Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας έγινε δεκτός από τον γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος και τον πρόεδρο του Βιετνάμ.
Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος και υπουργός Εξωτερικών της Κούβας , Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια έγινε δεκτός -κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Βιετνάμ- από τον Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος, Το Λαμ.
«Για το Βιετνάμ, η αλληλεγγύη, η υποστήριξη και η συνεργασία με την Κούβα είναι μια ηθική ευθύνη, όχι μόνο προς όφελος των δύο χωρών, αλλά και μια υποδειγματική συμβολή στο προοδευτικό κίνημα στον κόσμο», δήλωσε ο κορυφαίος ηγέτης του κόμματος.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Nhan Dan, ο Το Λαμ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το νησί της Καραϊβικής, υπό τη σοφή ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος, θα συνεχίσει να ξεπερνά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις.
Μετέφερε τις ευχές του να συνεχιστεί η υλοποίηση, με θετικό τρόπο, των μηχανισμών και των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν από τα δύο μέρη, καθώς και η υλοποίηση έργων συνεργασίας στους τομείς της παραγωγής τροφίμων και ενέργειας.
Ο Ροντρίγκες Παρίγια δήλωσε ότι η Κούβα θεωρεί το Βιετνάμ ένα επιτυχημένο μοντέλο στην καινοτομία και την οικοδόμηση μιας κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης με σοσιαλιστικό προσανατολισμό και αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών για την ενίσχυση των διμερών δεσμών.
Τόνισε επίσης τις δραστηριότητες των βιετναμέζικων επιχειρήσεων στη χώρα, ευχαριστώντας το κόμμα, το κράτος και το λαό του ινδοκινεζικού έθνους για την πρακτική βοήθεια που παρέχουν στην Κούβα το τελευταίο διάστημα, ιδίως στον τομέα της γεωργίας και της επισιτιστικής ασφάλειας, μεταξύ άλλων.
Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους να εμβαθύνουν περαιτέρω την υποδειγματική σχέση Βιετνάμ-Κούβας, η οποία θεμελιώθηκε από τον Χο Τσι Μινχ και τον Φιντέλ Κάστρο και καλλιεργήθηκε από πολλές γενιές ηγετών και λαών των δύο χωρών.
Στο πλαίσιο του προγράμματος της επίσκεψης, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο Λουόνγκ Κουόνγκ, ο οποίος δήλωσε: «Το Βιετνάμ στέκεται αλληλέγγυο στην Κούβα για την αντιμετώπιση των δυσκολιών της».
Με τη σειρά του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον στενό συντονισμό μεταξύ των υπουργείων και των κλάδων των δύο χωρών για την εφαρμογή των συμφωνιών της κρατικής επίσκεψης του To Λαμ στην Κούβα πέρυσι, ειδικότερα, για τις νέες κατευθύνσεις της διμερούς συνεργασίας και τόνισε ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να εκπαιδεύσουν τις νεότερες γενιές για την 65χρονη ιστορία της υποδειγματικής σχέσης των δύο εθνών.
Ο Ροντρίγκες Παρίγια συνεχάρη το Βιετνάμ για τα κοινωνικοοικονομικά επιτεύγματά του, ενώ επιβεβαίωσε τη βούληση της Κούβας να συνεχίσει την ανταλλαγή εμπειριών και την ενίσχυση της συνεργασίας με το Βιετνάμ σε όλους τους διαύλους και τομείς, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των δύο εθνών, καθώς και στην ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή και τον κόσμο.
Οι δύο βιετναμέζοι ηγέτες επαναβεβαίωσαν την ευγνωμοσύνη του Κόμματος, του κράτους και του λαού για την ανιδιοτελή υποστήριξη της Κούβας κατά τις πιο δύσκολες στιγμές του αγώνα για την εθνική απελευθέρωση στο παρελθόν.
Al querido hermano de #Cuba To Lam, Secretario General del Partido Comunista de #Vietnam, expresé mi satisfacción por reencuentro e intercambio sobre las relaciones históricas de ambos países.
— Bruno Rodríguez P (@BrunoRguezP) February 19, 2025
Resalté gran significación de celebrar en 2025 los 65 años de relaciones bilaterales. pic.twitter.com/P2grTWfaYP