Ενώ ήταν μεταξύ των πέντε χωρών με την υψηλότερη ενεργειακή κυριαρχία
Πηγή: VenezuelaNewsTo Eκουαδόρ και η Κούβα είναι δύο χώρες της Λατινικής Αμερικής που αντιμετωπίζουν καθημερινά διακοπές ρεύματος, η μεγάλη διαφορά τους, όπως εξηγείται σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε στο Confirmado, είναι ότι η μία από τις δύο αυτές χώρες, το νησί της Καραϊβικής, υφίσταται έναν άγριο αποκλεισμό εδώ και 67 χρόνια, ενώ η άλλη χώρα, παρέμενε μέχρι το 2017 μεταξύ των πέντε χωρών με τη μεγαλύτερη ενεργειακή κυριαρχία, σε παγκόσμια κλίμακα.
Το άρθρο, το οποίο υπογράφει η Μαριαφέ Κόστα Αρτεάγα, υπογραμμίζει ότι η πρωτεύουσα του Εκουαδόρ το Κίτο, υπομένει σήμερα έως και 17 ώρες την ημέρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Ενώ ο μέσος όρος στην υπόλοιπη χώρα «είναι τουλάχιστον 14 ώρες την ημέρα με διακοπές ρεύματος».
Εν τω μεταξύ, η αρμόδια υπουργός Ενέργειας, Ινές Μανσάνο, ανακοίνωσε ότι «οι διακοπές ρεύματος θα φτάσουν από 8 έως 14 ώρες». Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μανζάνο είναι ήδη ο τέταρτος πολίτης που αναλαμβάνει αυτά τα καθήκοντα στους 11 μήνες που βρίσκεται στην εξουσία ο πρόεδρος Ντανιέλ Νομπόα.
«Εκείνος που πλήττεται περισσότερο από ένα ζήτημα τέτοιας φύσης είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας», δήλωσε, χωρίς καν να αναφέρει τα 17 εκατομμύρια κατοίκους του Εκουαδόρ που αντιμετωπίζουν καθημερινά αυτές τις διακοπές ρεύματος.
Χειρότερη κρίση από την πανδημία
Γίνεται λόγος για μια κρίση ηλεκτρικής ενέργειας πολύ χειρότερη από την πανδημία του Covid-19. Ταυτόχρονα, όμως, πρόκειται για ένα έθνος με ένα επίμονο σκηνικό ανασφάλειας, με απαγωγές, σφαγές, δολοφονίες και εκβιασμούς σε μόνιμη βάση. Ως εκ τούτου, η πόλη Ντουράν έγινε η πιο επικίνδυνη πόλη στον κόσμο.
Ωστόσο, οι ζημιές που προκλήθηκαν από το ζήτημα της ηλεκτρικής ενέργειας δημιούργησαν απώλειες πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τους επιχειρηματικούς κλάδους που αναφέρονται στην παρούσα εργασία, σύμφωνα με το μέσα ενημέρωσης Confirmado.