από την 1η Μαρτίου 2023 έως και την 29η Φεβρουαρίου 2024, είναι ζημιές και υλικές απώλειες που εκτιμώνται σε 5.056.8 εκατ. δολάρια.Αυτό το νούμερο αντιπροσωπεύει μια αύξηση της τάξης των 189,8 εκατ. σε σχέση με το προηγούμενο νούμερο και, ταυτόχρονα, ισούται με επιπτώσεις που υπολογίζονται κατά προσέγγιση σε πάνω από 421 εκατ. δολάρια μηνιαίως, πάνω από 13,8 εκατ. δολάρια καθημερινά και πάνω από 575.683 χιλ. δολάρια σε ζημιές για κάθε ώρα που εφαρμόζεται ο αποκλεισμός. Εκτιμάται ότι, αν δεν υπήρχε ο αποκλεισμός, το ΑΕΠ της Κούβας σε τρέχουσες τιμές θα είχε αυξηθεί περίπου 8% το 2023.Κατά την περίοδο από τον Μάρτιο του 2023 έως τον Φεβρουάριο του 2024, οι απώλειες από την γεωγραφική μετεγκατάσταση του εμπορίου, μπροστά στην ανάγκη να προσφύγουμε σε πιο μακρινές αγορές, εκτιμώνται σε 581.700.000 δολάρια.Έτσι, τα κόστη των ναύλων, ασφαλειών και χρήσης εμπορικών διαμεσολαβητών, με συνέπεια την αύξηση τιμής των εμπορευμάτων, φτάνουν τα 485,7 εκατ. δολάρια.
Στη γεωργία, στρατηγικό τομέα για την χώρα, οι ζημιές και οι φθορές αυξήθηκαν ούτε λίγο ούτε πολύ σε 441.122.320,38 δολάρια, έχοντας αξιοσημείωτο αντίκτυπο στην πρόσβαση σε συνάλλαγμα, αναλώσιμα, πρώτες ύλες, λιπάσματα, μηχανήματα, καύσιμα, χημικά προϊόντα και τεχνολογίες, γεγονός που προκαλεί μια σημαντική μείωση στην εθνική παραγωγή τροφίμων.
Η αδυναμία να ναυλωθεί ένας σημαντικός αριθμός πλοιοκτητριών εταιρειών έχει διακόψει την άφιξη στη χώρα προμηθειών που έχουν ήδη πληρωθεί, κάτι που έχει επηρρεάσει αρνητικά στη διασφάλιση των βασικών προϊόντων στο καλάθι του νοικοκυριού.
Ο αποκλεισμός έχει, επίσης, προκαλέσει επιπτώσεις και στους νέους επιχειρηματίες της κουβανικής οικονομίας. Στο κλείσιμο του Μαρτίου του 2024, είχαν καταγραφεί στην Κούβα 10.614 πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες ιδιωτικές επχειρήσεις (mipymes). Μαζί με τις άλλες μορφές μη κρατικής διαχείρισης, αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% στη δημιουργία του ΑΕΠ και καλύπτουν περίπου το 35% της εργασίας στη χώρα.
Το 2023, καταγράφηκαν 685 mipymes με απώλειες στη λειτουργία τους, που αντιπροσώπευαν ένα 7,2% επί του συνόλου.
Η Αλυσίδα Καταστημάτων Caribe έλαβε 2.247 κοντέινερ με προϊόντα διατροφής και ατομικής υγιεινής. Το 40% από αυτά (898) θα μπορούσε να είχε αποκτηθεί με μικρότερο κόστος σε βορειοαμερικανική αγορά, υπολογίζοντας μια ζημία της τάξης των 1.767.500 δολάρια. Οι καθυστερήσεις στις αποστολές προκάλεσαν αδυναμία κάλυψης στην προμήθεια προϊοντων στις εμπορικές μονάδες. Το πρόγραμμα ατομικής υγιεινής και καθαριότητας επηρεάστηκε στην προμήθεια οδοντόπαστας, χλωρίνης και σφουγγαρόπανων, που οφειλόταν, εκτός από την αστάθεια στην προμήθεια, και στην έλλειψη πρώτων υλών στη βιομηχανία, γεγονός που προκάλεσε μια αξιοσημείωτη έλλειψη στην αγορά.
Η Αλυσίδα Καταστημάτων Caribe, επίσης, απώλεσε μια μεγάλη ποσότητα αξοπλισμού το 2023, επειδή δεν είχε ανταλλακτικά για την επισκευή του.
Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών COPEXTEL S.A. μπόρεσε να πταγματοποιήσει εισαγωγές μόνο από 75 προμηθευτές από ένα portfolio 687. Από αυτούς τους 75 προμηθευτές, το 97,2% είναι μεσάζοντες, κάτι που αποδεικνύει τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες η εταιρεία πραγματοποιεί τη δραστηριότητά της.
Η εταιρεία BRASCUBA σταμάτησε να παράγει μια ποσότητα 50.8 εκατ. τσιγάρων της σειράς Rothman Fresh, με ζημιά στις πωλήσεις αξίας 1.491.800 δολαρίων, λόγω της αδυναμίας απόκτησης της αναγκαίας πρώτης ύλης για τα φίλτρα των τσιγάρων μπροστά στην απόφαση του προμηθευτή να μην πουλάει πιά στην Κούβα.
Σε αυτά τα γεγονότα, με καθημερινή επίπτωση στη ζωή του λαού, προσθέτουμε και άλλες επιπτώσεις στη βιομηχανία των υλικών για τις κατασκευές:
Το έτος 2023 ήταν από τα πιο σύνθετα και με τα χαμηλότερα επίπεδα στην παραγωγή των δομικών υλικών στα τελευταία 60 χρόνια. Αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα καθορίστηκαν από τους περιορισμούς στην παράδοση ενεργειακών φορέων και καυσίμων, μικρή διαθεσιμότητα σε τσιμέντο για την παραγωγή μπετόν, αδυναμία εισαγωγής ανταλλακτικών, πρώτων υλών και αναλώσιμων για την παραγωγή και έλλειψη χρηματοπιστωτικών πηγών για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά.
Η εταιρεία Acinox παρήγαγε έναν περιορισμένο αριθμό ράβδων χάλυβα που προορίζονταν για το εμπόριο. Η παράδοση χάλυβα για τις κατασκευές έφτασε μόνο το 12% από αυτό που απαιτείτο.
Η βιομηχανία υλικών εκπλήρωσε τις παραδόσεις υγειονομικών επίπλων μόνο κατά 25% και κεραμικών δαπέδων κατά 60%.
Η εταιρεία Εμπορίας Τσιμέντου (ECOCEM) εκπλήρωσε τις παραδόσεις τσιμέντου κατά 34%. Παραδόθηκαν μόνο 38.963 τόνοι από 115.290 που προβλεπόταν.
Όσον αφορά το πρόγραμμα προκατασκευών, καλύφθηκε μόνο το 62% του προβλεπόμενου πλάνου για τις κατοικίες.
Οι δεξαμενές και οροφές κάλυψαν τις παραδόσεις κατά 24% σε σχέση με το πλάνο του 2023.
Από τα 586.000 λίτρα μπογιάς που ήταν το πλάνο, ελήφθησαν μόνο 125.300 λίτρα, δηλαδή, το 21%.
Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, για την κάλυψη του οικιστικού ελλείματος της χώρας χρειάζονται 3.893 εκατ. δολάρια, για την κατασκευή 467.149 νέων κατοικιών. 9 μήνες χωρίς αποκλεισμό θα επέτρεπαν τη διάθεση αυτής της χρηματοδότησης.
***
«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπάρχει μια σταδιακή χειροτέρευση όλων των δυνατοτήτων μεταφοράς των επιβατών και των έργων υποδομής, δεδομένης της χαμηλής τεχνικής διαθεσιμότητας των οχημάτων, της αδυναμίας πρόσβασης σε ανταλλακτικά, της έλλειψης ρευστότητας, της άρνησης των προμηθευτών, καθώς επίσης και των μέτρων που υιοθετήθηκαν από το 2019 από την βορειοαμερικανική κυβέρνηση για να εμποδίσει την προμήθεια καυσίμων στην Κούβα, γεγονός που είχε καταστρεπτικό αντίκτυπο σε αυτόν τον τομέα».
Επιπρόσθετα, ο αντίκτυπος του αποκλεισμού στον τομέα της ενέργιας και της εξόρυξης έχει επηρεάσει αξιοσημείωτα την αποδοτικότητα της βιομηχανίας.
Κατά την περίοδο από Μάρτιο 2023 έως Φεβρουάριο 2024, οι συνέπειες στον τομέα της ενέργιας και της εξόρυξης αυξήθηκαν σε 388.239.830 δολάρια.
«Μια από τις πιο καταδικαστέες πράξεις, λόγω του χαρακτήρα της, δηλ. της παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και της σκληρότητάς της, ήταν η εμπόδιση μεταφοράς καυσίμων προς την Κούβα από το 2019. Μόνο εκείνη τη χρονιά, τιμωρήθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, 53 πλοία και 27 εταιρείες.
Πρόκειται για έναν διαφορετικό τρόπο εφαρμογής του αποκλεισμού, που δεν είχε εφαρμοστεί πριν, αλλά που ανταποκρίνεται ευθέως στις προσπάθειες για απειλή, άσκηση εξαναγκασμού, διασπορά τρόμου και επιβολή κυρώσεων σε όλους εκείνους που εμπλέκονται στην προμήθεια καυσίμων στη χώρα, από ναυτιλιακές, μέχρι ασφαλιστικές, ασφαλιστικές των ασφαλιστικών εταιρειών, τράπεζες, πρόσωπα και κυβερνήσεις. Οι ζημιές που προέρχονται από αυτές τις διώξεις είναι τεράστιες».
Και είναι που:
«(...) ο οικονομικός κλοιός των Ηνωμένων Πολιτειών έχει επιδεινώσει επίσης τους χρηματοπιστωτικούς περιορισμούς και την πρόσβαση σε πιστώσεις για την επισκευή των θερμοηλεκτρικών εγκαταστάσεων της χώρας, την απόκτηση των αναγκαίων τεχνολογιών και των απαιτούμενων καυσίμων για τη διασφάλιση μιας σταθερής τροφοδοσίας ηλεκτρικής ενέργειας στον πληθυσμό και στους στρατηγικούς τομείς της εθνικής οικονομίας.
Σαν αποτέλεσμα, έπρεπε να εφαρμοστούν συνεχείς διακοπές στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, που γεννά στον πληθυσμό άγχος, συναισθηματική εξάντληση, ανησυχία, θέτουν υπό απειλή το σύστημα ψύξης και μαγειρέματος των κατοικιών, τη στιγμή που χτυπά εγκάρσια την παραγωγικότητα και εμποδίζει τη λειτουργία της χώρας» λέει η έκθεση.