγωγές ενεργειακών πόρων όπως ο άνθρακας και τα καύσιμα προς το Ισραήλ, την ανάπτυξη πολιτικής δημόσιων προμηθειών που θα απαγορεύει τις συμβάσεις με εταιρείες που είναι συνένοχες στην ισραηλινή γενοκτονία, και τη διασφάλιση της αποπομπής του Ισραήλ από τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και τη διεθνή δίωξη δραστών όπως ο Νετανιάχου και ο Γκαλάντ για εγκλήματα κατά της ειρήνης και εγκλήματα πολέμου.
Colombia esta haciendo historia universal, vamos a terminar los cien años de soledad. pic.twitter.com/m8dtpv6pRX
— Gustavo Petro (@petrogustavo) July 16, 2025