Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Ο πρόεδρος της Κούβας απορρίπτει τα μονομερή καταναγκαστικά μέτρα κατά της Ρωσίας

Πηγή: Noticias | teleSUR (telesurtv.net)

Ο πρόεδρος τόνισε ότι η Κούβα έχει καταγγείλει συστηματικά τα μέτρα καταναγκασμού στα διεθνή φόρουμ.

Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, απέρριψε τα μονομερή καταναγκαστικά μέτρα που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία κατά τη διάρκεια ομιλίας στην Κρατική Δούμα την Τρίτη στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στο ευρασιατικό έθνος.

Ο πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι η Κούβα «καταδικάζει σθεναρά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μονομερώς και άδικα κατά της Ρωσίας. Οι αιτίες της τωρινής σύγκρουσης στην περιοχή βρίσκονται στην επιθετική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και στην επέκταση του ΝΑΤΟ μέχρι τα σύνορα με τη Ρωσία». 

Ομοίως, ο αρχηγός του κράτους τόνισε ότι η Αβάνα έχει συστηματικά καταγγείλει τα μέτρα καταναγκασμού σε διεθνή φόρουμ, ενώ επεσήμανε ότι η Κούβα είναι υπέρ της επίλυσης.


Ωστόσο, ο Ντίας- Κανέλ διευκρίνισε ότι παρά τις κυρώσεις, την τρέχουσα παγκόσμια κρίση και τη δύσκολη κατάσταση και των δύο χωρών μετά τις «άδικες» κυρώσεις, υπάρχουν μια σειρά από διμερή προγράμματα που «έχουν αναπτυχθεί με επιτυχία».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος τόνισε την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στην περιοχή Μπόκα ντε Χαρούκο «όπου χρησιμοποιούνται καινοτόμες μέθοδοι και η παραγωγή υδρογονανθράκων αυξάνεται».

Τόνισε επίσης ότι και οι δύο χώρες εργάζονται για τον εκσυγχρονισμό «μιας σημαντικής χαλυβουργίας. Αναμένουμε να ολοκληρώσουμε την πρώτη φάση αυτού του έργου, που σχετίζεται με τον εκσυγχρονισμό του χυτηρίου, στο άμεσο μέλλον».


Ο πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Κούβας, Χουάν Εστέμπαν Λάσο Ερνάντες, θα επισκεφθεί τη Ρωσία σύντομα, ανταποδίδοντας την επίσκεψη του προέδρου της Κρατικής Δούμας, Βιατσεσλάβ Βολοντίν τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι οι κοινοβουλευτικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κούβας αποτελούν «σημαντικό πυλώνα διμερών δεσμών και βασικό στοιχείο για την προώθηση και ανάπτυξη των οικονομικών, εμπορικών, χρηματοοικονομικών και σχέσεων συνεργασίας μας».

Ο Ντίας-Κανέλ Díazω έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο θα αποτίσει φόρο τιμής στον ιστορικό ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, στα εγκαίνια μνημείου προς τιμήν του στην ομώνυμη πλατεία.