Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Συνάντηση στη Νότια Αφρική των υπουργών Εξωτερικών των BRICS

Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι το μπλοκ αντιπροσωπεύει την πολυμέρεια.

Η σύνοδος κορυφής των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών των Brics (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) ξεκίνησε την Πέμπτη στη νοτιοαφρικανική πόλη Κέιπ Τάουν, όπου κορυφαίοι διπλωμάτες τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης της πολυμέρειας και συναντήθηκαν με συμμαχικές χώρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι το μπλοκ υποστηρίζει την πολυμέρεια, την παγκόσμια ένταξη και την αποφυγή διακρίσεων, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι χώρες του παγκόσμιου Νότου είναι έτοιμες να πάρουν τη θέση τους στη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής, ο Λαβρόφ είχε συνάντηση με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν Σαούντ, όπου συζήτησαν τα καθήκοντα επίλυσης των συγκρούσεων στο Σουδάν και την Υεμένη, καθώς και την εξομάλυνση της κατάστασης στη Συρία και γύρω από αυτήν.


Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης με τον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του, Ναλεντί Παντόρ, όπου συζήτησαν την ειρηνευτική πρωτοβουλία που ξεκίνησε ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σιρίλ Ραμαμπόσα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Σουμπραμαιαμ Χαισανχάμ είχε χωριστές συναντήσεις με τους ομολόγους του από τη Σαουδική Αραβία και τη Νότια Αφρική, με τους οποίους συζήτησε την κατάσταση των διμερών σχέσεων και την πρόοδο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής συναντήθηκε επίσης με τον εκτελεστικό υφυπουργό Εξωτερικών της Κίνας Μα Ζχαοξού. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ δήλωσε σήμερα ότι το Πεκίνο θεωρεί ότι οι Brics είναι μια "ανοικτή και χωρίς αποκλεισμούς" πλατφόρμα.



Ο Παντόρ είχε επίσης συνάντηση με τον Υπουργό Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας του Ιράν, Χουσείν Αμίρ Αμπντογιαχιάν , όπου κατέστη σαφής η βούληση του περσικού έθνους να ενταχθεί στο μπλοκ των αναδυόμενων οικονομιών.

Η συνάντηση αυτή αποτελεί προοίμιο της επόμενης συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των Brics, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 24 Αυγούστου στη νοτιοαφρικανική πόλη Γιοχάνεσμπουργκ.