Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025

Oι Μαπούτσε καταγγέλλουν το κράτος της Χιλής στον ΟΗΕ

 Πηγή:  Vocesenlucha

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου, σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, υποβλήθηκε καταγγελία κατά του κράτους της Χιλής για παραβίαση των δικαιωμάτων του λαού Mαπούτσε. 

Αφορμή για την καταγγελία αποτέλεσε η κλιμάκωση της παραβίασης των κανόνων του διεθνούς δικαίου στη Χιλή, στο πλαίσιο της στρατιωτικοποίησης, της ποινικοποίησης και της δίωξης των μελών της κοινότητας Μαπούτσε, τα οποία φυλακίζονται και αντιμετωπίζουν ποινικές διαδικασίες για την υπεράσπιση της ζωής και της  γης τους.
 
Ο δικηγόρος Αλμπέρτο Εσπινόσα, ο οποίος εκπροσωπεί τον πολιτικό κρατούμενο των Μαπούτσε, Έκτορ Γιαιτούλ, ήταν υπεύθυνος για την υποβολή αυτής της καταγγελίας στον ΟΗΕ. Η περίπτωση του Έκτορ Γιαιτούλ  είναι ενδεικτική για τις διώξεις του χιλιανού κράτους κατά των μελών του λαού των Μαπούτσε που αποφασίζουν να αντιμετωπίσουν, από την αρχική τους κοσμοθεωρία, τους μηχανισμούς εκποίησης των μεγάλων καπιταλιστικών συμφερόντων, όπως οι δασικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη νότια Χιλή, ιστορικό έδαφος των Μαπούτσε. Ο werken (εκπρόσωπος) της CAM, Έκτορ Γιαιτούλ, έχει καταδικαστεί σε 23 χρόνια φυλάκισης βάσει του αναχρονιστικού νόμου περί κρατικής ασφάλειας, ο οποίος τιμωρεί τις σκέψεις και τα λόγια αυτού του ιστορικού εκπροσώπου και εφαρμόζει στον αγώνα των Μαπούτσε την κατηγορία του «εσωτερικού εχθρού» της δικτατορίας του Πινοσέτ.

Η καταγγελία που υποβλήθηκε σε αυτό το διεθνές όργανο αναφέρει ότι «το χιλιανό κράτος έχει αναπτύξει νομοθεσία που κληρονομήθηκε από τη στρατιωτική δικτατορία για την καταστολή και την ποινικοποίηση του λαού των Μαπούτσε, ο αντιτρομοκρατικός νόμος και ο νόμος για την κρατική ασφάλεια επέτρεψαν την θεσμική διάρθρωση της εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας για τον ίδιο κατασταλτικό σκοπό, αγνοώντας την εφαρμογή της Σύμβασης 169 της ΔΟΕ για τους αυτόχθονες πληθυσμούς, η οποία υλοποιήθηκε με την επίμονη και προσωποποιημένη δίωξη του Έκτορ Γιαιτούλ Καριγιάνκα, Werken (εκπρόσωπο) και επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής "Arauco Malleco", ο οποίος έχει καταδικαστεί σήμερα σε 23 χρόνια φυλάκισης, εκ των οποίων τα 15 αντιστοιχούν σε ποινή  για επιδοκιμασία της βίας, για τις απόψεις και τις ομιλίες του που υπερασπίζονται την γη και την πολιτιστική αυτονομία των Μαπούτσε. Εκτίει αυτή την άδικη και αυθαίρετη ποινή κάτω από ένα απάνθρωπο και εξευτελιστικό καθεστώς φυλάκισης που επηρεάζει άμεσα το δικαίωμά του στη ζωή και στη σωματική και ψυχολογική ακεραιότητα. Αυτή η εγκληματική δίωξη έχει εξαπολυθεί εναντίον του γιου του Πελένταρο Γιαιτούλ, για τον οποίο η Εισαγγελία και το Υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησης του Προέδρου Μπόριτς c ζητούν 100 χρόνια φυλάκισης».

Η αποδοχή αυτής της καταγγελίας από τον ΟΗΕ αποτελεί σημαντικό επίτευγμα όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού Μαπούτσε και συνεπάγεται την αναγνώριση της πολιτικής δίωξης κατά του ιστορικού εκπροσώπου της CAM, Έκτορ Γιαιτούλ, καθώς και άλλων πολιτικών κρατουμένων Μαπούτσε με ανοιχτές ποινικές υποθέσεις και προφυλακισμένων.

Ο ίδιος ο δικηγόρος  Αλμπέρτο Εσπινόσα διαβάζει μια περίληψη της καταγγελίας σε βίντεο που κυκλοφόρησε. Ξεκινά αναφερόμενος στον ιστορικό χαρακτήρα της πολιτικής του χιλιανού κράτους για «διώξεις, διακρίσεις, ρατσισμό και ποινικοποίηση» του λαού των Μαπούτσε για «την αντίστασή του στην κυριαρχία και για τον διαρκή αγώνα του διαχρονικά για τη γη, τον πολιτισμό και την κοσμοθεωρία του. Έδαφος που σφετερίστηκε από την αποικιοκρατία και σήμερα από πολυεθνικές εταιρείες που χρηματοδοτούνται από το χιλιανό κράτος». Αναφέρεται επίσης στον τρόπο με τον οποίο έχει σχεδιαστεί η νομοθεσία της Χιλής, «κληρονόμος της στρατιωτικής δικτατορίας», γύρω από την οποία, όπως λέει, αρθρώνονται όλες οι εξουσίες του κράτους. Αυτή η πραγματικότητα είναι εμφανής στην περίπτωση του werken  Έκτορ Γιαιτούλ.

Η καταγγελία που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ καταλήγει με την προτροπή «να λάβει μέτρα για να εγγυηθεί και να σεβαστεί τα δικαιώματα του λαού των Μαπούτσε, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, και να απαιτήσει από το κράτος της Χιλής να σταματήσει τη στρατιωτικοποίηση του Walmapu (έδαφος των Μαπούτσε) και να απελευθερώσει τον Έκτορ Γιαιτούλ  και τους πολιτικούς κρατούμενους των Μαπούτσε, να τερματίσει τα απάνθρωπα και εξευτελιστικά καθεστώτα φυλάκισης και να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στη Σύμβαση 169 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ».



     🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας  στοTelegram   👉 https://t.me/prensarebeldegr