Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

Συνεχίζεται η επίθεση στον κυβερνοχώρο κατά κρατικών οργανισμών της Βενεζουέλας

Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)

Μεταξύ της Κυριακής 28 και της Δευτέρας 29 Ιουλίου, σύμφωνα με γραφήματα και στοιχεία που δημοσίευσε ο ειδικός σε θέματα υπολογιστών Kenny Ossa, η Βενεζουέλα ήταν μία από τις χώρες με τον υψηλότερο αριθμό κυβερνοεπιθέσεων στον κόσμο.

Πολλά ιδρύματα της Βενεζουέλας υπέστησαν κυβερνοεπιθέσεις από το εξωτερικό κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών στο πλαίσιο ενός οργανωμένου σχεδίου για την παρεμπόδιση της πρόσβασης στις πληροφορίες που διαδίδονται από το κράτος σχετικά με τις προεδρικές εκλογές και την επιστροφή στην ηρεμία μετά το πραξικόπημα που πραγματοποίησαν βίαιες ομάδες που υποστηρίζονται από την ακροδεξιά, το οποίο έλαβε χώρα στις 29 και 30 Ιουλίου.

Ένας από τους θεσμούς που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE), με στόχο να εμποδιστεί η μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων και να σπείρουν αμφιβολίες για τη διαφάνεια των προεδρικών εκλογών, στις οποίες επανεξελέγη ο υποψήφιος του Gran Polo Patriotico, Νικολάς Μαδούρο Μόρος, με 6.408.844 ψήφους (51,95%).

Την προηγούμενη ημέρα, ο Μαδούρο Μόρος κατήγγειλε κυβερνοεπιθέσεις εναντίον τουλάχιστον 25 κρατικών ιδρυμάτων, για τις οποίες κατηγόρησε τον αμερικανό επιχειρηματία Έλον Μασκ και τη φασιστική δεξιά. Η εισαγγελία και η κρατική αεροπορική εταιρεία Conviasa κατήγγειλαν επίσης κυβερνοεπιθέσεις εναντίον τους.


Από πού προέρχονται οι κύριες επιθέσεις;

Πολυάριθμες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο αποκρούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, με τον μεγαλύτερο αριθμό να προέρχεται από τρεις διευθύνσεις IP που προέρχονται από τη Σιγκαπούρη (675, 68 και 6 αντίστοιχα). Άλλες διαπράχθηκαν από διευθύνσεις IP με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (255), τις Ηνωμένες Πολιτείες (90), τη Γαλλία (78), το Χονγκ Κονγκ (6), τη Βουλγαρία (5), την Τουρκία (3) και το Ηνωμένο Βασίλειο (2).

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, οι ακόλουθες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από έξι διευθύνσεις IP που εδρεύουν στη Σιγκαπούρη: 586, 67, 64, 54, 6 και 1. Αυτές δεν ήταν οι μόνες, καθώς άλλες αποτράπηκαν επίσης από διευθύνσεις IP στο Χονγκ Κονγκ (6), τη Βουλγαρία (3), τη Μαλαισία (1) και τις Κάτω Χώρες (1).

Χάρη στο έργο των εμπειρογνωμόνων της Βενεζουέλας, τις τελευταίες επτά ημέρες αποκρούστηκαν 810 επιθέσεις από διευθύνσεις IP που βρίσκονταν στη Σιγκαπούρη, 766 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, 522 από την Καμπότζη, 205 από τις Κάτω Χώρες, 95 από τις ΗΠΑ, 78 από τη Γαλλία, 57 από τη Βουλγαρία, 22 από τη Γερμανία και 10 από το Χονγκ Κονγκ.

Μέσω του λογαριασμού της στο κοινωνικό δίκτυο X, η κολεκτίβα χάκερ Anonymous παραδέχτηκε ότι εξαπέλυσε μαζικές επιθέσεις εναντίον επίσημων κρατικών ιστότοπων της Βενεζουέλας. Σύμφωνα με την ομάδα, οι επιθέσεις της επηρέασαν 235 επίσημους ιστότοπους τις τελευταίες 72 ώρες.

Επιθέσεις κατά της εκλογικής αρχής

Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE), το οποίο αναγνωρίζεται ως πέμπτη εξουσία στο Σύνταγμα της Βενεζουέλας, κατήγγειλε την Κυριακή 28 Ιουλίου και την Παρασκευή 2 Αυγούστου ότι έγινε στόχος πολλών κυβερνοεπιθέσεων και άμεσων επιθέσεων, οι οποίες θεωρούνται οι σημαντικότερες επιθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ εναντίον της Εκλογικής Αρχής.

Αυτή την Παρασκευή, το CNE ανέφερε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ενδείξεις μαζικών ηλεκτρονικών επιθέσεων από διάφορα μέρη του κόσμου εναντίον της υποδομής μετάδοσης δεδομένων της και των κυριότερων κρατικών εταιρειών τηλεπικοινωνιών, οι οποίες καθυστέρησαν τη μετάδοση των πρακτικών και τη διαδικασία μετάδοσης των αποτελεσμάτων.

Ο επικεφαλής του CNE Έλβις Αμορόσο εξήγησε ότι η επίθεση αυτή συνδυάστηκε με βίαιες ενέργειες που προωθήθηκαν από την ακροδεξιά, οι οποίες περιλάμβαναν την πυρπόληση εγκαταστάσεων του CNE και των κέντρων για τη μετάδοση και τη λήψη των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Οι αρχές της Βενεζουέλας κατήγγειλαν ότι η ενέργεια αυτή είχε ως στόχο να προκαλέσει εκλογικό μπλακάουτ, να εξαλείψει την επίσημη εκλογική τεκμηρίωση και να εμποδίσει τη χρήση της για να δείξει ότι οι προεδρικές εκλογές δεν ήταν αξιόπιστες και διαφανείς.

Η αεροπορική εταιρεία Conviasa στο στόχαστρο

Η κρατική αεροπορική εταιρεία Conviasa υπέστη κυβερνοεπίθεση από την ομάδα Anonymous, κατήγγειλε σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Μεταφορών, Ραμόν Βελάσκες Αρακουαγιάν, ως μέρος ενός κυβερνοπολέμου κατά της Βενεζουέλας.

Ο αξιωματούχος εξήγησε ότι η κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα προκειμένου να εγγυηθεί την προστασία και την ακεραιότητα των πληροφοριών της Conviasa.

"Η συλλογικότητα των Anonymous, γνωστή για τις διαδικτυακές της δράσεις, έστρεψε την προσοχή της στην αεροπορική εταιρεία, αλλά τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόστηκαν μας επέτρεψαν να διατηρήσουμε τη λειτουργικότητα και την εμπιστευτικότητα των δεδομένων", δήλωσε ο  .Βελάσκες Αρακουαγιάν.



 Επισήμανε επίσης ότι αυτή η κυβερνοεπίθεση στην Conviasa από τους Anonymous είναι μια νέα απειλή από "φασίστες που συνδέονται με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και συνδέονται με τον Elon Musk".

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η αεροπορική εταιρεία θα συνεχίσει το έργο της για να εγγυηθεί την ασφάλεια των λειτουργιών της και την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών των επιβατών και των εργαζομένων της.


 
  
      🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram